IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин търси широка коалиция срещу Ислямска държава

Подкрепилите демократичните революции в Близкия изток са виновни за възхода на терористичната група

22:25 | 28.09.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви пред Общото събрание на ООН в понеделник, че тези, които са подкрепили демократичните революции в Близкия изток, са виновни за възхода на “Ислямска държава”, предава CNBC.

“Вместо триумф на демокрацията и прогреса, имаме насилие, бедност и социално бедствие - и никой не се интересува от човешките права, включително от правото на живот”, коментира Путин. “Не мога да не попитам тези, които причиниха това: Давате ли си сметка какво сте направили?”.

Руският държавен глава допълни, че властовият вакуум след тези революции е довел до възникването на терористични групи в региона, включително и на Ислямска държава.

Той зави пред Общото събрание на ООН, че ще бъде “огромна грешка” да не си сътрудничи със сирийското правителство в борбата с екстремистката група.

“Никой освен въоръжените сили на президента Асад и кюрдската милиция не се бори истински срещу Ислямска държава и другите терористични организации в Сирия”, обясни той.

По време на своята реч по-рано днес американският президент Барак Обама заяви, че ще бъде грешка да се смята, че Сирия може да бъде стабилизирана под управлението на Асад.

От своя страна Путин каза, че страната му само предлага да помогне за спасяването на света от тероризма.

“Трябва да отбележа, че такъв честен и откровен подход от Русия наскоро бе използван като претекст, за да бъде обвинена тя в нарастващи амбиции, като че ли тези, които го твърдят, нямат никакви амбиции. Въпреки това, скъпи колеги, не става дума за амбициите на Русия, а за признаването на факта, че вече не можем да толерираме текущото състояние на отношенията в света”, категоричен бе Путин.

Той предложи създаването на голяма “международна коалиция срещу тероризма”, подобно на антихитлеристката коалиция, която обедини интересите на всички, и се зае с борбата с фашизма в Европа.

Путин предупреди, че международната политика в региона е довела до създаването на една Ислямска държава, чиито планове отиват отвъд доминацията в Близкия изток.

“Вярваме, че всички опити за играенето на игри с терористи, не са просто недалновидни, но и опасни. Това може да доведе до глобална терористична заплаха, която да се увеличава драматично и да поглъща нови региони”, заяви руският лидер.

По-рано днес по време на Общото събрание на ООН иранският президент Хасан Рохани заяви, че е готов да помогне за установяването на демокрация в Сирия и Йемен, предаде Ройтерс. Той също призова за създаването на единен фронт срещу екстремизма.

От своя страна френският държавен глава Франсоа Оланд подчерта, че в момента никой не може да си представи политическо решение на сирийския конфликт, ако Асад е начело. Според него решение може да се търси само през оставката на сирийския президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Как да ви го обясня по просто, за да ме разберете? Аз, чрез Вас се разтоварвам. Вие си въобразявате, че разбирате света и можете да му покажете правилният път. Кой е смешникът тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Баси клоуна си Стоенчо...дилър ! Бе ти и за дилър на алкохол менте не ставаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Момчета млади и зелени, Вашият човек е диагностициран отдавна със синдрома на Асперген. Моите приятели от CIA ми споделиха този факт преди 3 години. Нищо опасно, просто не разбира другите. PS Получило се е някакво недоразумение. Действително съм дилър на VW, но в Съединените Мексикански Щати. Американските кучета ги яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ше дадеш ***...много си виждал как изглеждат...дилър на Фолксваген в щатите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Добре казано. Пожелавам ти успех. Знай, че света е много гаден и хората по природа сме лоши. Малцина са като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
A като гледам излъчването на Путин седнал на оня стол горе, се сетих за текст от първия превод (бе руски) който ми бе попаднал на времето на китайската Изкуството на войната: Любов трябва, много любов, особенно на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Honaniga, темата е към закриване а и доста неща вече споделихме. Искам само да пожелая на всеки от съфорумците нека търсим мъдростта на Предците ни и се учим от Майката Природата. Наскоро ми попадна Монахът който продаде ферарито си (The monk who sold his ferrari) (за американски правист открил мъдростта в Индия), препоръчвам я, въпреки че се интересувам повече от мъдростта на траките/прабългарите. Здраве и хармония на всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
За коментар 9. Извинявай. Ама да ми дават пример за Пакистан, Иран и Индия. Не може ли ние да сме по-хитри. Нека да вземем най-доброто и най-прогресивното от останалите. От всяка една нация има какво да се научи.Смятам, че Аспарух е направил правилната посока. А пък за Тервел да не говорим. Това са големи държавници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Знаеш ли на какво най-много ме е яд. Че не разчитаме на собствените си сили. Че подкрепяме и се кланяме на хора които не мислят за нас. Много ми се иска да имаме лидер, който да застане пред всички и да каже: "Аз съм лидера на българите. Зад мен стоят 10 милиони българи решени на всичко." Вместо това ние искахме краха на руснаците които ни яхаха до 89. Искаме краха на западняците които сега ни яхат и чакаме с нетърпение някой нов да ни яха. Ние не искаме и не защитаваме нашата идентичност.Големите ни лидери ние си ги унищожаваме. Така че да не ми скачат тези с историческите данни за опитите за спасяването им.Наскоро прочетох "Тютюн". Установих , че за близо 80 години народопсихологията ни не се е променила. Там можеш да видиш всичките ни съвременни герои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Не знам какво търси Путин, ама вчера в речта му имаше неко, което ще остане в историята - един обикновен, простичък въпрос към майсторите на цветните революции, който обаче ще кънти доста време в доста глави:"Вы хоть понимаете, что натворили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още