IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин търси широка коалиция срещу Ислямска държава

Подкрепилите демократичните революции в Близкия изток са виновни за възхода на терористичната група

22:25 | 28.09.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви пред Общото събрание на ООН в понеделник, че тези, които са подкрепили демократичните революции в Близкия изток, са виновни за възхода на “Ислямска държава”, предава CNBC.

“Вместо триумф на демокрацията и прогреса, имаме насилие, бедност и социално бедствие - и никой не се интересува от човешките права, включително от правото на живот”, коментира Путин. “Не мога да не попитам тези, които причиниха това: Давате ли си сметка какво сте направили?”.

Руският държавен глава допълни, че властовият вакуум след тези революции е довел до възникването на терористични групи в региона, включително и на Ислямска държава.

Той зави пред Общото събрание на ООН, че ще бъде “огромна грешка” да не си сътрудничи със сирийското правителство в борбата с екстремистката група.

“Никой освен въоръжените сили на президента Асад и кюрдската милиция не се бори истински срещу Ислямска държава и другите терористични организации в Сирия”, обясни той.

По време на своята реч по-рано днес американският президент Барак Обама заяви, че ще бъде грешка да се смята, че Сирия може да бъде стабилизирана под управлението на Асад.

От своя страна Путин каза, че страната му само предлага да помогне за спасяването на света от тероризма.

“Трябва да отбележа, че такъв честен и откровен подход от Русия наскоро бе използван като претекст, за да бъде обвинена тя в нарастващи амбиции, като че ли тези, които го твърдят, нямат никакви амбиции. Въпреки това, скъпи колеги, не става дума за амбициите на Русия, а за признаването на факта, че вече не можем да толерираме текущото състояние на отношенията в света”, категоричен бе Путин.

Той предложи създаването на голяма “международна коалиция срещу тероризма”, подобно на антихитлеристката коалиция, която обедини интересите на всички, и се зае с борбата с фашизма в Европа.

Путин предупреди, че международната политика в региона е довела до създаването на една Ислямска държава, чиито планове отиват отвъд доминацията в Близкия изток.

“Вярваме, че всички опити за играенето на игри с терористи, не са просто недалновидни, но и опасни. Това може да доведе до глобална терористична заплаха, която да се увеличава драматично и да поглъща нови региони”, заяви руският лидер.

По-рано днес по време на Общото събрание на ООН иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен, предаде Ройтерс. Той също призова за създаването на единен фронт срещу екстремизма.

От своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд подчерта, че в момента никой не може да си представи политическо решение на сирийския конфликт, ако Асад е начело. Според него решение може да се търси само през оставката на сирийския президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 12 rate down comment 2
GanyoBalkanski
преди 8 години
Ти си платен руски/турски ***. Очевидно за 6 септември не си чувал, нито за 22-ри. Това за двете заптиета е мит. Има поне четири опита за освобождаване на Апостола. След първия - подпалването на конака охраната е увеличена на 200 заптиета. Най-организираната операция за освобождаване на Левски е на Атанас Узунов и предвижда четири чети които за взривят двете железници в страната (три за Саранбей-Одрин и една за Русе-Варна). Планът на успява, защото вместо за го заведат да бъде съден от султана, Левски е обесен в покрайнините на един малък тогава град наречен София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Толкова много глупости в толкова малко текст! Когато срините САЩ(англосаксонаката система) ми се обадете да ви дам по 100 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Honaniga, не съм съгласен с каквото си написал в номер 9, но не възразявам на каквото си написал в номер 18. Дори мога да допълня, че и ние (след Византия) сме покорени съвсем логично (от новите диви азиатски начественици турци), защото сме се били доста цивилизовали/поохранили/позатлъстели и забравили/изоставили природосъобразният начин на живот и близката до природните закони ценностна система на предшествениците ни диви но силни прабългари. Възраждане и оцеляване са възможни само ако се върнем към законите на Майката Природа, иначе ще има регрес и асимилация от други незаболели общества (човешки или дори животински). И изказването на Путин има свеж полъх какъвто липсва в изказването на Обама. След 9/11 (когато американските мафиоти (кой друг?!) сами си взривиха отвътре небостъргачите (а че са взривени отвътре аз мога да твърдя защото съм строителен инженер), явно по подобие на както нацистите на времето сами са си запалили Райхстага) на мен ми се произясни етапа в който е навлязла САЩ и Западната цивилизация. Между другото, Георги Димитров може да е бил всякакъв, но колко достойно защитава народа ни на процеса, само заради което заслужаваше мавзолеят да бъде съхранен, но ние американо-цивилизованите го взривихме, а и що други неща изповзривихме, нали, ай сега така ни се пада, защото има карма на тоя свят! (последен коментар по темата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Много достойна реч и достойна позиция на Путин.Какъвто и да е, заслужава уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Циците и брадъра си имат спонсори, и те са задокенски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Не пипай Левски!И не е вярно, че не са се опитвали да ну помогнат!Но ти в момента повтаряш една лъжа и това е големият срам за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
honaniga
преди 8 години
За дупедавщината на българина също сме известни. Иначе за простотиите ни целият свят ни е виновен и ако научим нещо от другит ще е най-лошото- чалгии, смъкнати *** Big brother цици и гъзици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 8
honaniga
преди 8 години
За дупедавщината на българина също сме известни. Иначе за простотиите ни целият свят ни е виновен и ако научим нещо от другит ще е най-лошото- чалгии, смъкнати *** Big brother цици и гъзици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 7
honaniga
преди 8 години
Хайде да оставиме Запада и Изтока и да си погледнем нашата черга. Неоспорим е факта, че носим бремето на 500 години османско робство и за това, че не сме могли сами да се освободим от него. От Освобождението сме подвластни на великите сили най-вече за това, че ние сами не сме изковали свободата си.Сега целият ни елит е подвластен или на ЦРУ или на КГБ, Мосад МИ-6. Ботев идва с четниците си готови да дадат живота си за родината си и нашите юнаци да им са се притекли на помощ. Как бе по-добре е до дупетата на жените им. Сакън да не им се подпали чергатаА Левски с цели две заптиета е минал Арабаконак и никой не му се е притекъл на помощ. А иначе по митинги се кичим с тях. Срам, голям срам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 33 rate down comment 1
Nikodim
преди 8 години
Тези, на които не им харесва *** биха могли да си представят че това говори не той, а някой друг и да си помислят в какво не е прав ? В коя от арабските страни, в които САЩ организираха преврати, нещата тръгнаха надобре? В Египет режимат,наложен от САЩ бе пометен. А в Ирак, Афганистан,Либия.Украйна ? За САЩ ООН са една досада, която им се мотае в краката и им пречи да налагат спешните си решения/действия по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още