IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От охранителя Бойко до премиера Борисов

Политическият път на лидера на ГЕРБ

22:31 | 26.03.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Политическият път на Бойко Борисов е повече от любопитен. Как от охранител той стига до премиер и кои са неговите реплики, които ще останат в политическия фолклор? Вижте неговия възход, проследен от екип на Bulgaria ON AIR.

90-те години на миналия век преминават в кървави битки между различни престъпни групировки. Споменът за комунизма е жив, както и вярата в дясната кауза. По това време Бойко Борисов не е известен на широката общественост. Занимава се с бизнес - в тези смутни времена охранителната му фирма процъфтява. Развива и академична дейност, като достига до ръководител на катедра в Академията на МВР.

През 2001 година с указ на президента Петър Стоянов поема ръководството на МВР. Хората го забелязват - носи характерно облекло и провежда зрелищни полицейски акции. Тук се заражда образът с шлифера и черните шапки. И започва неговият възход като личност, която по-късно ще оглави партия и правителство.

На въпрос готов ли е да управлява страна, която напомня за ада, той отговаря:

"Какво, ако адът е тук!?"

Годината е 2005-та. Все по-често Борисов коментира политическите процеси с харектерния си стил, който някои анализатори определят като народняшки. Участва в парламентарните избори с листите на НДСВ. Печели депутатско място, но остава в МВР. Няколко месеца по-късно напуска системата заради конфликт с министъра на вътрешните работи тогава Румен Петков.

Ражда се друга негова култова реплика: "Ние ги хващаме, те ги пускат".

Явява се като независим кандидат за кмет на София. Печели столичани два пъти. Общественото одобрение към него расте - критикува властта с цветущи изрази и демонстрира живот, близък до народа.

Идва ред на голямата политика.

През 2006 година Борисов решава да превърне движението Граждани за европейско развите на България в нова политическа формация – ГЕРБ. Събира подкрепата на разочарованите от десницата през последните 16 години преход.

2009 година. Личният му рейтинг е в своя пик. Задават се нови избори - този път за парламент. Медиите са разделени - едни го описват като "спасител", други като "демон". Борисов и ГЕРБ бележат трета победа с обещания за справяне с корупцията и изчистване на името на България в Европа. Само 5 депутати не му достигат за твърдо парламентарно мнозинство. Въпреки това той оглавява правителство и става премиер.

"Цветанов с един багер копае трупове". Тази негова реплика е в синхрон с управлението му, което се отличава с активност от страна на МВР. Другият отличителен знак е постоянната смяна на министри.

В началото на 2013-та обаче избухва масово недоволство срещу високите сметки за ток. Напрежението се насочва и срещу правителството. Тогава неочаквано Борисов подава оставка.

"Народът ни даде властта, връщаме му я"

Нови избори. ГЕРБ отново печелят. Този път обаче не съставят правителство. Остават в опозиция на БСП и ДПС. След фалита на КТБ, серия от грешки и напрежение между двете партии Пламен Орешарски подава оставка.

Междувременно ГЕРБ печелят президентските избори. Печели и кметските, включително в ключови градове като София, Пловдив и Бургас. 11-та поредна победа е на парламентарните избори, като отново Борисов оглавява правителството. Този път с подкрепата на Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Управлението е белязано от коалиционни раздори.

На президентските избори Цецка Цачева повежда ГЕРБ към 12-та поредна победа. Борисов е категоричен - ако тя не спечели доверието, той подава оставка. И получават звучен шамар.

След оставката Борисов излиза пред обществото във вида, в който стана известен преди 16 години. И с надеждата, че единствената загуба на избори за ГЕРБ е изключение.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Лош материал , влачи краденото в офшорки и убивай България. Един ден краденото ще е само виртуални нули , а държавата ромска . Ти в казана с катран и вила на врата ще си последния БГ политик .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Време е и за "пандисчията БайХой". В Румъния опандизиха цял премиер. Кой е по-достоен за тази чест в мутренска България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 6 години
На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с оперативно интересни лица. Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е картонче и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ЕДНА МАЛКА ДОБАВКА КЪМ СТАТИЯГА - агент БУДА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
aldy
преди 7 години
Бухалкаджията бухалката си мени, но нрава си никога.Тук има интересни сведения относно механизма за безотказно печелене на избори:http://***.glasove.com/categories/komentari/news/omertata-na-parite-ili-zashto-gerb-ne-mogat-da-bydat-pobedeni-na-izbori
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още