IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отворените фондове за имоти още не могат да се отърсят от проблемите след кризата

Структурните слабости на фондовете продължават да стресират инвеститорите

20:21 | 13.06.16 г.
Отворените фондове за имоти още не могат да се отърсят от проблемите след кризата

Какво е общото между сградата, в която се помещава централата на Deutsche Bank в Лондон, и сградата ѝ на площад „Потсдам“ в Берлин? И двете смениха собственика си в резултат на принудителните продажби на т.нар. Отворени фондове за имоти след кризата, пише Financial Times.

Кризата от 2008 г. извади на показ сериозни слабости в структурата на отворените фондове за имоти. Имаше разминаване във възможността инвеститорите да изтеглят бързо парите си и дългия процес по продажбата на активите им, припомня изданието.

Този проблем отново излезе на преден план, след като няколко британски фонда през последните седмици осъществиха парични операции, с които на практика наказват инвеститорите, желаещи да изтеглят парите си.

Фондовете оправдават действията си с рекордните средства, които инвеститорите са започнали да изтеглят на фона на признаците за прегряване на пазара на имоти.

За разлика от затворените фондове, които са с точно определени ограничения по размер, отворените могат да емитират почти неограничен брой акции и да се разрастват или свиват в зависимост от това как инвеститорите обещават да влагат средства или да ги изтеглят.

Американската банка Morgan Stanley например обяви наскоро, че възнамерява да продаде акциите си в емблематичната за Лондон сграда, известна като „уоки-токи“, която се държи от отворен фонд за инвестиции в имоти.

Историята на ликвидните проблеми на отворените фондове поставя под въпрос ефективността им. Същевременно те притежават активи за около 300 млрд. паунда по целия свят.

Някои от фондовете започнаха да продават имоти, за да се възползват от ръста на пазара, посочва изданието. Все още обаче много от тях продължават да инвестират в активи.

Общият брой на отворените фондове по света е почти 450. От тях 183 са стартирани след 2008 г. Същевременно затворените фондове са малко под 500, сочат данни на консултантската компания Preqin.

Популярността на отворените фондове във Великобритания продължава да расте, въпреки лошия пример на германските от 2009-2010 г., които продължават с ликвидацията. От 2012 г. насам те са продали имоти на стойност 14 млрд. евро и се очаква до края на 2017 г. да реализират активи на стойност 10 млрд. евро, според данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Около половината от отворените фондове по света се намират в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още