IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин - времето на игрите премина

Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между двата топ политици, пише в анализ N-Tv

08:49 | 18.11.14 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Януари 2007 г. <span style="font-size: 11.8181819915771px;">- германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Януари 2007 г. - германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. Снимка: Ройтерс

Когато германският канцлер Ангела Меркел посещава през 2007 г. руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи, той умишлено пуска своя лабрадор да тича на воля около канцлера. Това е чиста демонстрация на сила: Меркел не обича кучета, откакто е била ухапана от един пес като дете.

Меркел отвръща на удара, но косвено. Според различни разкази тя обича в тесен кръг да се шегува с „мачото“ Путин, който предпочита да се снима с тигри и без риза. Публично тя не пропуска възможност да отбележи, че по отношение на защитата на правата на човека в Русия на Путин има още какво да се желае. Въпреки всичко обаче Меркел и Путин се уважават - не като приятели, а по-скоро като лидери, макар и защитаващи противникови лагери.

Това време вече отмина, пише в свой анализ германският икономически канал N-Tv. 

След срещата на върха на Г20 в Бризбейн, Австралия, Меркел изнесе реч, в която тя наистина не назова с името му руския президент в Сидни. Но пък критата ѝ към него бе още по-остра. Има сили в Европа, „които отказват взаимно уважение и разрешаването на конфликти с демократични и конституционни средства, които залагат на очевидното право на по-силния и игнорират силата на закона“.

И още: „Старото мислене за сфери на влияние, с което се пренебрегва международното право, не бива да надделее. Убедена съм също, че няма да се наложи, без значение колко е труден и дълъг пътят и колко неуспехи носи със себе си“.

Докато Меркел държеше речта си в Австралия, германската държавна телевизия ARD излъчи в неделя вечер (най-гледаното време) в шоуто на Гюнтер Яух едно интервю, в което Путин за пореден път демонстрира възприятията си за реалността. В него президентът припомни колко прекрасни са били отношенията между Русия и Германия през последните десет до петнадесет години. „Аз не знам дали подобни отношения са съществували преди. Мисля, че не“. Това все още е „много добра основа“ за отношенията между Русия и Европа, дори и за „хармонизиране на глобалните отношения“. 

В действителност обаче Путин в момента не е настроен за „хармонизация“ със Запада. Своите „европейски партньори“ Путин сега сюита за противници. Неговият проект на "евразийски съюз" не е предназначен да служи за допълнение, а за алтернатива на ЕС. Путин изнася руско-европейските отношения на нивото на силовата политика.

Става дума „за политическото му оцеляване“ и за бъдещето на политическата обстановка в Русия, пише главният редактор на руското списание Russia in Global Affairs Фьодор Лукянов. Предвид това противопоставяне съвсем логичен е въпросът „Защо трябва да се очаква той да прави отстъпки - особено, като се има предвид, че никога няма да може да поправи отношенията със Запада“.

Лукянов счита, че Русия е поела по пътя на една квази-съветска геополитическа експанзия. Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между Меркел и Путин.

На срещата на върха на Г20 в Бризбейн канцлерът се срещна с Путин за няколко часа и на четири очи. „Разговорите са конфиденциални“, каза по-късно само Меркел. „Ние имаме много общи теми и говорихме много общо за целия конфликт“.

От срещата не са разпространени дори и снимки. Меркел и Путин този път очевидно не държат на постановките, като например снимката, при която Меркел гледа Путин в очите му при честването на D-Day в Нормандия.

„Може би“ разговорите в Бризбейн са били полезни, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Дали този оптимизъм вече не е хроничен?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 22 rate down comment 12
albobo76
преди 9 години
От едната страна е Запада, финансово и културно-идеологически разорен, крепящ се само на стари лаври и огромна военна машина, която не може да си позволи. От другата са Русия, Китай, Индия + няколко по-малки държави. У тях са природните ресурси, икономическия растеж и над половината население на планетата. Ситуацията много ми напомня 1939 г. Голямата разлика сега е че и двете страни са въоръжени до зъби с ядрени оръжия. Ние, по стара БГ традиция, отново сме се продали на обречения да загуби тази война - Студена или термо-ядрена и пак ще си платим за продажността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"огато германският канцлер Ангела Меркел посещава през 2007 г. руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи, той умишлено пуска своя лабрадор да тича на воля около канцлера. Това е чиста демонстрация на сила: Меркел не обича кучета, откакто е била ухапана от един пес като дете."Повече прилича на избиване на комплекси и заяждане на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
КГБ ги държи там, по-малко вероятно да има бунтове. Вчера гледам новините по ARD и даваха там една Рускиня се оплакваше, че преди яли прясни риби от Норвегия а сега трябвало да яват разни замразени риби от Китай. Явно бая са се разглезили там :)) викам в България средния човечец къде пък яде прясна риба и то често от Норвегия ? Абе свили са се малко с глезотиите руснаците няма как просто, но запада ше изреве бая без ресурсите си мисля поне аз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
LOL :) еееми кой за кво е учил :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 18
data
преди 9 години
Ако Путин целеше Русия да става все по изолирана - определено постигна чутовни успехи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
тази статия е анализ. Вчера гледах едни други анализи за финансовите пазари на Kyle Bass - тоя е principal на Hayman Capital Management, LP, та нещо се беше притеснил за Япония и каза, че са дефакто default. За Европата каза, че също сме поели по тоя път както и САЩа, но там има мегдан още бая да се музе кравата. Спомена и за Китай, че нещо не е наред работата и там, но за руснаците нищо не каза. Най-много беше за Япония, че ще има турболентност и то бая тъй като са нетен вносител на квото и да било. От там си мислех, тъй като Русията има проблеми с техниката, а джапанките с дефицита, (беше няква космическа сума) защо ли ме навежда мисълта, че джапанките преди да сдадат багажа ще се обърнат за ресурси към рускините а те ще искат техниката в замяна, защото от Запада май никой няма да помогне на Япония включително Китай и Южна Корея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Toва не е статия, а анализ, или коментар, ако щеш. на мен поне беше интересен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
mathematician
преди 9 години
Единия ще го погребат в мавзолей, а другия в обикновени гробища. :) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Една статия с информативност около 0-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Това ще е "Пирова победа".Който и да победи в тази икономическа война ще плати скъпо на свой ред малко след това. Повече ще загуби този, чиито народ се разбунтува най-много.Да видим къде ще избухне и кого точно ще помете следващата революция на масите - в ЕС или в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още