IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва разговори с ОПЕК за свиване на производството на петрол

Спадът на цената на "черното злато" наистина влияе на икономиката ни, посочва представител на руското правителство

12:59 | 24.11.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия започва разговори с ОПЕК за свиване на производството на петрол

Руските власти са решили да започнат диалог с членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно възможността за общо намаляване на производството на "черно злато", пише "Комерсант".

"Такива мисли имаше и преди, но не получиха голяма подкрепа. Ситуацията се е променила през последната седмица", посочва анонимен източник от руското правителство през изданието.

Новината дойде след посещението в Москва на министъра на външните работи на Венецуела Рафаел Рамирес. До септември той бе министър на енергетиката на страната и ръководител на държавната петролна и газова компания PDVSA.

Рамирес разговаря с руския енергиен министър Александър Новак, като двамата изтъкнаха, че са обсъдили ситуацията на световните пазари. Както властите в Москва, така и тези в Каракас апелират за намаляване на производството на "черно злато".

"Спадът на цените на петрола наистина влияе на икономиките на Русия и Венецуела. Очевидно е, че ситуацията сега е в ръцете на ОПЕК, но организацията не е готова да намали производството едностранно...", казва един от източниците на "Комерсант".

Ситуацията ще бъде детайлно обсъдена във Виена по време на международна конференция за развитието на пазара на петрол в световен мащаб. Събитието ще бъде своеобразна генерална репетиция преди срещата на върха на ОПЕК също в австрийската столица в четвъртък.

Източници на "Комерсант" заявяват, че Венецуела и Русия може да предложат на ОПЕК да намали производствените квоти с почти 70 млн. тона. Равнището е приблизително 5% на годишна база.

В края на юни цената на барел брент достигна своя тазгодишен максимум, прехвърляйки границата от 115 долара за барел. Впоследствие обаче активът отстъпи рязко, за да достигне текущите около 80 долара за барел – най-ниското ниво от втората половина на 2010 г.

Основната причина е превишението на предлагането над търсенето дошло главно поради продължаващото рязко покачване на добива на шистов петрол в САЩ. В тази връзка страните от ОПЕК, които са отговорни за 32% от световното производство на суровината, през последните месеци активно обсъждат евентуално намаляване на добива, за да се възстанови пазарното равновесие.

През миналата седмица заявка за възможността за намаляване на производството на петрол отправи и руският министър на енергетиката Александър Новак. Въпреки това той подчерта, че решението по този въпрос все още предстои.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Джим Синклер е сред най-известните американски финансисти и експерти и т.н АНАЛИЗИРА! Наш ГОШКО умника и той! :D Че и ръси обидни думички знайкото! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Провери и ни пиши тук, какви корелации на DXY с цените на други борсово-търгувани активи, като злато, петрол, борсови индекси и т.н съществуват! Сигурен съм, че ако беше чел, нямаше да пишеш глупости /за агресора Русия, за незначителната Русия и прочие!/ и щеше да си на ясно защо САЩ водят такава агресивна външна политика! Ха прочети да да си обясниш моля те! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Та, ти направили си труда да отвориш графиката на доларавия индекс, да му видиш стойностите през последните 10г? "====Ми ха разясни ни де като си я отворил /аз не вярвам че си я отварял!!!/ ! Ха посочи, за по колко време е падал под тази граница и защо при пропадането му под нея фондът за стабилизиране на обмена съдейства за връщането му на нива над 80 ? Каква е причината за съществуването му и какви последствия се цели да бъдат избегнати чрез този фонд? Хайде професоре да ми разясниш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Джим Синклер е сред най-известните американски финансисти и експерти в сферата на скъпоценните метали. През 1977 създава групата компании Sinclair, занимаваща се инвестиционни инструменти. През 1981-1984 е съветик в Hunt Oil. Синклер е президент на Sinclair Global Clearing Corporation и Global Arbitrage, а от 2002 е председател на компанията за добив на злато Tanzanian Royalty Exploration. През 2013 Джим Синклер става изпълнителен директор на новосъздадената Сингапурска борса за скъпоценни метали.Автор е на множество статии, както и на три книги, посветени на търговските стратегия и геополитическите проблеми и тяхното отражение върху световната икономика и пазарите. http://geopolitica.eu/2014/broi3-2014/1623-dzhim-sinkler-rusiya-mozhe-da-srine-amerikanskata-ikonomika Чети Гоше и коментирай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
И как точно "ме гавриш" !!??? Ми сам се излагаш и показваш незнание. Кое точно ти прозвуча глупаво? И какво очакваш от мен като отговор ? Да ти копирам учебници или извадки от тях тука или ..!??? Ето ти едно мнение на експерт. Как би го коментирал драги ми Професор /с главно "П"/ Гошко!? http://geopolitica.eu/2014/broi3-2014/1623-dzhim-sinkler-rusiya-mozhe-da-srine-amerikanskata-ikonomika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Драги ми смехурко:) точно щото си имам отлична представа те гавря така упорито. И защото ти нямаш и ръсиш глупост след глупост, а ми се правиш на оборотен, няма те оставя намира. Та, ти направили си труда да отвориш графиката на доларавия индекс, да му видиш стойностите през последните 10г? Разбрали каква чутовна олигофрения изръси оня ден, като каза че щели да потънат, ако паднел под 80? Айде като го направиш, тогава се обади. И поне веднъж имаи доблестта на мъж, да си признаеш когато не си прав. Не боли! И не е срамно. Хайде, лека ти нощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Ти имаш ли идея що е то доларов индекс, как се формира и какво отразява че ме питаш упорито? Това са сложни за теб неща и едва ли ще ми стигне мястото за коментари да ти ги разясня. А и не ми е работа. Ако наистина се интересуваш има литература, преподаватели и т.н! ;) Смятам за достатъчно че поне ти дадох посока. Нататък си зависи от теб и любознателността ти! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
:))) Хаха глупи, за теб и четенето е трудно :) Да не говорим за разбиране :))) Я кажи за доларови индекс :))) хахахахах :) чакай, че ще се задавя да се хиля, като се сетя за тъпотията ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Трудно се схваща мисълта ти Гошко! Май просто да кажеш нещо!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Пхаахаха! Ти май си доста лековерен?!!! Дано не си жена, че лошо...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още