IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин реши да прати сега руската армия в Сирия?

Русия иска да бъде възприемана сериозно в Близкия изток в ерата на силно американско влияние в региона, пише CNN

08:34 | 01.10.15 г. 58
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Дни след обръщението на президента на Русия Владимир Путин към ООН Москва организира и първите въздушни удари в Сирия, пише в свой анализ CNN. През последната седмица бяха публикувани и серия от сателитни изображения, които показват разрастващото се присъствие на руски военни по сирийското крайбрежие, което все още е под режима на президента Башар Асад.

Руснаците започнаха и да снабдяват сирийската армия с напреднала военна техника, както и да ѝ провеждат обучения. Главното летище на около 25 км южно от крайбрежния град Латакия в момента е военна база, става ясно от сателитните снимки. В процес на изграждане са и още две нови бази в близост до града.

Според местни публикации хотелите в Латакия са буквално залети от руснаци, които твърдят, че са пристигнали с карго самолети, за да доставят оборудване.

Защо обаче Русия би искала да се замеси в сирийската каша – конфликт, който е посрамил всеки, понечил да се замеси, пита изданието. Дали, за да защити близкия си съюзник Асад и да принуди Запада да поведе диалог с него, или пък за да защити собствения си достъп до Средиземноморието? А дали не е заради сделката с Иран за търсене на баланс срещу сунитските бунтовници? Или защото Москва е решила, че иска да се присъедини към международната коалиция, която провежда въздушни удари срещу „Ислямска държава“? Или пък е за "да им покаже на САЩ", както цветисто се изрази наскоро един коментатор.

САЩ внимателно наблюдават това, което се случва в Сирия. Според военния министър Аш Картър Москва иска да помага на Башар Асад. Според него „ако става въпрос за наливане на масло в огъня на гражданската война в Сирия, това със сигурност не е продуктивно от наша гледна точка“.

В регион, където Русия почти няма приятели и разполага само с един съюзник, връзката със Сирия е изключително важна за Кремъл. С подкрепата на Москва династията Асад винаги е била против спонсорирания от САЩ мирен процес в Близкия изток.

Съветският съюз беше основният дипломатически и военен съюзник на бащата на Башар Асад преди 40 години. Русия изпрати стотици военни съветници през 1967 г. за войната срещу Израел, както и оборудване за милиарди. В замяна Руската федерация получи достъп до военноморска база в Тартус – пристанищен град, който се намира на юг от Латакия. Това е от изключително значение за Русия, тъй като страната не разполага с достъп до други военноморски съоръжения в Средиземноморието.

Фьодор Лукянов, редактор за Русия в Global Affairs, коментира пред сп. Foreign Policy наскоро, че Москва няма много възможности в региона, а Сирия е уникален случай. Русия обаче не идва на помощ просто защото Aсад има нужда. Зад присъствието ѝ в региона стои добре премерена стратегия и вероятно чувството, че сега е точният момент да се действа.

Айхам Камел от консултантската компания Eurasia Group коментира, че Путин се е доказал като „отличен тактик“ що се отнася до сирийската криза. „В момента той най-вероятно вижда шанс да увеличи престижа и влиянието на Русия при малка вероятност да отблъсне международната общност“, посочва той.

Във военно отношение режимът на Асад се отбранява през по-голямата част от тази година. Правителството изгуби контрола над обширни територии в северната провинция Идлиб, която граничи с Латакия, където навлязоха бунтовниците от Ал Нусра – сирийският клон на Ал Каида. Ал Нусра контролира и основната магистрала от Латакия за Идлиб.

Много анализатори вече говорят за изтощение на сирийската армия след повече от 4-годишната война. Още през юли Асад призна за недостиг на хора, заради което изостави стратегията си за военно присъствие навсякъде в Сирия и се фокусира върху ключовите си интереси – Дамаск и коридорът към брега.

Русия няма интерес Сирия да се превърне в радикална ислямска държава или пък да е убежище за терористи в дългосрочен план и заради последствията в населените с мюсюлмани региони в Кавказ. Москва се опасява и от завръщането на около 2 хил. джихадисти от Сирия. Затова и Путин може спокойно да сложи помощта си за Асад в рамката на отбраната срещу джихадистките групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 18 rate down comment 6
vzhekoff
преди 8 години
Време ти е значи да смениш форума - тук не е за кашици, обсъждат се други теми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 8 години
Стоян Петров е служил в кашишки полк в Грудово, като младши сержант, командир на разузнавателно отделение. Мъжка служба, за мъжки момчета, а не като в този форум. Ако Ви запитам мъже ли сте или жени, половината сериозно ще се замислите какво трябва да ми отговорите. Това разбира се не е обидно, времена! А относно Сирия мъките на тази страна няма да имат край. Според мен най-разумното решение е федерализиране или направо отделянето на етносите. Те имат добре изразени граници на обитание. В противен случай мнозинството сунити имат много да връщат. И ще връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Да се хванем ли на бас, че дори Асад да падне ИД няма да изчезне и Сирия ще колабира съвсем. Аре за по едни 20 лв. Тука имаше едни други дето се хванаха на бас за 20. Ама ще ти ги пратя с наложен платеж, не се занимавам с Шиткойни. Ако ти превеждат долари може се фанем за 10$. Навитак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Стоенча е известен като кашика от Елхово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Няма значение, на кой е перифраза. Съпоставката е твоя!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 8 години
Казвам поне за мен, а още това е перифраза на френски външен министър който заявява за аятолах Хомейни има капацитета да управлява едно село, но революция вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Ти къде се слагаш спрямо Путин?Ако той става да управлява село, като ти гледам разсъжденията направо теб да те предлагаме за кмет на Ню Йорк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
Ти къде се слагаш спрямо Путин?Ако той става да управлява село, като ти гледам разсъжденията направо теб да те предлагаме за кмет на Ню Йорк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 8 години
Искам да успокоя уважаемата аудитория. Тази сутрин ни преведоха доларите от амбасадата и отново сме на линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 54
Стоян Петров
преди 8 години
deant, никой нормален не е САЩофил, но всеки разумен е русофоб. Въпросът за Сирия е изчерпан. Асад ще си ходи, независимо от мнението на Путин или Обама. Добре щеше да е това да стане бързо и безболезнено, но явно ще се случи по трудния начин. Русия избира кръв, повече кръв и още кръв за Сирия. Удължавайки агонията на своето протеже, тя няма да постигне нищо. Путин прави това единствено и само заради икономическата криза в страната си. Въпреки 80% одобрение на неговите действия и той осъзнава, че при 300-400$ заплати това няма да продължи вечно. Поне за мен този човек(президент Путин) има потенциала да управлява едно село, но борба с "враговете' на Русия може да води вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още