IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Шерил Сандбърг не трябва да застава начело на Uber?

Тя притежава всички умения, за да поеме поста на Травис Каланик, но би ходила по тънък лед

12:12 | 26.06.17 г.
<p>
	Шерил Сандбърг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Шерил Сандбърг. Снимка: Архив Ройтерс

Ако има човек, който заслужава да бъде главен изпълнителен директор, то това е главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг. И ако има място, което се нуждае от някой като нея за тази работа, това е Uber. Голяма, дръзка компания, която е затънала в проблеми и отчаяно се нуждае от добър лидер, от разнообразие на работната сила и бизнес умения, необходими, за да може фирмата да поеме по пътя към възстановяването на имиджа си, след като стана известна като изключително сексистко работно място, пише в свой анализ Quartz.

Заставането начело на Uber обаче е може би най-лошият сценарий за Сандбърг. Защо? Защото жените на позиция главен изпълнителен директор започват в по-неблагоприятна позиция, когато са извикани, за да излекуват компанията от болнавата ѝ култура, или са смятани за детегледачки, които имат за цел да подсилят позициите на мъжете основатели, действащи като деца.

Компаниите, които действат така, могат да твърдят, че са направили пробив, но това няма да е единственото, което новата жена главен изпълнителен директор ще трябва да направи. Докато се опитва да върне компанията към успеха, през цялото време тя ще трябва да се движи по ръба, докато не се стигне до момента, в който не бъде изхвърлена от нетърпеливия борд или от разочарованите инвеститори, които не разбират защо тя се проваля на тази позиция.

Истината е, че не само жени биват наемани в такива ситуации. Ако случаят беше такъв, щеше да има много повече дами, които днес ръководят компании. Проучвания показват обаче, че когато ситуацията се влоши, фирмите са по-склонни да си търсят жена, която да им помогне, отколкото мъж. Това важи предимно когато тежките времена настъпват по време на управлението на мъж.

Междувременно дамите са по-склонни да почистят бъркотията или поне да покажат мотивация за това.

Помолени да се справят с хаоса, който е толкова голям, колкото този в Uber, много жени може да се почувстват щастливи от предоставената възможност, особено като се има предвид, че само 6% от главните изпълнителни директори на компаниите от Fortune 500 са жени.

Има и редица други причини за поемане на работата, някои от които могат да донесат много на дамите от гледна точка на бизнеса. Жените директори често са критикувани за това, че им липсва визия, а Uber, въпреки всичките си проблеми, остава изключително визионерска компания.

Постигането на успех с Uber ще помогне за справяне със стереотипа, че жените са по-добри изпълнители, отколкото визионери. А ако компания, толкова голяма, колкото Uber, привлече жена за изпълнителен директор, то фирмата има шанса да намери начин да създаде по-добро работно място за жените (или по-добре – за жените и мъжете).

За Сандбърг конкретно постът в Uber ще бъде добро признание за работата, която върши като първия човек след Марк Зукърбърг във Facebook. Заплащането със сигурност също ще бъде страхотно.

Но за Сандбърг има и по-добри варианти, като Disney например. А може пък тя самата да стартира собствен бизнес някой ден.

Същевременно не е никаква изненада, че от Uber я искат. Инвеститорите и членовете на борда на директорите, които позволиха на Каланик да стои на поста въпреки ужасното му поведение, никога не биха понесли всичко това, ако не бяха сигурни, че няма поне една жена, която по-късно да дойде и да се справи с цялата бъркотия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още