IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин търси широка коалиция срещу Ислямска държава

Подкрепилите демократичните революции в Близкия изток са виновни за възхода на терористичната група

22:25 | 28.09.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви пред Общото събрание на ООН в понеделник, че тези, които са подкрепили демократичните революции в Близкия изток, са виновни за възхода на “Ислямска държава”, предава CNBC.

“Вместо триумф на демокрацията и прогреса, имаме насилие, бедност и социално бедствие - и никой не се интересува от човешките права, включително от правото на живот”, коментира Путин. “Не мога да не попитам тези, които причиниха това: Давате ли си сметка какво сте направили?”.

Руският държавен глава допълни, че властовият вакуум след тези революции е довел до възникването на терористични групи в региона, включително и на Ислямска държава.

Той зави пред Общото събрание на ООН, че ще бъде “огромна грешка” да не си сътрудничи със сирийското правителство в борбата с екстремистката група.

“Никой освен въоръжените сили на президента Асад и кюрдската милиция не се бори истински срещу Ислямска държава и другите терористични организации в Сирия”, обясни той.

По време на своята реч по-рано днес американският президент Барак Обама заяви, че ще бъде грешка да се смята, че Сирия може да бъде стабилизирана под управлението на Асад.

От своя страна Путин каза, че страната му само предлага да помогне за спасяването на света от тероризма.

“Трябва да отбележа, че такъв честен и откровен подход от Русия наскоро бе използван като претекст, за да бъде обвинена тя в нарастващи амбиции, като че ли тези, които го твърдят, нямат никакви амбиции. Въпреки това, скъпи колеги, не става дума за амбициите на Русия, а за признаването на факта, че вече не можем да толерираме текущото състояние на отношенията в света”, категоричен бе Путин.

Той предложи създаването на голяма “международна коалиция срещу тероризма”, подобно на антихитлеристката коалиция, която обедини интересите на всички, и се зае с борбата с фашизма в Европа.

Путин предупреди, че международната политика в региона е довела до създаването на една Ислямска държава, чиито планове отиват отвъд доминацията в Близкия изток.

“Вярваме, че всички опити за играенето на игри с терористи, не са просто недалновидни, но и опасни. Това може да доведе до глобална терористична заплаха, която да се увеличава драматично и да поглъща нови региони”, заяви руският лидер.

По-рано днес по време на Общото събрание на ООН иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен, предаде Ройтерс. Той също призова за създаването на единен фронт срещу екстремизма.

От своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд подчерта, че в момента никой не може да си представи политическо решение на сирийския конфликт, ако Асад е начело. Според него решение може да се търси само през оставката на сирийския президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 23 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Днешната западна цивилизация е болна и загниваща, въпрос на време е да се саморазпадне, но заради пропагандата, човек може да го разбере само ако е достатъчно силен сам да отиде там, сам да се пребори там и утвърди, но без да изгаря мостовете и прекъсва корените си, после да се огледа спокойно и да прецени спокойно къде и как е най-ефективно да се позиционира. Та в САЩ 95% от храната им е ГМО бе човек, само най-богатите могат да си позволят да живеят здравословно, а обикновеннити хора ги роботизират и заробват още от ученическата скамейка. Но за да го разбереш ще трябва да жертваш време и енергия, не става с четене на вестници и гледане на филми и телевизия, няма такова нещо като безплатна достоверна информация, т.е. безплатен обяд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Колко единодушен е Оланд с Обама относно Асад!Сменят главата и играта започва наново!Това искат измекярите американски и Оланд, като тяхо вярно шпионче!Чак ми е кофти да го сравнявам с Плевналиев, откакто последният плати доста скъпа цена, за какво, времето ще каже, но Оланд изобщо не е европейски лидер! *** някакъв, като Горбачов!*** положението и после вдига рамене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Имаше и друго интересно в речта му. Горе-долу: ние също се опитвахме да налагаме нашия модел в миналото и не успяхме, другите не се поучиха от нашите грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Имаше и друго интересно в речта му. Горе-долу: ние също се опитвахме да налагаме нашия модел в миналото и не успяхме, другите не се поучиха от нашите грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Honaniga, Да, Прабългарите са били силни и сами са контролирали съдбата на държавата си. Ти да си чувал че при прабългарите е имало кастово разделение на обществото. Да си чувал че прабългарите на балканите са приели християнството след поражение и как мислиш, дали християнската ценностна система им е давала след това повече сили от ценностната система (религия) на предците им от по времето на Аспарух. Щом са били нецивилизовани в сравнение с византийците, защо са ги победили че и отвоювали най-плодородната част на империята им?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
скии къф си кухъл, първо чуй им речта там и после се юрвай на бригади. *** тъпанара ... За кво въобще ше ходят децата ни на бригади бе рибо ?!? Защо да са слуги в Саща и на смръдливите англичани ?? Не може ли да не се зрват никъде на бригади, а да си стоят дома и да бачкат там където трябва, затова от 9 млн. сме станали 6 млн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
....потърпи и това може да стане...(и защо е бягал Аспарух, нямат намерение да слушам празните ви и безсмислени приказки)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 12
honaniga
преди 8 години
A бе Аспарух е гледал да избяга от този райони и е водил войни само и само за по добро бъдеще. Тук някои наши съвременници искат да се върнат към феодалните порядкиДаже в най-скоро време виждам как нашите деца ще се юрнат по бригади в Пакистан и Иран вместо Щатите и UK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
...ха,кой както го разбира.На вас това ви е в главата това и виждате.Аз казвам,че величията от Америка няма как да продължат живота по същият начин, както го водеха до сега.Мисля че времето на двуличието и лицемерието днес отмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Obama addresses 70th session of the General Assembly https://***.youtube.com/watch?v=W6d0Ngykh60
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още