IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поевтиня след заседанието на Английската централна банка

Макар и очаквано от повечето пазарни играчи, седемте гласа в полза на решението стреснаха някои инвеститори

11:28 | 12.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

В четвъртък комисията по парична политика към АЦБ гласува със 7 на 1 гласа в полза на запазването на основния лихвен процент на рекордно ниските нива от 0.25%. От банката заявиха, че очакват влошаване на жизнения стандарт и доходите на домакинствата до края на годината, тъй като инфлационният растеж изпреварва ръста в заплащането. Несигурността, свързана с преговорите за Брекзит, кара много фирми да се въздържат от увеличения в заплащането. Цените в Обединеното кралство се повишават с най-бързия си темп от 3 години насам, подхранени и от сериозно отслабения паунд. Според централната банка индексът на потребителските цени ще продължи да се повишава над ключовото ниво от 2% в следващите месеци и вероятно малко над 3% в последното тримесечие. Растежът на британската икономика е силно зависим от потреблението, което ще бъде намалено поради намалената покупателна способност. Официалните прогнози, обявени заедно с лихвеното решение, прогнозира растеж от 1.9% за тази година и 1.7% за 2018 г. Очаква се икономиката да се развива плавно през следващите две години, АЦБ прогнозира евентуално увеличение на лихвата през 2019 г.

Важни новини не липсваха и от другата страна на Океана. Уилям Дъдли, един от най-влиятелните членове на Фед, се обяви твърдо срещу политиката на протекционизъм, налагана от новия кабинет и открито я нарече "задънена улица" поне за повечето индустрии в дългосрочен план. Това е поредната остра критика, която Фед и президентската администрация си разменят. Изглежда, че между тях има твърде много различия по отношение на публичните разходи, фискалната реформа и търговската политика. Припомняме, че Федералният резерв е независим от президента и Конгреса, но е длъжен да отчита дейността си пред тях. Централната банка на САЩ е внимателна в прогнозите си, но планът й за лихвено увеличение другия месец беше подкрепен и от по-добрия от очакваното ръст на производствените цени. Повишението от 0.5% за месец март надхвърли очакванията на инвеститорите, добра устойчивост показва и пазарът на труда, а молбите за помощи за безработица са под очакванията за поредна седмица.

На валутния пазар наблюдавахме поевтиняване на британския паунд с 0.46% след обявяването на решението за лихвения процент. Макар и очаквано от повечето пазарни играчи, седемте гласа в полза на решението стреснаха някои инвеститори и видяхме по-голямо от очакваното разпродаване при паунда, който се понижи до около 1.2885 долара за паунд. Щатският долар записа първото си понижение срещу японската йена за последните 5 дни. Зелените пари се търгуваха с около 0.46% по-ниско срещу йената, на цени около 113.70 йени. Все пак вероятно ще видим поскъпване на седмична база при валутната двойка, тъй като до момента доларът е поскъпнал с около 0.9%. Според експерти е нужен "макроикономически двигател", който да изпрати долара над текущите му нива. Такъв потенциал в петък ще имат данните за инфлацията в САЩ, не по-малко важни ще бъдат и данните за потреблението.

През последните дни не се наблюдават волатилни движения при еврото, което достигна 6-месечни върхове по-рано през седмицата и се задържа уверено близо до тези нива, на около 1.0865 долара за евро в петък сутринта. Най-волатилен за деня беше новозеландският долар, след като вчера централната банка на страната реши да остави лихвения процент непроменен, а неутралният икономически изглед не се хареса на инвеститорите. Валутата не се е търгувала по-евтино от юли 2016 г., а в четвъртък загуби 1.3% от стойността си до 0.6820 щатски долара за един новозеландски.

Политическите сътресения в САЩ след уволнението на шефа на ФБР задържат цената на златото стабилна за пореден ден. Спот цената остана на ниво около 1 224.50 долара за унция. Фючърсните контракти също се търгуваха в тесни граници. Въпреки това, очакваното лихвено увеличение в САЩ тласка златото надолу за 4-та поредна седмица. Петролът също се търгуваше в тесен рейндж, а инвеститорите са в очакване на срещата на ОПЕК на 25-ти май. Големият спад на запасите на суров петрол през изминалата седмица в САЩ оказа фундаментална подкрепа на цената на суровината, но пазарът все още е в състояние на свръхпредлагане. Производството в страната е нараснало с 10% за последните 12 месеца, а при цена на сорта WTI над 50 долара за барел, производството може да се увеличи с още 390 000 барела на ден. Въпреки това, стратезите разчитат на допълнително споразумение от страна на ОПЕК, което да подкрепи цената. Фючърсите на американския сорт WTI се търгуваха около 47.85 долара за барел, британският сорт Brent добави 5 цента към цената си, до 50.80 долара за барел.

Фондовите пазари в САЩ приключиха на червено в четвъртък, след като компании от сектора за търговия на дребно отчетоха слаби резултати за тримесечието. Акциите на една от най-големите компании в сектора, Macy's поевтиняха с цели 17% за деня. Разочароващи бяха и отчетите на технологичната компания Snap, която стана публична в началото на годината при огромен инвеститорски интерес. Продажбите за тримесечието разочароваха пазарните участници, а акциите поевтиняха с цели 20%. Технологичният индекс Nasdaq поевтиня с около 0.2% в четвъртък. Подобна беше и съдбата на S&P500, който записа загуба от около 0.2% до 2 395 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones завърши с 20 пункта надолу за деня, след като по време на сесията падна с около 100 пункта. Разочароващите продажби в търговията на дребно не дават добър сигнал за потреблението и бяха основният двигател на понижението при двата основни индустриални индекса в САЩ. Инвеститорите на Стария континент също осмисляха корпоративни отчети, които доведоха до спад в акциите от банковия сектор. Изключение направи Unicredit - италианската банка надмина очакванията за печалбите си, а акцията се повиши с 3% за деня. Секторът на базовите ресурси беше на зелена територия, подкрепен от цената на петрола. Паневропейският Stoxx600 приключи с 0.52% надолу, а всички сектори в него бяха на червено, с изключение само на два.

В петък интерес ще представляват най-вече данните от САЩ. Първото тримесечие беше малко по-плахо за икономиката на САЩ, но растежът на икономиката беше устойчив, а пазарът на труда още се намира в състояние на пълна заетост. Очаква се увеличение при индекса на потребителските цени и продажбите на дребно, стойностите ще видим в 15:30 българско време. Това са основните измерители на инфлацията и потреблението. Добри стойности при индикаторите ще определят развитието на обменния курс на долара в краткосрочен план и биха потвърдили или отложили лихвеното увеличение другия месец, така че ще бъдат ключови за пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Положителните макроикономически данни от петък за САЩ ще окажат влияние върху двойката. Днешните данни за инфлацията в САЩ ще имат пряко отношение към потенциала за нов низходящ импулс при двойката. Очакваме по-добри данни и ако това се случи, продавачите ще получат подкрепа.

GBP/NZD

Новозеландската централна банка остави лихвения процент без промяна. Широко очаквано действие. За пети пореден път НЗЦБ поддържа неутрална политика. Слабите резултати на БВП за последните три месеца на 2016 г. оказват натиск върху икономиката и това бе една от причините да се обърне внимание на скъпата местна валута. Ако през последната четвърт на 2016 г. и началото на 2017 г. имаше подходящи моменти за продажби при двойката NZDUSD, в момента GPBNZD е в по-добра позиция за покупки.

Имаме силен импулс от страна на NZD и активиране на вимпел, което дава добри възможности за покупки след корекция. Когато отваряме дълги позиции трябва да имаме предвид, че лирата е твърде високо и ще разчитаме единствено на поевтиняване при новозеландеца, което да генерира движението.

AUD/NZD

Тук ситуацията малко се различава от горната двойка. Австралийският долар е изправен пред циклична корекция във възходяща посока спрямо кошницата от валути. Това ще подпомогне купувачите на двойката. Тук рискът е малко по-нисък спрямо GBPNZD и може да се търгува с по-големи обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още