IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Die Welt: Как Путин работи над Ренесанса на Източния блок

Дали Югоизточна Европа не трябва да плати политическата цена за ограничаване на руската експанзия, която Германия не иска да плати

16:14 | 15.11.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Румен Радев е бивш военен, пилот на изтребител. Изтребител за НАТО - в крайна сметка родината му България е част от западния съюз от 2002 г. Сега Радев е новият президент на България, а мнозина поставят под въпрос доколко той се чувства ангажиран към Запада и неговия военен съюз.

Генерал-майорът от запаса иначе се застъпва за „прагматични отношения с Русия" и иска да балансира членството в ЕС и НАТО с приятелски отношения към Москва. Така победителят от изборите в югоизточната европейска страна е поредният, по-мощен изразител на една тенденция, които коварно се осъществява отдава – тенденцията на разширяването на руското влияние в много страни от Източна Европа и на Балканите, пише в свой водещ материал германският всекидневник Die Welt.

Полша, страните от Прибалтика и Румъния се страхуват от Русия и се чувстват заплашени от новата експанзия на Владимир Путин. Но и в много други страни, от Чехия до Унгария и Сърбия, проруските сили засилват влиянието си.

Бъдещият американски президент Доналд Тръмп може да стане причина за засилване на тази политика. В бъдеще САЩ може да бъдат по-малко груби в намесата си, ако страните в периферията на Европа се сближават с Владимир Путин.

Някои се опасяват от нов "призрачен Ренесанс" на Източния блок – руска сфера на влияние, което се ориентира към границите на бившата съветска сфера на влияние - до границите на Германия. Фактът, че Русия иска да постигне това, не е тайна, а също и средствата, които Путин използва за постигането на тази цел, са съвсем ясни. Основното оръжие на Кремъл са природният газ, външната търговия и укрепването на радикални националистически сили в Европейския съюз.

И в България има индикации за това. Тук под управлението на новия президент може да се стигне до промяна в българската външна политика. До край на лоялността към Брюксел и Вашингтон и постигане на нов прагматизъм в отношенията с Русия.

Онова, което често се пренебрегва, е фактът, че страни като България са много по-зависими от Русия, особено в икономическо отношение. Там европейските санкции срещу Москва се отразят много по-силно.

Ембаргото вреди на целия регион - с изключение на Сърбия, която не е член на ЕС и която все още не е въвела санкции. И тези загуби нанасят много повече щети и на сравнително бедните страни в Изтока, отколкото на по-заможните европейци на Запад. Държавите зависят много повече от руския природен газ, в частност и България, отколкото Западът.

Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 3
Тава е
преди 7 години
Съгласно някои материали Килъри е международен изнудвач /престъпник/ и щеше да е голям позор за нацията ако бъде избрана за президент. И тъка барабанът и е пълен но с какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 5
Тава е
преди 7 години
Много дразнеща статия, може би умишлено, за засилване поляризацията на света.Като президент в България, ген.Радев не може да промени нищо- няма правомощия.Играта на думи в статията е очевидна, защото настроенията на масите и представляващите ги властници рядко съвпадат. За да "узъбти" най-богатата върхушка в най-бедната държава, генералът трябва да направи десант с 2 вертолета над жълтите павета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 5
dakl
преди 7 години
Удивителни признания на големия немски вестник: забруталния американски натиск, за двуличната немска политика по отношение на снабдяването с газ, замарионетките поставени да провеждат американската политика в ИЕ. Няма как тогава политиката на Путин да не се ползува с подкрепа след като и сметката за санкциите плащаме пак ние и отгоре на това не искаме *** да е главното направление в политиката на нашите страни до като окончателно не бъдем национално обезличени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 8
george353
преди 7 години
Тръмп го избраха защото американците споделят руските ценности понеже. Какъв цирк ще стане на изборите в Холандия, Германия, и Франция... ще е весело. Изведнъж тези "деплорабълс" ще станат повече руснаци и от самите руснаци. Тогава Дойче Леле ще се пръсне от антируска пропаганда, следвайки недоумяващо падащият рейтинг на Cu'N'eNd. Сигурно и тогава ще им трябва топографска карта с указания за това как да си извадят главата от задния двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=-gDr-WK9QOgПОБЕДА Трампа: Дружба с Россией, майдан по-американски и ПИСЕЦ Европе с Порошенко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Разликата в заигравките с Тръмп и с Килъри е , че при Тръмпа в барабана има 1 патрон , а при Килъри барабанът е пълен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 6
Спящият бик
преди 7 години
Хич няма да ви е смешно, когато се окаже, че заиграването ви с Тръмп всъщност е руска рулетка и вие сте наред да дърпате спусъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Да умреш от смях , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Много добър материал. Написали са си самите немци, как изглеждат в очите на българите.А иначе е много смешно как форумните дингили коментират без даже да са прочели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 7 години
Странна работа , Путин бил виновен че се възползва от грешките на запада .М чи кат сте толкоз отворени не му оставяйте поле за действие бря , шах не сте ли играли ? Противника се разполага на полетата който сте му оставили СВОБОДНИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още