IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин - времето на игрите премина

Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между двата топ политици, пише в анализ N-Tv

08:49 | 18.11.14 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Януари 2007 г. <span style="font-size: 11.8181819915771px;">- германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Януари 2007 г. - германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. Снимка: Ройтерс

Когато германският канцлер Ангела Меркел посещава през 2007 г. руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи, той умишлено пуска своя лабрадор да тича на воля около канцлера. Това е чиста демонстрация на сила: Меркел не обича кучета, откакто е била ухапана от един пес като дете.

Меркел отвръща на удара, но косвено. Според различни разкази тя обича в тесен кръг да се шегува с „мачото“ Путин, който предпочита да се снима с тигри и без риза. Публично тя не пропуска възможност да отбележи, че по отношение на защитата на правата на човека в Русия на Путин има още какво да се желае. Въпреки всичко обаче Меркел и Путин се уважават - не като приятели, а по-скоро като лидери, макар и защитаващи противникови лагери.

Това време вече отмина, пише в свой анализ германският икономически канал N-Tv. 

След срещата на върха на Г20 в Бризбейн, Австралия, Меркел изнесе реч, в която тя наистина не назова с името му руския президент в Сидни. Но пък критата ѝ към него бе още по-остра. Има сили в Европа, „които отказват взаимно уважение и разрешаването на конфликти с демократични и конституционни средства, които залагат на очевидното право на по-силния и игнорират силата на закона“.

И още: „Старото мислене за сфери на влияние, с което се пренебрегва международното право, не бива да надделее. Убедена съм също, че няма да се наложи, без значение колко е труден и дълъг пътят и колко неуспехи носи със себе си“.

Докато Меркел държеше речта си в Австралия, германската държавна телевизия ARD излъчи в неделя вечер (най-гледаното време) в шоуто на Гюнтер Яух едно интервю, в което Путин за пореден път демонстрира възприятията си за реалността. В него президентът припомни колко прекрасни са били отношенията между Русия и Германия през последните десет до петнадесет години. „Аз не знам дали подобни отношения са съществували преди. Мисля, че не“. Това все още е „много добра основа“ за отношенията между Русия и Европа, дори и за „хармонизиране на глобалните отношения“. 

В действителност обаче Путин в момента не е настроен за „хармонизация“ със Запада. Своите „европейски партньори“ Путин сега сюита за противници. Неговият проект на "евразийски съюз" не е предназначен да служи за допълнение, а за алтернатива на ЕС. Путин изнася руско-европейските отношения на нивото на силовата политика.

Става дума „за политическото му оцеляване“ и за бъдещето на политическата обстановка в Русия, пише главният редактор на руското списание Russia in Global Affairs Фьодор Лукянов. Предвид това противопоставяне съвсем логичен е въпросът „Защо трябва да се очаква той да прави отстъпки - особено, като се има предвид, че никога няма да може да поправи отношенията със Запада“.

Лукянов счита, че Русия е поела по пътя на една квази-съветска геополитическа експанзия. Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между Меркел и Путин.

На срещата на върха на Г20 в Бризбейн канцлерът се срещна с Путин за няколко часа и на четири очи. „Разговорите са конфиденциални“, каза по-късно само Меркел. „Ние имаме много общи теми и говорихме много общо за целия конфликт“.

От срещата не са разпространени дори и снимки. Меркел и Путин този път очевидно не държат на постановките, като например снимката, при която Меркел гледа Путин в очите му при честването на D-Day в Нормандия.

„Може би“ разговорите в Бризбейн са били полезни, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Дали този оптимизъм вече не е хроничен?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Да друже акциите на петролните компании потъват ... Exxon май хич няма да им се нрави до сега да са имали проекти в Русия и изведнъж - кръц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Пост 26 на Mavi Goz описва най-обективно ситуацията.Нещо се случи в световното задкулисие и всички амбиции взеха доста силно да пришпорват събитията а хомосексуалистите направо пощръкляха и повярваха че всичко вече е тяхно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
@data - я скивай тука в Гърция кво става, абе тея не бяха ли от запада ?Greek protesters clash with police near US embassyhttp://rt.com/news/206359-greece-clashes-us-embassy/кат казвам аз, че им е писнало на европейците от тея кавали вие там сънародниците оттатък блато си мислите *** :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
" ...ако Путин в момента си има проблеми със силните в САЩ, но те си имат стар враг в Америка, то този враг се явява съюзник на Путин. ..."..................Говори се, че два основни сценария (със сответните кръгове от световната върхушка зад тях) за близкото и средносрочно развитие на глобалните дела се конкурират : от една страна , единна световна финансова система и висока степен на интергарция на управлението ( с център МВФ и подкрепян от транс-националното банкерство) и от друга , изолационистки настроени кръгове (групирани най-вече около едрия промишлен капитал в щатите), които приемат да свият ролята на щатите в международен план до някакви по-адекватни граници и да се върви към световна полицентрична конструкция, както в политически, така и в икономически план.Ето я тази теория развита в малко повече детайли : https://***.youtube.com/watch?v=DPTQqTzTu44
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Я да пробва запада да каже нещо на Турция, че тормози Кюрдите там и да им даде права и автономия иии не знам защо, но си мисля, че Турция ще се превърне мигновенно в "империя на злото" защото турците няма да го позволят това. Докато Турция им играе по свирката НАТО, ISIS ала бала ше са ок, спрат ли, почват се едни "демократични" промени права на човека Kюдите ше са репресирани, тормозени - Туриця агресор сваляне на правителство и т.н. Стандартни процедури са тва брачед не ги ли видиш тея неща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Но това в рамките на шегата... За по-наблюдателните не може да е останало скрито, че и Обама, точно както и Меркел, влезе в мандата си с други нагласи към Русия, но някой с нещо ги пречупи, при това от днес за утре! Някой толкова силен, че да има средства да превърне държавен глава в послушна марионетка! Обаче ако е толкова силен и в момента е на върха, то няма как да няма съизмерим опонент там, на място - в САЩ или поне в онова международно пространство, където световните капитали осмислят съществуването си. И според простото тройно правило, ако Путин в момента си има проблеми със силните в САЩ, но те си имат стар враг в Америка, то този враг се явява съюзник на Путин. Тези компании, на които беше прецакан бизнеса с Русия, вероятно имат своите възможности да се борят за интересите си...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
даа data ако па си мислиш тука, че в Турция мислят, че Русия е "империя на злото". Израел пък както нещо напоследък и тях ги обиждат в САЩ и нещо започват да ги "изоставят", а падне ли там чадъра не знам *** какво ше направят. Русия и Израел имат търговски отношения нали с помощта на Берл Лазар Путин прай чистката там от олигарсите. Сега и EU нещо искаше да налага санкции на Израел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Те са играчи, но не си траят, защото това им носи печалби! Напротив! Скърцат със зъби и си хапят пестника, за да не крещят срещу Америка - техният създател и ангел-хранител, а в момента - унищожител! Натаняху и Ердоган си ходеха в Щатите през уикенд като "на вилата", даже Натаняху се изцепи от трибуната на Кнесета: "Американците ще правят каквото ние кажем!" - това по времето на Глупи - Буш Jr. Кой помни последната среща на официално израелско лице с Обама? А на турско? Разни информирани пичове, с които си говоря понякога, викат, че из разни кръгове по света се говорело къде на шега, къде на сериозно, че екипът на Обама и няколко сенатори на някаква сбирка са яли месо от "луда крава" и вече им личало.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 9 години
Мави , тия който си траят са най-големите играчи в покера . В случая - Израел и Турция ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 6
albobo76
преди 9 години
Ако имат малко повечко ум, ще се бият, защото след Русия идва техния ред. Изборът пред всички тях и нас е еднакъв: "Стани васал на Запада или ***."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още