IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори в имоти в Европа ще избягват риска през 2017 г.

Политическата несигурност няма да спре положителните тенденции на пазара на имоти в Европа, прогнозира глобален консултант

15:01 | 16.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Институционалните инвеститори в имоти в Европа вероятно ще избягват риска през следващата година на фона на политическата несигурност. Все повече инвеститори ще приемат по-ниска доходност, но ще се отказват от рисковите вложения на този етап от цикъла на развитие на пазара на имоти.

Това се посочва в прогноза на консултантската компания CBRE за сектора на имотите в Европа през 2017 г.

Въпреки че очакванията са политическата несигурност да се задържи и през следващата година заради предстоящите избори в няколко от ключовите европейски държави, експертите очакват ръст на наемите на повечето пазари, с изключение на Великобритания, където се очертава по-слаб ръст от очакваното заради Brexit.

Като цяло в сегмента на офис площите темповете на новото строителство не успяват да задоволят търсенето на повечето пазари. Свободните площи намаляват с бързи темпове, а това тласка наемите нагоре.

Подобна е картината и в сектора на индустриалните имоти, както и по водещите търговски улици.

Така за офис площите се очаква наемите да нараснат средно за Европа с почти 1% през следващата година. Най-силно увеличение се очаква в Стокхолм – над 8%, както и в Прага и Барселона – по над 6%.

С под 2,7% средно се очаква да се увеличат наемите на площите по водещите търговски улици и в индустриалните имоти. В и в двата сегмента най-бързо растящият пазар се очертава да е Дъблин с очаквано повишение от почти 8% на наемите на магазините по търговските улици и почти 14% на индустриалните площи.

Средният ръст на наемите на търговските центрове се очаква да достигне почти 2% за Европа, като отново Стокхолм се очертава водещ пазар с ръст от 7,5%.

През следващата година все по-голямо внимание ще предизвикват и алтернативните активи – студентски жилища, имоти в сектора на здравеопазването, хотели. Особено силен ръст се очаква на пазарите в континентална Европа.

Компанията предупреждава, че 2017 г. ще е годината, в която ще настъпи обрат при цикъла на лихвените нива. Очаква се доходността по държавните облигации да се оттласне от достигнатите дъна, макар че все още ще е близко до историческите дъна.

В голяма степен силният спад на доходността от инвестициите в имоти през последните години се определяше основно от спада на лихвите по държавните облигации, което пренасочи и огромен обем капитали към имотите.

Все пак доходността от инвестициите в имоти не се определя само от доходността по държавните облигации, а и от очаквания ръст на наемите, ликвидността, инвеститорското доверие и т.н. Затова и през следващата година експертите прогнозират, че спадовете ще продължат, макар и с по-бавни темпове. През 2018 г. се очаква да се постигне стабилност и след това доходността да започне отново да расте.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още