IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин реши да прати сега руската армия в Сирия?

Русия иска да бъде възприемана сериозно в Близкия изток в ерата на силно американско влияние в региона, пише CNN

08:34 | 01.10.15 г. 58
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Дни след обръщението на президента на Русия Владимир Путин към ООН Москва организира и първите въздушни удари в Сирия, пише в свой анализ CNN. През последната седмица бяха публикувани и серия от сателитни изображения, които показват разрастващото се присъствие на руски военни по сирийското крайбрежие, което все още е под режима на президента Башар Асад.

Руснаците започнаха и да снабдяват сирийската армия с напреднала военна техника, както и да ѝ провеждат обучения. Главното летище на около 25 км южно от крайбрежния град Латакия в момента е военна база, става ясно от сателитните снимки. В процес на изграждане са и още две нови бази в близост до града.

Според местни публикации хотелите в Латакия са буквално залети от руснаци, които твърдят, че са пристигнали с карго самолети, за да доставят оборудване.

Защо обаче Русия би искала да се замеси в сирийската каша – конфликт, който е посрамил всеки, понечил да се замеси, пита изданието. Дали, за да защити близкия си съюзник Асад и да принуди Запада да поведе диалог с него, или пък за да защити собствения си достъп до Средиземноморието? А дали не е заради сделката с Иран за търсене на баланс срещу сунитските бунтовници? Или защото Москва е решила, че иска да се присъедини към международната коалиция, която провежда въздушни удари срещу „Ислямска държава“? Или пък е за "да им покаже на САЩ", както цветисто се изрази наскоро един коментатор.

САЩ внимателно наблюдават това, което се случва в Сирия. Според военния министър Аш Картър Москва иска да помага на Башар Асад. Според него „ако става въпрос за наливане на масло в огъня на гражданската война в Сирия, това със сигурност не е продуктивно от наша гледна точка“.

В регион, където Русия почти няма приятели и разполага само с един съюзник, връзката със Сирия е изключително важна за Кремъл. С подкрепата на Москва династията Асад винаги е била против спонсорирания от САЩ мирен процес в Близкия изток.

Съветският съюз беше основният дипломатически и военен съюзник на бащата на Башар Асад преди 40 години. Русия изпрати стотици военни съветници през 1967 г. за войната срещу Израел, както и оборудване за милиарди. В замяна Руската федерация получи достъп до военноморска база в Тартус – пристанищен град, който се намира на юг от Латакия. Това е от изключително значение за Русия, тъй като страната не разполага с достъп до други военноморски съоръжения в Средиземноморието.

Фьодор Лукянов, редактор за Русия в Global Affairs, коментира пред сп. Foreign Policy наскоро, че Москва няма много възможности в региона, а Сирия е уникален случай. Русия обаче не идва на помощ просто защото Aсад има нужда. Зад присъствието ѝ в региона стои добре премерена стратегия и вероятно чувството, че сега е точният момент да се действа.

Айхам Камел от консултантската компания Eurasia Group коментира, че Путин се е доказал като „отличен тактик“ що се отнася до сирийската криза. „В момента той най-вероятно вижда шанс да увеличи престижа и влиянието на Русия при малка вероятност да отблъсне международната общност“, посочва той.

Във военно отношение режимът на Асад се отбранява през по-голямата част от тази година. Правителството изгуби контрола над обширни територии в северната провинция Идлиб, която граничи с Латакия, където навлязоха бунтовниците от Ал Нусра – сирийският клон на Ал Каида. Ал Нусра контролира и основната магистрала от Латакия за Идлиб.

Много анализатори вече говорят за изтощение на сирийската армия след повече от 4-годишната война. Още през юли Асад призна за недостиг на хора, заради което изостави стратегията си за военно присъствие навсякъде в Сирия и се фокусира върху ключовите си интереси – Дамаск и коридорът към брега.

Русия няма интерес Сирия да се превърне в радикална ислямска държава или пък да е убежище за терористи в дългосрочен план и заради последствията в населените с мюсюлмани региони в Кавказ. Москва се опасява и от завръщането на около 2 хил. джихадисти от Сирия. Затова и Путин може спокойно да сложи помощта си за Асад в рамката на отбраната срещу джихадистките групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 8 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Е как, виж колко много е отделил на особата ми! Той в момента е на вилата и релаксира. Не ми се занимава с глупости, но не мога да се сдържа когато русог*золизците започнат да скандират "Путин най-висок, Путин най-висок". Очевадно е че е метър и шейсет с високия ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 5
многодобре
преди 8 години
....мисля ,че не ви отразява,ама въобще.Защо ли?(отговорете си сами,но честно.така или иначе ще сте си сами.няма кой да ви се присмее!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 18
roli5
преди 8 години
Мави г.з всъщност е един от най-редовните руски клозетолизци........Радвам се,че не му се връзваш......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Ето че и "анализатора хахахахахаха" се появи. "Работодателят" на 34 човечета по цял ден се връзва на снизходителните бъзици на "сержанта" по форумите. Работи само когато трябва да разпише платежните за заплатите. А иначе интелектът му струи и озарява всички, които имат щастието да се докоснат до него. Той е пътеводна светлина за много нещастни душици..С дълбочината на мисълта и своята енциклопедична ерудираност, обяснява на простолюдие пътя на човешката цивилизация. Вижда бъдещето на човешката раса и прави всичко за да предотврати грозящите я опасности. Според мен нейма Mavi Goz принадлежи на президент Путин. ПС Толкова често съм виждал да наричаш някого ***, че аз лично те асоциирам с това име-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
"Асад ще си ходи, независимо от мнението на Путин или Обама."Това наистина доказва, че си сериозен и задълбочен наблюдател на международната политика! Но пък после зех, че нещо се замислих - ми то и Обама ще си ходи, и Путин ще си ходи, и Меркел ще си ходи... та въпросът е кога и как...?Иначе ти наистина израсна пред очите на всички - от обикновения анонимен форумен драскач Петър Стоянов, през международен анализатор, та до командир на нещо си там в Елхово! Но най-важната е последната ти трансформация в ментали сюпириър криейчър - вече си над нещата и се забавляваш с глупостта на пишещите тук... Аз лично ще чакам с трепет следващите ти превъплъщения... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Съдейки по ""красивата" ти, но "добродушна" направо наивна физиономия винаги ще играеш ролята на мишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Не майтапя се с един от "анализаторите" във форума. Употребява го във всяко второ изречение. Може би му е тик, но е смешно. Така че питай, ако мога ще ти обяснявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Това "Хахахахахахаха!!!!", накрая е, за да се самонадъхаш или се смееш на собствените си простотии?Дръж се като командир!!! Бъди с желязна психика! Не се самоподкрепяй, по подобен начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 8 години
ihrivanov,само се забавлявам с Вас "малките". Нищо повече. Нищо не обсъждате, а просто имате време за губене. Щеше да е смешно, ако не беше жалко. Десетина човека се надприказват. Решават съдбините на света, при това срещу скромно заплащане в рубли! Хахахахахахаха!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 5
ihrivanov
преди 8 години
Момичета не се карайте тук има личен чат. използвай те го . Не е приятно с тези селскостопански закачки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още