IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо погледът на Русия на изток е жизненоважен за оцеляването ѝ

Напоследък Москва се опитва да заздрави отношенията си с Китай, но има много въпросителни около тази стратегия

09:16 | 06.02.16 г. 50
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин Снимка: архив Ройтерс

След многото приказки около „оста на изток“ тази година започна с лоши новини за Москва и опита ѝ да заздрави отношенията си с Китай. Китайските фондови пазари се сриват, растежът се забавя, а обемът на търговия между двете страни предлага малко пространство за оптимизъм, коментира CNBC.

Дали нещата са толкова лоши колкото изглеждат?

Има дълбоки, стратегически причини, които накараха Русия да се насочи към Азия - един от най-динамичните региони в света. Предвид географското разположение на Русия за Москва е изгодно да участва в растежа на Китай и стратегически важно да поддържа суверенитет над собствения си Далечен Изток.

Появяват се обаче въпросителни по отношение на аргументите зад тази стратегия – и жизнеспособността ѝ. Заради напрегнатите бизнес отношения със Запада руската икономика е вкарана в ъгъла, а някои разглеждат насочването към Азия като акт на отчаяние от страна на бившата световна суперсила, която изчерпва опциите си.

Руската икономика е сериозно засегната от сриващите се цени на петрола и западните санкции и трябва да замести изгубените източници на приходи и финансиране, и то спешно. Пазарите с висок растеж в Азия и особено Китай предлагат очевидна алтернатива с фактори на привличане и отблъскване за Русия.

Има сериозен скептицизъм по отношение на нивото на финансиране и търговия обаче, което може да дойде към Русия предвид факта, че двустранната търговия между Русия и Китай реално е спаднала с една трета през миналата година, цените на енергията са се понижили, а самият Китай преминава пред собствено вътрешно икономическо забавяне.

Няколко големи проекта в момента са спрени или са с намален мащаб. Президентът на руския инвестиционен гигант Sistema наскоро определи възможността азиатските инвестиции да заменят западния капитал в ударените от санкции руски „неефективни компании“ като „голям мит“.

Под въпрос е и надеждността на търсенето на инвестиции от най-големия азиатски пазар. Това се дължи на сривовете и кризите, които белязаха 2015 г. и които много икономисти определят като Великото падение на Китай.

Макар че трусовете от срива на китайските фондови пазари се усещат в цял свят, волатилността, която уплаши инвеститорите, едва ли може да отвлече вниманието на Русия. Насочването на изток е много по-дългосрочен план по обхват и очаквания за страната.

Важно е да си припомним и, че както Китай, така и Русия играят тази игра от дълго време. Когато Западът се вгледа в Русия, много анализатори смятат опитите на страната да се насочи на Изток за провал, или най-малкото разочароващи.

Въпреки това дългосрочните тенденции подкрепят решението на Русия и има много ярки примери за това, например 15-те млрд. долара, които наложеният със санкции руски петролен гигант Роснефт твърди, че е привлякъл от предварителни плащания от China National Petroleum Corporation.

От друга страна Русия добре осъзнава дълго споделяната (а в миналото ѝ оспорвана) обща граница с Китай и нарастващото влияние на Пекин върху руския Далечен Изток. Това се случва във време, когато влиянието на Кремъл там се тества от свиващите се национални бюджети, застаряващата инфраструктура и самите разстояния, часови зони и лошото време. Някои скептици може да кажат, че Русия държи враговете си по-близко.

Важно е да помним и, че на Запад политиците се оформят и водят от независимите масови медии, проучванията на общественото мнение и прищявките на избирателите, а големите му корпорации и банките се оценяват на база годишни печалби, отговаряйки пред акционерите и институционалните инвеститори.

Когато погледнем на изток отвъд стените на Кремъл обаче, там важат различни правила и срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Нали златото щеше да ходи на 500 стин бе data ?!? :)) Аз нит съм Аналенлизатор нито ходя с костюм и вратовръзка и не давам прогнози да ме слуша някой !! Златото както видиме не пада, а рублата и юана падат по други причини едната е с петрола вързана другата, че китайците не могат да изнасят когато стане скъп юана (а той вече е в МВФ като резервна валута) !!! Или тебе тоя факт те боли щеката, че с юана може да се котира международно мм ?!? Да не би да може с лева нещо да си купиш извън Българията мм ?!? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
ама за какво да те слушам бе мой ... :)) Аз от рублите загубих така ли беше казах ли си - така беше !! Я сега обаче отвори графиката на RSX в разгара на информационната пропаганда и погледни от 12 как отива на 20 йси. Е аз хванах малко от него това е почти double ве мой ? :)) От валутите кога можеш да напрайш double - без leveradge ми нивга.Ок айде до тук с тея раоти слушай са поне ти си търгаш на валути спец там ала бала, кажи ми сега защо след като долара е световен резерв с най-голяма лихва от западните валути пада при положение, че SPX пада ?!? Еврото и Йената се вдигат да не би те да са резерва сега ?!? Това сочи, че на някой не му трябва когато има кризисни ситуации както е сега в момента .... От там си напрай извода кой в кво търгува .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 8 години
русия е суровинен придатък към китай . примери се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 6
eng.Garin
преди 8 години
Какво ще стане е въпрос на бъдещето! 1969 година Китай пробва Русия и някак разбра , че няма смисъл от това. Не вярвам , че в моемнта мисли какво ще направи със Сибир, след като за всеки третокалсник , които е чел достъпната доктрина на руслата отбранителна стратегия , му е ясно, че Пекин е само на 15 минути от ядрено унищожение от което няма никаква защита (Русия не напразно пази модерните ПВО системи , а САЩ защо ли - също). Сега ми се струва , че Китай сега ще пробва САЩ в тихокеанския регион и ще видим какво ще стане! Едва след това Китай ще си избира съюзник и за мен е напълно ясно кой че е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 6
data
преди 8 години
да да , със сигурност ще избере една северна държа с застаряващо население и бвп колкото средно европейска държава . Погледни само стокообмена мецду САЩ и Китай и пиши отново кой с кого партнира . Аман от лозунги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 8 години
С копиране се стига далеч, само че в Китай - с тънката разлика, че Китай е на принципи дайте за да дадем и играят с всички. Те са овладели принципа на Рикарадо из основи, а той е специализиация и търговия с всички. Някак си не го виждам, Китай да жертва контрагентите и пазарите си, а преди това да стане целият запад ще е дръпнал технологиите и освен на кофти копиране няма прокопсат. В добавка Китай вече буксува и е на крачка от пукане на НИ балона в добавка деливъридж на икономиката им - все неща, които никой не ги споменава ... но все некви имагинерни съюзи Китай Русия ... да не стане така Сибир китайски, но като нищо и това може стане след като Путин сложи на тезгяха перлите си за продажба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 8
eng.Garin
преди 8 години
Прочети , преди да пишеш! не е нужна специалицирана литература, дори в Йикипедия ще забележиш , че 95% от самолетте са руски или копирани руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 9
eng.Garin
преди 8 години
Китай вижда в Европа реализацията на американското сътрудничество и най-вече , че Европа си е дала картата за гласуване на САЩ и в момента в които иска да си я върне , САЩ запалват всичко около нея и я трансформира в етническо и културно отношение. За всяка държава с достойснтво американското партньорство не е вариант, особенно ако в близко бъдеще доминацията ан САЩ бъде поставена на карта. Всеки би се досетил, че гущера САЩ ще си жертва опашката в Европа за да се спаси. Кой партньор ,мислиш, ще избере Китай? Дали не е същия които е избрала в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 8 години
Руснаците даже ги обвиниха в плагиатство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още