IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сидни е номер едно в света по ръст на цените на луксозните имоти

За тази година се очаква забавяне на ръста на цените на първокласните жилища в света

17:25 | 14.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Сидни е градът с най-силен ръст на цените на луксозните имоти през 2015 г., отчита консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

През миналата година луксозните имоти във водещия австралийски град са поскъпнали с 15 на сто. Анализаторите обаче очакват темповете на ръст на цените на първокласните жилища да се забавят и през тази година да достигнат около 10 на сто.

Компанията посочва, че забавянето на икономическия растеж на Австралия, по-слабото представяне на фондовия пазар през последните месеци и въвеждането на такси за чуждестранните инвеститори ще спъват растежа на пазара на луксозни имоти през тази година.

От 10-те града, включени в прогнозата, само за Лондон, Париж, Женева и Сингапур се очаква засилване на темповете на растеж на цените на първокласните имоти или забавяне на темповете на спад през 2016 г.

Като цяло цените в тези градове са се увеличили средно с 3 на сто през 2015 г., но ръстът ще се забави до 1,7 на сто през тази година, прогнозират експертите.

Компанията смята още, че през тази година Хонконг ще изпревари Сингапур като най-лошо представящ се пазар на луксозни имоти на фона на очакваното понижение на цените заради засиленото предлагане, отслабеното търсене и засилването на щатския долар.

Спадът на цените в Сингапур ще продължи и през тази година заради твърдото намерение на местното правителство да се придържа към мерките за затягане на пазара.

В Лондон обаче пазарът ще продължи с подема, като се очаква ръстовете на цените да достигнат 2% след отчетения 1% през 2015 г. За Париж се очаква забавяне на инвестициите заради терористичните актове в града, макар че той продължава да се харесва на богатите купувачи на имоти.

В сегашната обстановка на повишено политическо напрежение и текущи данъчни колебания Монако затвърждава статута си на сигурно убежище и привлича все по-голям интерес. Очаква се стабилен ръст на цените на имотите в княжеството от порядъка на 5 на сто.

Заради федералните и президентските избори в САЩ, които ще се проведат в края на годината, купувачите в Ню Йорк и Маями вероятно ще изчакат, преди да сключат сделка, прогнозира още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още