IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд продължава да поевтинява

Най-голямо поскъпване доларът записа спрямо японската йена - с 1.23%

12:39 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Президентът на Фед за Ричмънд Джефри Лакър призова централната банка да повиши лихвените равнища по федералните фондове, за да спре бъдещо увеличение на инфлацията. Лакър посочи, че лихвата трябва да е на ниво от 1.5%, а не на сегашната стойност от 0,25%-0.50%. Това предизвика сериозни движения при кросовете на щатския долар, като щатската валута поскъпна спрямо кошницата от валути с 0.50%. „Изпреварващи увеличения на лихвата по федералните фондове вероятно ще изиграят ключова роля за поддържането на стабилността на инфлацията и очакванията за инфлацията“, допълни още Лакър.

Най-голямо поскъпване доларът записа спрямо японската йена - с 1.23%, следвана плътно от британския паунд с 0.89%. Рано тази сутрин двойката GBPUSD продължи да пропада, като в момента се търгува на ниво от 1.2691. Лирата потъна, въпреки отчетения ръст на икономиката от 1.8% през 2016, което я прави най-бързо развиващата се страна в Г 7.

Изявлението на Лакър предизвика сериозно движение и при златото, където започнаха сериозни разпродажби. Ценният метал загуби 3.29% от стойността си в рамките на един ден, което бе най-големият дневен спад при суровината от 2013 г. насам. Пробивът на нивото от 1 300.00 долара за тройунция доведе до ликвидация на дългите позиции във фючърсите върху злато. Следващото очакване на анализаторите е да бъде тествано нивото от 1 258.00 долара за тройунция.

Спот цената на среброто потъна дори повече, като записа от началото на седмицата е регистрира спад от 5.38%. При петрола се наблюдава период на свръхпокупки, като и двата сорта - Брент и WTI се търгуват близо до върха от месец август. Анализатори посочват, че е възможен спад в цената на "черното злато" след значителното поскъпване от миналата седмица. Общото производство на петрол в ОПЕК се е повишило със 170 000 барела на ден през септември до 33.75 млн. барела.

Европейските борсови индекси поскъпнаха за шести пореден ден и достигнаха 2-седмичен връх, след като акциите на Deutsche Bank продължиха да се възстановяват. Германската банка записа ръст в цената на акциите си от 1.5% през изминалия ден. Акциите във Великобритания също записаха ръст, като достигнаха най-високите нива от май 2015 г., повлияни от евтиния паунд. Лондонският FTSE100 записа ръст от 1.3% до 7 069.80 пункта, а германският DAX30 записа ръст от 1% до 10 568.85 пункта. Изказването на президента на Фед за Ричмънд Джефри Лакър, че лихвата в САЩ трябва да е на ниво от 1.5%, повлия негативно на борсовите индекси зад Океана. Щатските акции пострадаха сериозно след покачването на долара до близо 2-месечен връх, след като S&P500 спадна с 0.5% до 2 149.10 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/TRY

На 26 юли публикувахме следния коментар за двойката: „На 20 юли публикувахме анализ за двойката, в който обърнахме внимание на политическата ситуация и формиралия се тренд потвърждаващ триъгълник. Потенциалът на двойката за поскъпване е значителен, но първо трябва да видим корекция, за да отворим дълги позиции. В момента имаме локален максимум – предел на импулс и всяко прибързано купуване носи риск да се позиционираме по моментните върхове.“

В действителност през последните седмици цената коригира дълбоко, което ни позволи да купим на добра цена и да се предпазим от задържане на губеща позиция. В момента двойката поскъпва значително и носи добра доходност. В петък ще наблюдаваме данните от NFP за САЩ. Положителни стойности ще подкрепят видимо зелените пари, отрицателни стойности ще наложат необходимостта от свиване на експозицията при USDTRY, за да защитим капитала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още