IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай може да спести 460 млрд. доларa

За едни сватба, за други брадва, или как Пекин се възползва от евтините суровини

22:04 | 25.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Падащите цени на суровините предизвикват главоболие по целия свят - Русия, Саудитска Арабия и Бразилия страдат от спадащите приходи. Но има и печеливши. Най-големият от тях.... е Китай.

Около 460 млрд. долара годишно може да спести Народната република при сегашното ниво на цените на суровините, казва Кенет Кoртис, цитиран от DPA. Мениджърът е бивш заместник-директор за Азия на американската банка Goldman Sachs, а сега ръководи Startfort. Лъвският дял от почти 320 млрд. долара се пада на ниската цена на петрола, смята той. Останалата част от икономиите се падат на спада на цените на въглищата, индустриалните метали и селскостопанските стоки. 

Неговите изчисления са прости. Китай внася 12,5 млн. барела на ден (по 159 литра). С цена от около 30 долара за барел суровият петрол сега струва със 70 долара по-малко, отколкото през 2014 г. Така страната спестява всеки ден 87,5 млн. долара само от вноса на петрол, като за цялата година се получава сериозна милиардна сума. 

От намаляващите разходи се възползва цялата икономика - фабриките произвеждат по-евтино, намаляват се сметките за отопление, много храни са по-евтини. „Това води до намаляване на инфлацията и означава, че домакинствата могат да си купят повече неща", посочва и бившият икономист на Световната банка Лиус Куждис пред Bloomberg. А печалбата в производствения сектор би била доста по-ниска без спада на цените на суровините.

Но и това не е всичко. По-ниската инфлация увеличава пространството за маневри на китайската Народна банка за ново облекчаване на паричната политика и насърчаване на конюнктурата. През миналата година по официални данни икономиката на Поднебесната империя нарасна със 6,9 на сто – най-слабия ръст от 25 години. По-евтините пари по принцип би трябвало да се отразят в по-евтини кредити и същевременно – в натиск над инфлацията.

Всичко това може да помогне на лидерите на страната да променят икономическия модел. Пекин се опитва да намали зависимостта си от износа, тежката промишленост и инвестициите и възнамерява да засили вътрешното потребление и сектора на услугите. А ако китайците имат повече пари за харчене, това може да се отдаде много по-лесно.

Повече за икономиката на Китай четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още