IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Възползвахте ли се от ръстовете на БФБ?

При няколко дружества има ръст с по над 20% само за месец, оборотите също се вдигат

08:19 | 07.02.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.? Снимка: Ройтерс

Първият месец на 2014 г. отмина. 2013 г. завърши с оптимизъм на капиталовите пазари в почти по целия свят. Макар че януари бе белязан от турбуленциите на развиващите се пазари, от които се заразиха и развитите страни, позитивното настроение на родната борса продължава и през новата година.

Капиталовият ни пазар отдавна е показал, че не е зависим във висока степен от случващото се извън страната. SOFIX изпрати януари с ръст от 11%. А да си припомним и как посрещна 2014 г. – с повишение от малко над 42%!

В първия месец на новата година бяхме свидетели на изключителен оптимизъм сред борсовите участници. Още в първите седмици на месеца всички индекси бяха на зелено, много позиции поскъпнаха драстично, позитивните коментари преобладаваха.

Търгувахте ли на БФБ през януари?

Да, основно продавах
Да, основно купувах
Не, само наблюдавах
Не се интересувам от БФБ
Търгувам единствено на чужди пазари
Изобщо не търгувам с акции
Общо 1183 гласа
Сред компонентите на водещия индекс SOFIX седем дружества поскъпнаха с по над 20%, a само три компании свиха пазарната си капитализация. Даже 9 от 15-те му компонента реализираха по-висока доходност от самия индекс.

Пазарните участници започнаха да се влияат значително от финансовите отчети на компаниите, като започнаха да обръщат внимание и на по-малките компании. По всичко личи, че и самите емитенти са готови да привлекат вниманието към себе си, показвайки по-добро резултати.

Дори и в региона на Централна и Източна Европа SOFIX е първенец в началото на 2014 г. Пазарите на северната ни съседка Румъния и на южната ни – Турция – останаха в дъното на класацията за месеца.

По всичко личи, че родният капиталов пазар има накъде да развива своя потенциал.

В тази връзка решихме да ви попитаме - търгувате ли на Българска фондова борса? Уловихте ли тренда, започнал миналата година? Позитивни ли са вашите очаквания за 2014 г.?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Софикс май е първи в цяла Европа, не само ЦИЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още