IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Samsung - тест за наследника на компанията

Лий Дзие-юн досега не се появяваше в светлината на прожекторите, но това скоро може да се промени

16:35 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Влошаващата се криза с дефектните телефони на Samsung Electronics постави наследника на конгломерата Лий Дзие-юн пред първото му изпитание като лидер. В серия телефонни разговори във вторник с ръководителя на мобилното подразделение и други директори Лий реши да сложи край на драмата с Galaxy Note 7 - телефонът, който Samsung се надяваше, че ще изпревари новия iPhone на Apple. Това твърди източник, запознат с разговорите на Лий, цитиран от Wall Street Journal.

Вместо това устройството се превърна в катастрофа, след като компанията не успя да се справи с редицата случаи, при които смартфони от този модел се самозапалват. Във вторник Samsung заяви на потребителите на Galaxy Note 7 по целия свят незабавно да изключат устройствата си.

Решението на Лий, което беше взето повече от месец, след като Samsung обяви първоначалното изтегляне на 2,5 млн. смартфона, вероятно ще струва 4 млрд. долара и повече разходи за изтеглянето и загубени продажби, оценяват анализатори. Това може да е достатъчно, за да изтрие цялата печалба от мобилни устройства за тримесечието. Ходът има за цел да сложи край на кризата, която можеше да се разпространи далеч извън Galaxy Note 7, твърдят източници, запознати с въпроса. Samsung обяви, че Лий няма да дава интервюта или да коментира пред медии ролята си в кризата със смартфона.

“Samsung трябва да действа бързо и да продължи напред, за да опази имиджа на марката си”, коментира Марк Нюман, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. в Хонконг. Той твърди, че Samsung дори трябва да помисли дали да не премахне като цяло серията телефони Galaxy Note.

Неволите с Note 7 се случиха съвсем скоро, след като Samsung се върна към добрите резултати след две години спад на печалбата. Потребителите показаха интерес към устройствата ѝ, а това изстреля акциите на компанията до върхове, каквито не са достигали досега. Всичко това затвърди мястото на фирмата като доминиращ производител на смартфони в света по приходи.

Но акциите на Samsung изтриха 8% от стойността си във вторник - най-големият спад на цената им в рамките на ден от осем години насам. Нейното решение да спре производството на Galaxy Note 7 вероятно ще насърчи коледните продажби на конкурентите, включително на китайската Huawei Technologies и на Apple. Google също подновява усилията си на пазара на смартфони.

Към предизвикателствата, пред които е изправен Лий в момента, можем да добавим още едно. Американският хедж фонд Elliott Management стартира през миналата седмица кампания за разделянето на Samsung Electronics на две.

Всичко това се случи само две седмици преди гласуването на акционерите по-късно този месец, на което се очаква Лий да спечели място в Борда на директорите за първи път.

Откакто баща му Лий Кун-хъ получи сърдечен удар преди повече от две години, 48-годишният заместник-председател на Samsung Group е поставен в светлината на прожекторите.

Но има нещо, което синът е наследил от баща си: усещането за параноя за скорошните успехи на Samsung

Лий все още е далече от вземането на ежедневни решения за компанията, като до голяма степен делегира справянето с кризата с Galaxy Note 7 на директори като Д. Дж. Кох, който стои начело на мобилното подразделение.

Подходът на Лий се отличава от този на баща му - неспокоен мениджър, който се месеше в ключовите решения. Синът предпочита да се фокусира върху по-голямата картинка. Сред въпросите, които го вълнуват, е дългосрочната кампания за освобождаването на Samsung от частите от бизнеса, които вече смята, че не са ѝ нужни, докато преоформя консервативната култура на конгломерата. Лий насърчава излизането в майчинство и творческите почивки, като кара своите директори да прекарват повече време в САЩ и да владеят добре английски, което е ключов фактор при определяне на това кои мениджъри да получат повишения.

Но има нещо, което синът е наследил от баща си: усещането за параноя за скорошните успехи на Samsung, твърди източник, запознат със случая.

Лий настоя за изтеглянето на Galaxy Note 7 в началото на септември, надявайки се, че компанията бързо ще се справи с повредата, твърди източник, който подчертава, че е имало директори, които са се опитали да омаловажат ранните случаи за запалване на устройствата. След като миналия месец започнаха да се появяват новини за самозапалили се подменени телефони, Лий е бил първият, който е склонил да назове нещата с истинските им имена, твърди източникът.

След случая в самолет на Southwest Airlines, който беше евакуиран през миналата седмица заради запалил се смартфон на Samsung, Лий започнал да клони към пълното спиране на продукта. В разговорите си с ръководството той е подчертал, че американските авиационни власти продължават да настояват Galaxy Note 7 да бъде изключван по време на полети, а това може да навреди на бранда.

Въпреки че Лий остана на заден план по време на кризата, има признаци, че той може да се показва на повече публични места, особено след срещата на акционерите миналия месец, на която си спечели потенциалното място в Борда на Samsung Electronics. Тази нова позиция ще му даде юридическа отговорност в рамките на конгломерата, в който досега той упражняваше своята власт през неофициални канали, твърди източник, запознат с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още