IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира достигна едномесечен връх

Въпреки терористичния акт в Лондон паундът имаше силен ден, повлиян от добри макроикономически новини

12:16 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Британската валута записа своя най-силен ден от около месец насам, възстановявайки се след терористичната атака в сряда. Доброто представяне бе най-ярко изразено при двойката GBPUSD. От своя страна, еврото се търгуваше в тесен рейндж през целия ден в очакване нови макроикономически новини и политически прогнози от ЕЦБ и Франция. Американските пазари на акции, нетипично в последно време за тях, изтриха малка част от стойността си. Коренно различна бе ситуацията при индексите на Стария континент, където и трите основни индекса успяха да завършат търговската сесия на зелена територия. Инвеститорите днес са в очакване на сериозен набор от макроикономически данни както от Европа, така и от Северна Америка.

Паундът успя да отскочи, след като бе под напрежение от изненадващия терористичен акт в сряда. Лирата поскъпна най-осезаемо спрямо щатския долар и успя да достигне близо 1-месечен връх при 1,2513 долара за 1 паунд, или ръст от 0,25%. Зад бичия тренд седят добрите макроикономически данни, публикувани от британското бюро по статистика през изминалия ден. Проучванията посочиха сериозен процентен ръст в продажбите на дребно на Острова спрямо предишния месец, както и на годишна база. Продажбите на дребно са нараснали с 1,4% на месечна база, с процент повече от прогнозираната стойност. На годишна база, индексът сочи ръст от 3,7%, което отново надминава прогнозите с цели 1,1%. Неочаквано силни стойности при този показател логично сочат за сериозно доверие в британския паунд и икономиката на Великобритания. Добрите данни дори успяха да породят спекулации за евентуално вдигане на лихвените нива от Английската централна банка поне веднъж през тази година.

Неуспешният вот на законопроекта на Тръмп за здравеопазването в САЩ бе основната новина, оказал влияние на пазарите в САЩ. Доларът, който доскоро се радваше на силни търговски сесии, не успя да поднови похода си. Зелените пари повториха поведението си от сряда, като се търгуваха на сходни нива спрямо японската йена. Двойката USDJPY регистрира търговско дъно от 110,64 йени за 1 долар, или спад от 0,04%. Анализаторите от швейцарската банка Credit Suisse определиха вотa за законопроекта като най-важното събитие за деня пред американските пазари. Въпреки силната републиканска подкрепа, на която Тръмп се надяваше в Конгреса, за да започне процесa по премахване на „Obamacare“, предложението така и не получи одобрение. Подобна ситуация говори много за реалното осъществяване на политическите програми на администрацията Тръмп. Ако Конгресът се окаже сериозна пречка пред 45-тият президент на САЩ, то е доста вероятно да станем свидетели на сериозна турбуленция при зелените пари. Въпреки всичко, доларовият индекс, показващ поведението на щатската валута спрямо шест от най-търгуемите валути, успя да нарасне с 0,09% до стойността от 99,77 в края на изминалия ден.

Европейските пазари на акции записаха положителна търговска сесия, окрилени от идеята за евентуално приемане на предложената от Тръмп нова мярка в здравеопазването. С оглед гореспоменатия резултат от гласуването на тази мярка, може да се каже, че трите основни индекса на Стария континент успяха да затворят точно навреме, за да може денят за тях да се счита като позитивен. При британския индекс FTSE 100, влияние оказаха и изненадващо силните макроикономически данни, който го изведоха до ръст от 0,22%. Германският DAX 30 добави 1,14%, докато френският CAC 40 нарасна с 0,76%. С оглед последвалите новини от Конгреса на САЩ, доста е вероятно европейските индекси да не успеят да завършат на зелена територия през днешния ден.

Логично неуспешното гласуване за премахване на „Obamacare“ доведе до лош ден за американските пазари на акции. Трите основни индекса завършиха на червена територия, повлияни от зараждащи се съмнения за реалната политическа мощ на администрацията Тръмп. Индексът на сините чипове Dow Jones 30 поевтиня с 0,02%, технологичният NASDAQ 100 премахна 0,07% от стойността си, а S&P 500 претърпя най-голяма загуба от 0,11%. Премахването на здравната система, наложена от Обама, е ключов етап, който се оказа непреодолимо за момента препятствие. По думите на самия Тръмп, за да се продължи с данъчната реформа, нетърпеливо чакана от бизнеса в САЩ, първо трябва да бъде осъществена такава в здравеопазването.

В края на седмицата инвеститорите са в очакване на сериозен набор от данни, касаещ бизнес активността в Европа. Такива ще бъдат публикувани както отделно за Германия и Франция, така и общо за еврозоната. По-сериозните новини обаче ще дойдат от Северна Америка, където канадското статистическо бюро ще обяви стойността на индекса на потребителските цени. Прогнозната стойност е за 0,2% на месечна база, което е с 0,7% по-малко от предишната стойност. При такъв развой на събитията не можем да говорим за евентуално покачване на лихвен процент от Канадската централна банка, което би довело до моментен отлив на интерес от канадската валута. В съседство на Канада в САЩ, в 14:30 българско време ще бъде публикувани поръчките на трайни стоки без транспорт. Този индикатор отчита поръчките на дълготрайни стоки, които по презумпция са свидетелство за икономическо доверие у потребителите. Очакваната стойност е 0,5%, което е увеличение от 0,7% спрямо миналия месец. Новината е сериозна предпоставка, която може да помогне на долара да възвърне позиции, но дали ехото от неуспешния вот на законопроекта ще бъде заглушено?

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

NZD/USD

Низходящото движение при валутната двойка на 4-часова графика остава силно изразено. На седмична графика цената е на път да се формира пин бар, който е директен сигнал от ценовото движение, че валутната двойка има потенциал да тества нивото на подкрепа при 0,6896. Именно по отношение на продажбите тук, е добре да се изчака затваряне на седмичния бар.

EUR/CAD

Валутната двойка се намира във възходящ тренд. Бичият импулс е добре изразен и ценовото движение има потенциал да тества зоната на съпротива от 1,4489. Фундаментално погледнато, еврото се намира в изгодна позиция по отношение на покупки. Днес в 14:30 българско време ще бъде публикувана стойността на индекса на потребителските цени в Канада, който е един от най-важните показатели за определяне на равнището на инфлация. При публикувани стойности, различни от очакваните, данните от новината имат потенциал да се явят като катализатор за нужното ценово движение до нивото при 1,4489.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още