IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Стефанов: Златото може да се върне над 1300 долара до края на годината

Според анализатора от Tavex ценният метал най-вероятно ще успее да прекъсне трите последователни години на спад

21:34 | 10.10.16 г. 15
<p>
	Димо Стефанов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Димо Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Златото най-вероятно ще успее да прекъсне трите последователни години на спад. От началото на годината благородният метал печели спрямо долара и повечето основни валути. Това каза анализаторът от Tavex Димо Стефанов в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му последната седмица не беше добра за всички ценни метали най-вече заради спекулациите, че Фед ще вдигне лихвите при следващите си заседания през ноември или декември. "Накъде ще тръгне златото зависи най-вече от политиката на Фед", смята Стефанов. Според него Фед няма да вдигне лихвените проценти на следващите си заседания до края на годината, както и през януари 2018 г. с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ.

"Повишава се интересът при търсенето на инвестиционно злато и сребро", коментира още Стефанов. По думите му физическото търсене на злато нараства винаги, когато цената се понижи. "Миналата седмица спадът на цената на ценния метал беше резултат от масова продажба на фючърсните пазари, докато борсово-търгуваните фондове върху златото, които би трябвало да инвестират и притежават физическо такова, увеличиха позициите си. 

От началото на годината наблюдаваме по-висок ръст на цената на среброто спрямо това на златото. Отношението злато/сребро в началото на годината беше около 80, а сега е около 70. Поглеждайки в исторически план, подобни нива не са се задържали дълго, коментира още Стефанов по повод динамиката при цената на среброто. 

Цената на златото може да достигне над 1300 долара на фючърсните пазари в края на годината, прогнозира още той.

Очаквайте видео с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
На кой му дреме за златото.--------На този, които иска да купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Очаквам златото да се сурне до 1200-1250 долара, там има доста съпротиви.Иначе през последните 6 месеца жълтото се движи в една препокриваща се графика с еврото. Все още обаче не е сигурно дълбокото, глобално и дългосрочно потапяне, тъй като има много несигурност на пазарите. В света на кредитните пари има доста хора, които търсят застраховка при внезапно ориентиране към стоковите пари. Второ за разлика от акции и облигации, които могат да загубят 90 процента от стойността си, при жълтото това няма как да се случи. И трето ако си имате физическо злато, а утре инвеститорите решат да минат на "твърди" активи и масово се търси жълтото, имайки вече злато няма да си съвсем безпомощен със своите хартиени пари. Така че част от спестяванията в златце не са съвсем лоша идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Alee
преди 7 години
И аз да продавам злато, щ викам че ще се качва. Все едно да съм брокер на НИ и да не искам цените да им се качват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
На кой му дреме за златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Димо Стефанов: Златото може да се върне над 1300 долара до края на годината--- :))) Мечти ...На седмична база очаквам "странично" консолидиращо движение (което може и да "докосне" лелeеното 1300), преди предстоящо дълбоко, глобално, дългосрочно потапяне на месечна база!W1http://prikachi.com/images.php?images/53/8931053f.pngMNhttp://prikachi.com/images.php?images/54/8931054l.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още