IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновационните центрове - новите призрачни сгради на Китай

Пекин се опитва бързо да намали зависимостта на икономиката от производството, но не осигурява адекватна инфраструктура за стартиращите предприемачи

13:37 | 07.07.16 г.
<p>
	Очаква се броят на иновационните центрове в Китай да се удвои за пет години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Очаква се броят на иновационните центрове в Китай да се удвои за пет години. Снимка: архив, Ройтерс

Призивът на китайското правителство към нацията да изгради икономика, основана на иновациите, се възприема много буквално. Местните правителства се втурнаха да строят сгради в името на креативността, пише Ройтерс.

Из цялата страна иновационни центрове никнат като гъби. За следващите пет години се очаква броят им да се удвои до над 5 хил., според компанията за проучвания iiMedia. Те обаче имат един основен проблем – предприемачите не стъпват там.

Много от иновационните центрове се намират в малки градчета, които не са идеалните локации за привличане на стартиращи компании. По тези места те не могат да намерят нито местен пазар, нито местна екосистема от доставчици, нито други предприемачи или центрове, които да им осигуряват необходимите условия за работа. Липсва и финансовата, техническа и маркетингова експертиза, от които стартиращите предприемачи се нуждаят, отбелязва агенцията.

Повечето такива инкубатори са със заетост под 40%, показват данните на iiMedia. В резултат страната се изправя пред проблем с нова серия призрачни сгради и справяне с още дългове, отбелязва информационната агенция.

„Рискът от балон е огромен“, коментира Ши Дзъкиан, партньор в Leilai Management, която управлява инкубатор в Тиендзин. „Това е тест както за правителството, така и за мениджърите на тези пространства“, допълва той.

Пекин обаче настоява, че моделът на работа в инфраструктурния и имотния сектор може да донесе успех и при стартиращите компании. Със слогани от типа на „Масово предприемачество“ и „Интернет плюс“ правителството продължава да пропагандира строителството на иновационни центрове в цялата страна с надеждата да положи основите и да създаде новия Джак Ма – основателят на интернет гиганта Alibaba.

Студенти и дори имигранти са окуражавани да се опитат да стартират собствен бизнес, така че Китай да се трансформира във високотехнологична икономика, която зависи по-малко от производството.

Около 80 на сто от капитала за изграждането на иновационните центрове идва или директно от правителството, или от университетите, които се финансират от правителството.

Един малък град в северната провинция Хебей например отговори на призивите на Пекин, като изгради няколко 25-етажни сгради. Иновационният център обаче е празен въпреки силния натиск за намаляване на производството и насърчаване на високотехнологичните индустрии.

Местните жители първоначално са предположили, че строителството е с цел привличане на предприемачи от Пекин, който е на 4 часа път с влак. След изграждане на високоскоростната връзка разстоянието ще се изминава за около 30 минути. Младежите дори не се замислят за собствен бизнес, защото не разполагат с никакво финансиране за начало.

Много местни администрации в Китай пребрандират свободни офис площи като иновационни центрове. Те обаче губят от това заради липсата на предприемачи.

Специалисти посочват, че стартиращите компании се ориентират към иновационни центрове, където вече има изградени успешни бизнеси. Там те намират точния микс от пазар, работна ръка, експертиза и други предприемачи. Това обикновено са най-големите градове – Джухай, Пекин, Гуанджоу, Шанхай и Шънджън оглавяват топ пет на класацията за стартиращите компании в Китай.

Дори в университетските градове младите китайци често са притискани от семействата си да си намерят работа, вместо да стартират собствен бизнес заради по-високия риск. Образователната система на Китай също не стимулира инициативите, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още