IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БенчМарк с рекорден интерес към приложенията за мобилна търговия

Над 30% от сделките в инвестиционния посредник се сключват през телефони и таблети

09:01 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БенчМарк&nbsp;</em></p>

Снимка: БенчМарк 

Димитър Шуйцов е ръководител на отдел Клиентско обслужване в БенчМарк Финанс. Той е магистър по финанси и икономика. Занимава се с търговия с валути, CFD, акции, опции и други деривати над 10 години. Със Шуйцов коментираме тенденциите на световните пазари, както и приложенията за мобилни устройства, чиято популярност сред трейдърите се увеличава.

Г-н Шуйцов, какво се случва на финансовите пазари в момента и какво можем да очакваме до края на годината, имайки предвид, че капиталовите пазари вече покриха загубите след Brexit?

Решението на Великобритания да напусне ЕС дойде неочаквано, разтърси пазарите, като нанесе най-много щети върху британската лира, която записа сериозни спадове. На страната на печелившите бяха активите убежища, като златото и японската йена, които набраха сериозна популярност в периода след Brexit, което беше логично с оглед на цялостната несигурност, която се появи в Европа. Щатският долар също спечели позиции и вероятно ще ги задържи и през следващите месеци.

От друга страна, борсовите индекси останаха стабилни след референдума във Великобритания. След кратък период на колебания, те възобновиха възходящия тренд и покриха загубите. През последните седмици Dow Jones и S&P 500 достигнаха до нови исторически върхове.

Brexit несъмнено ще продължи да оказва своето влияние върху пазарите до края на годината, но аз съм оптимист, че ръстовете на капиталовите пазари, най-вече в Европа, ще продължават.

Обръщайки поглед към капиталовия пазар у нас, откриваме слаба корелация между случващото се на международната сцена и тук. Интересът на инвеститорите към родните акции не е голям, макар че през последните месеци наблюдаваме засилване на запитванията от страна на индивидуални трейдъри към нашата борса, което несъмнено е положителен сигнал. 

Казвате, че ръстът на основните борсови индекси в САЩ и Европа продължава, но това се случва на фона на поскъпващото злато, чиято цена традиционно расте в периоди на несигурност. За дълго ли ще се запази тази тенденция?

Златото е един от най-атрактивните инструменти за търговия напоследък, а интересът към него ще се увеличава с всеки изминал ден. Това се дължи на рекордно ниските лихвени равнища при редица развити икономики, които водят след себе си нулева или дори отрицателна доходност по най-нискорисковите активи – държавните облигации. Тъй като златото не е регулирано от нито една централна банка и за неговото притежание няма утежняващи разходи, то се превръща в един от най-привлекателните нискорискови активи.

Знаем, че финансовите пазари се променят постоянно, но как трейдърите успяват да отговорят на тази динамика?

За да помогнем на трейдърите да бъдат в крак със случващото се на пазарите, в БенчМарк Финанс изготвяме всекидневни анализи, които имат за цел да обхванат най-интересните и важни фундаментални и технически тенденции на пазарите. В допълнение предлагаме и редица безплатни обучения под формата на семинари и уебинари, с които се стремим да въведем трейдърите в пазарите и да ги научим как да ги анализират.

Също така, следенето на пазарните движения става вече е по-достъпно и лесно, благодарение на широкото навлизане на смартфоните и мобилния интернет в нашето ежедневие. Това ни позволява да имаме връзка с финансовия свят по всяко време и на всяко място. Трябва да спомена, че мобилните приложения на БенчМарк Финанс набират все по-голяма популярност сред нашите клиенти и тяхната употреба се увеличава лавинообразно през последните 2-3 години.

Смятате ли, че мобилните платформи разполагат с всичко необходимо за професионална търговия и анализ и до каква степен могат да заместят инсталационните платформи?

На този етап мобилните платформи не могат да заместят на 100% инсталационните версии, но ни дават възможност да контролираме напълно позициите, които сме отворили, когато сме в движение, както и да управляваме нашия риск във всеки един момент.

Тенденцията за широко използване на мобилни платформи е валидна и за нашите клиенти, търгуващи на Българска фондова борса. През изминалия месец отчетохме рекорден брой влизания в мобилното приложение на BG Trader, което е единственото подобно на българския пазар. При мобилните версии на платформите ни за търговия MetaTrader и Trader тенденцията също е силно възходяща. Общо над 40% от клиентите на БенчМарк Финанс използват мобилните ни платформи, като общият дял на сделките, сключени през мобилни устройства, вече е над 33%.

Ако сега се запознаваме с финансовите пазари, можем ли да започнем да търгуваме директно от приложението за мобилни устройства?

Мобилните приложения позволяват да регистрираме демо сметка и да търгуваме с виртуални средства, което е подходящо за хора, които искат да сключат първите си сделки, например с валути, акции или петрол. С демо сметка можем лесно да се научим да използваме приложението, без риск от загуба на истински пари.

Смятам, че всеки трейдър трябва да познава отлично платформата за търговия, за да е сигурен в действията си, когато моментът настъпи. Затова е добре да използваме както мобилната, така и инсталационната версия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още