IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street - най-крупният собственик на жилища в Европа

Американските инвестиционни гиганти се забъркват в скандали с принудителни извеждания дори на изрядни платци, макар че не във всички случаи носят вина

08:18 | 13.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Десетки семейства в Ирландия и Испания – дългогодишни изрядни наематели, са предупредени, че трябва да напуснат жилищата си след изтичане на договорите им за наем. Бърза проверка защо се е стигнало дотам води до ... Wall Street, пише CNBC.

След като Европа беше обхваната от глобалната финансова криза, а по-късно и от дългова криза, американският инвестиционен гигант Goldman Sachs започна да придобива огромни портфейли от проблемни кредити в Ирландия, включително и на строителни компании.

Някои от тези строителни компании в момента излизат от пазара на наеми и продават имотите. Така по-голямата част от приходите ще отидат точно при Goldman.

Като цяло банката няма общо с писмата за принудително извеждане след края на договорите. Тъй като обаче американските банки изиграха такава голяма роля във възстановяването на жилищния пазар в Европа, те станаха и основна мишена за гнева на собственици и наематели.

Хората коментират, че по някакъв начин инвестиционните компании са се намесили в местните общности и реализират печалби за сметка на хората.

На практика компаниите от Wall Street се превърнаха в най-големия собственик на жилища в Европа заради наплива на инвестиции от САЩ на пазара. През последните четири години Goldman Sachs, Cerberus Capital Management, Lone Star Funds, Blackstone Group и други са придобили проблемни активи за над 223 млрд. евро, което е почти 80% от общия продаден обем.

Компаниите са си направили сметката добре – да купуват подценени имоти във време на криза, като залагат на подобряване на пазара. Отделно компаниите плащат и по-ниски данъци, като прилагат комплексни стратегии, често включващи дъщерни компании без персонал и операции.

Wall Street си навлече сериозни критики заради огромните печалби от сектора на имотите и спестяването на данъци на фона на обитателите на жилищата, които трябва да се справят с по-високите данъци и принудителните извеждания. В много случаи американските инвестиционни гиганти са просто пасивни играчи, които стоят зад строители и банки. В някои обаче са директни участници в процеса.

И все пак, въпреки противоречивата им роля тези компании изиграха ключова функция в прочистването на проблемните активи в сектора на имотите в Европа.

В Испания например правителството и банките подхраниха сериозно бума на пазара на имоти и когато балонът се спука, банките останаха задръстени с проблемни кредити за милиарди евро, а икономиките изпаднаха в тежка ситуация.

Точно тогава се появиха компаниите от Wall Street. Те започнаха да придобиват проблемните заеми и дори и конкретни имоти. Това донесе така необходимия кеш на банките и в един момент изигра и роля за спирането на срива на цените.

Възстановяването обаче остава неравномерно. Така някои собственици и наематели се изправят пред трудни решения – например да приемат по-тежки условия, които биха ги тласнали към неизпълнение на задълженията им на фона на все по-недостъпните жилища на някои пазари.

Без значение дали американските инвестиционни компании са намесени, активисти вече подклаждат масите. Протестиращи например окупираха апартаменти в Барселона, придобити от инвестиционния гигант Blackstone. Подобни протести има и в Мадрид, както и в Ирландия.

В момента испанските власти спешно преглеждат някои от сделките. Финансовият министър на Ирландия пък предложи законопроект, с който затяга надзора над американските гиганти, включително и за данъчни „вратички“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
ами да те Wall Street - най-крупният собственик на жилища в Европа са винаги на една рака разтояние от целия свят те пишат книгите а незнаещите или ги 4етата или ги изпитват на собствен грьб след дьжд ка4улка кел фаида с Wall Street е лошо а без тях два пати по лошо тук важи приказката кои ми ака в гащите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още