IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: България се стреми към бързо влизане в еврозоната и Шенген

Вицепремиерът Томислав Дончев повиши прогнозата за растежа на БВП за 2016 г. до 3% в сравнение с предишната прогноза за ръст от 2,1%

10:52 | 13.09.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дончев: Надявам се, че ЕС ще има политическата зрялост, за да позволи на България се присъедини към еврозоната. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дончев: Надявам се, че ЕС ще има политическата зрялост, за да позволи на България се присъедини към еврозоната. Снимка: архив Ройтерс

България трябва да предприеме по-бързи мерки, за да приеме еврото и режима на Европейския съюз за безвизови пътувания, за да може посткомунистическата държава да напредне от периферната европейска политика, след като се присъедини към ЕС преди девет години. Това коментира пред агенция Bloomberg вицепремиерът на страната Томислав Дончев.

Държавата със 7,2 млн. жители, най-бедният член на ЕС, и сега има слабо политическо влияние, а излизaнeтo нa Beлиĸoбpитaния oт ЕС мoжe дa нaпpaви пoлитичecĸoтo yчacтиe нa мaлĸитe дъpжaви нa Cтapия ĸoнтинeнт от т. нар. периферия oщe пo-oгpaничeнo, пocoчвa Bloomberg, цитиpaйĸи Дoнчeв. 



„Koлĸo Eвpoпa иcĸaмe ли? Зa от гeoгpaфcĸа гледна точка пepифepнa eвpoпeйcĸa дъpжaвa, която е пpяĸo изложена на вcичĸи ĸpизи, тoзи въпpoc имa cъщecтвeнo знaчeниe”, ĸoмeнтиpa Дончев. „Aĸo пoлитичecĸaтa cтpyĸтypa e тaĸaвa, чe cтpaнитe oт EC в цeнтъpa имaт paзличeн cтaтyт oт тeзи в пepифepиятa, пpoгнoзиpaм, чe тoвa щe пopoди pиcĸoвe и зa cтpaнитe oт ядpoтo”, допълни Дoнчeв.

България, чието членство в ЕС започна през 2007 г. с уговорки и ограничения поради опасенията, че не е готова да се присъедини към най-големия търговски блок в света, сега се опитва да доближи стандарта на живот до нормите на ЕС и да запази икономическия ръст на такова темпо, че да може да навакса поне отчасти изоставането от икономиката на ЕС, коментира агенцията. Страната е засегната от икономическата криза в съседна Гърция, а сега трябва  да се справя и с миграционния натиск през границите си.

43-годишният бивш кмет Дончев, който сега е отговорен за управлението на средствата на ЕС и икономическата политика, заяви, че страната е готова сериозно да кандидатства за присъединяване към механизма ERM-2 (известен като „чакалнята на еврозоната"). Публичният дълг е в размер на 27% от икономическото производство, под лимита на ЕС от 60 на сто, а бюджетният дефицит се очаква да възлезе на 1,9% от брутния вътрешен продукт, по-малко от тавана на ЕС от 3%.

България „по никакъв начин не би била в тежест и се надявам, че ЕС ще има политическата зрялост, за да позволи на България се присъедини към еврозоната", заяви Дончев. Правителството все още не е определило официален срок за кандидатстване за ERM-2.

Българското желание за напредък към приемането на еврото може да не получи скорошно одобрение от ЕС, заяви обаче Чиприан Даскалу, главен икономист за Балканите на базираната в Букурещ ING Groep NV.

България, която има обща граница с Турция, увеличава скептицизма за способността си да влияе върху дебата за притока на имигранти от Близкия изток. Правителството призова по-рано ЕС за стриктно прилагане на споразумението с Турция с цел ограничаване на притока на имигранти от Близкия изток през Гърция и България.

„Тревожно е, че ние продължаваме да имаме силни разногласия относно най-актуалния въпрос, свързан с бежанците, при който е много трудно да се постигне обща европейска позиция", заяви още Дончев.

България, която отговаря на всички изисквания, за да бъде част от Шенгенското пространство, „не бе допусната по политически причини, а по ирония на съдбата сега пази една от външните граници на ЕС при най-тежкия натиск от имигранти", каза Дончев. „Гласът и тежестта на всички страни от ЕС са теоретично равни, но това не е така на практика", добави той.

Засега желанието на Великобритания да напусне ЕС, процес, известен като Brexit, не влияе значително на перспективите за икономическия растеж на България, заяви Дончев. По думите му 3% от българския износ е предназначен за Великобритания. Същевременно той повиши прогнозата за растежа на БВП на страната за тази година до 3% в сравнение с предишната прогноза на правителството за ръст от 2,1%.

В бъдещите преговори за Brexit България ще се присъедини към Полша и Чехия в призивите Великобритания да се придържа към правилата за свободно движение на работна сила в замяна на достъпа до единния пазар на стоки и услуги, добави вицепремиерът. Това е „червена линия“ за много други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни , за да работят там, откакто през 2004 г. стартира процесът по разширяване на ЕС на Изток.

„Политическото предизвикателство е да се изработи обща европейска позиция", каза Дончев. „Ако позициите на страните членки са силно диверсифицирани, това ще направи преговорите много по-трудни“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
На какво са способни и какво им се иска на кремълските мутри в БГ е по-вече от ясно....последния им подвиг беше КТБ и май кооперативните спест. каси. Но валутния борд им е стара болка и ако зависеше от тях не само щяха да го съборят ами въобще нямаше даже и да го допуснат да го има и сега вероятно щяхме да гласуваме като новия задунайски крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Без адекватна съдебна система няма да стане.А за да стане промяна на конституцията се свиква Велико Народно Събрание.Засега не виждам в политическия климат подобни нагласи.Значи скоро няма да стане ни едното ни другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Мито, кога и как ще се случи, това дето го говориш, щото тогава няма да ИМА БНБ, А ТЯ ЩЯЛА ДА СИ ЗАГУБИ НЕЗАВИСИМОСТТА .. ХАХАХАХ ТОВА ОПРАВДАНИЕ, ВСЕ ЕДНО ТИ СИ ГО МИСЛИЛ.. НА ВЛАСТТА ДО СКОРО !!! ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
да ве, толкова сте глупави на куп тука, че то направо, като нищо да се случи нещо такова, ВАЛУТНИЯ БОРД Е ПОД ПРЕГЛЕДА НА ЕЦБ, КОГА ЛИ ЕЦБ ЩЕ ОСРЕБРИ КРАЖБИТЕ НА КРЕМЪЛ СКИТЕ СЛУГИ ??? КОГА ЩЕ СТАНЕ ТОВА???? АКО НИ АНЕКСИРАТЕ КЪМ РУСИЯ, МОЖЕ !!! ! ТОВА СА ПОРЕДНИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПОСТИ !!! ПАРИТЕ ИМ ЩЕ СТАНАТ, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЕВРО. ЗАЩОТО ЛЕВА Е ЗАКОВАН ЗА ЕВРОТО, НЯМА ДА ИМА ИСТЕРИИ, НО УВИ НЯМА ДА ИМА КРАДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ НАВСЯКЪДЕ ЗА ШЕФОВЕ.. ТОВА Е НАЙ МАЛКОТО .. ЗАВИСИМОСТИТЕ ОТ МОСКВА СЪЩО ЩЕ СЕКНАТ ... И ТАКА ВСЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ.. А ТАКИВА КАТО ПЕТЪР КАРАИВАНОВ, ДЕТО СЕ РОДИЛ В МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ, И НЕ СЕ Е РАЗВИЛ ЗА МАЛКО !! ПОНЕ!! УЖАС.. ПОВЕЧЕТО ОТ НЕГОВИТЕ НАБОРИ СА СЪЩИТЕ ***..!!! ТАКА Е ИМА ЦЕЛИ ПОКОЛЕНИЯ ПОВРЕДЕНИ ОТ ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАЗВИТИЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Mito Karamitov
преди 7 години
Скоро ще стане това което си описал:)))На прав път си - аз откога го говоря това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 7
djb95
преди 7 години
Въпросите сега са кога ще гътнат валутния борд , за да истеризират населението да купува евро и да дръпнат поне част от милиардите депозити и как да опазят валутния резерв покриващ борда от ЕЦБ и да се го похарчат сладко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Човекът се шегува в чисто габровски стил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
petsto
преди 7 години
Преди последното си посещение в Германия, Борисов беше заявил, че към настоящия момент присъединяването ни към еврозоната не е актуално. Какво се случи през този месец време, че нещата се преобърнаха на 180 градуса? Да не би да се търсят още спонсори за гръцкия дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Държавата е в ръцете на мафия, която без оглед мнението на народа си е готова да бетонира властта си НА ВСЯКА ЦЕНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още