IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златната ера за глобалния пазар на имоти е към края си

Добри бизнес възможности все още има на по-второстепенни пазари, показва доклад на асет мениджъра PGIM

10:33 | 30.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Златната ера за глобалния пазар на имоти е близо до края си заради перспективата за ръст на лихвените проценти и намаляващата възвръщаемост, според доклад на асет мениджъра PGIM, цитиран от Ройтерс.

Като цяло обаче перспективите пред недвижимите имоти се запазват стабилни, допълва се в доклада.

Дългосрочното ценообразуване изглежда разумно и предлага прилична защита. Инвеститорите обаче ще трябва да търсят повече, за да намерят привлекателни потоци от доходи и източници на растеж, които да осигуряват целева възвръщаемост.

След финансовата криза отпреди десетилетие инвеститорите се възползваха от исторически ниските лихвени проценти, ниските капиталови оценки и увеличаващите се наеми, което доведе до невиждана от 80-те години възвръщаемост, посочва се в доклада.

Няма доказателства за неправилно ценообразуване на основните пазари, се казва още в документа. Задлъжнялостта намалява и първокласните активи се оценяват на справедлива стойност, казва Питър Хейс, глобален директор инвестиционни изследвания в PGIM Real Estate.

„Няма очевидни фактори, които да указват срив в стойността на недвижимите имоти", коментира той. "Съществува определена инвеститорска нервност, но няма данни за системен риск“, допълва той.

Според компанията добри бизнес възможности все още има на по-второстепенни пазари. За САЩ това са градове като Далас и Финикс, а в Европа и Азия – нецентралните бизнес райони, където търсенето и отдаването на имоти под наем е силно.

Предпазливостта, която се породи заради глобалната финансова криза, все още преобладава, тъй като инвеститорите отнемат крака си от педала, след като си осигуриха рекордна възвръщаемост в периода 2010-2015 г., казва още Хейс.

Броят на глобалните сделки намалява през 2016 г., но от историческа гледна точка е още висок, което предполага, че конкуренцията е още силна. Капиталовите обеми, насочени към сектора на имотите, обаче, се свиват и ценовият натиск отслабва, подчертава се в доклада.

Осем глобални пазара - Лондон, Париж, Хонконг, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Вашингтон, привличат около една трета от инвестиционния капитал, отчита Хейс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Веск
преди 6 години
Малко изтрезняване искате ли. Нови сгради се изкупуват от работещи в чужбина , от чужденци, от хора с възможности и после даже не се дават под наем, а седят празни. Какви инвестиции бе. Казвам го от лични впечатления. Няма кой да плаща сметки у входа. Относно цените - преди 2 години видях в Разград , в централната част обява на ново строителство за 350 евро квадрата. Това е. Хайде в по-големите градове има скъпа земя и малко по-скъп труд. по-сложна логистика. Ама да стане от 350 на 450, на 500, на 550. Да , ама не. Искат да ме убедят, че и 1000 е добре, а утре пред блока като изникне катуна на неговорещите български с тъмна кожа уж българи аз ще се моля за 350 ама няма да има мераклии. А заема. На ползу роду .... казваше един политик - на ползу роду банкеру в случая. Вземете да изтрезнеете господа бизнесмени. държавници и политици, че само със строителство няма да стане. Казвам пак - 350 евро квадрат с ДДС- възможно и реално. Младите бягат - кой и ще купува въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
bvg
преди 6 години
Така се получава, като си поръчваш статии и като спреш да си плащаш се почват статии с негативен отенък. Няма ли по-големите агенции и строители да инвестират пак някой лев в поръчкови статии за възможността за колосални печалби от инвестиции в недвижими имоти. Хайде че имотите ми седят прази имам нужда от високи цени и тълпи наематели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още