IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от петък продължават да тласкат долара нагоре

Лирата загуби позиции на фона на очакванията на пазарните участници, че Английската централна банка ще отложи затягането на монетарната си политика

11:17 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поскъпна във вторник до 2-седмичен връх, след като бе подкрепен от силните икономически новини, които дойдоха от САЩ. Американското бюро за трудова статистика оповести данните за свободните работни места за месец юни, които надминаха предварителните прогнози, достигайки 6.16 млн. Прогнозите на икономистите бяха за 5.77 млн. свободни позиции. В същото време данните за месец май бяха ревизирани нагоре до 5.70 млн. Новините за икономическия оптимизъм на IBD/TiPP също се оказаха по-добри от очакваното. Индикаторът, който измерва настроенията на потребителите, зависещи от икономическите условия в страната, се повиши до 52.2 пункта спрямо 50.2 месец по-рано. В резултат на това, доларовият индекс, показващ изменението на зелените пари спрямо шест от основните валути нарасна с 0.33% до 93.63 пункта - най-високото ниво за последните две седмици.

Британският паунд се понижи с около половин процент, падайки до под 1.30 за първи път от десет дни насам. Лирата загуби позиции на фона на очакванията на пазарните участници, че Английската централна банка ще отложи затягането на монетарната си политика. "Британската валута остава под натиск заради отказа на АЦБ да предприеме повишение на лихвите. От друга страна, преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз крият постоянен риск", коментира Александра Ръсел-Оливър, валутен анализатор в Caxton FX. Еврото поевтиня, приключвайки деня на нива от 1.1740 долара за евро.

Златото спадна, притиснато от поскъпването при долара. Жълтият метал отстъпи с 0.2% до 1 261.74 долара за тройунция. Но загубите бяха ограничени поради последните коментари на представители от Федералния резерв, които са на мнение, че незадоволителните данни, свързани с инфлацията в страната, биха могли да хвърлят сянка върху очакваните бъдещи повишения на лихвите. В понеделник Джеймс Булард, който е президент на Федералния резерв за Сейнт Луис, заяви, че "настоящите лихвени нива ще се запазят без промяна в краткосрочен план". За разлика от златото, фючърсите на среброто поскъпнаха с процент до 16.397 долара за тройунция. Платината пък нарасна с 0.3 на сто, достигайки 974.60 долара за тройунция.

Петролът завърши търговията с понижение поради опасенията на инвеститорите, че увеличеното производство в някои от големите страни подкопава ефекта от намерението на Саудитска Арабия да намали износа си към страните от Азия през следващия месец. Черното злато отстъпи до 49.17 долара за барел. Сортът Брент поевтиня с 36 цента, достигайки 52.02 долара за барел. Представители от Саудитска Арабия заявиха, че от септември страната възнамерява да намали с 10% петролните доставки към азиатските страни. "Реалността е, че от ОПЕК няма как да успеят с налагането на производствените ограничения", заяви Гао Джиан, анализатор от SCI International. "Това е проблем, който стои пред картела от много години насам и мнението ми е, че много трудно биха се справили с него", допълни още Джиан.

Водещите американски индекси приключиха търговията във вторник с понижение, след като президентът Доналд Тръмп отправи предупреждение към Северна Корея, заявявайки че всякакви провокации и заплахи "ще бъдат посрещнати с огън и гняв". Dow Jones отстъпи с 0.15% до 22 085.34 пункта. S&P 500 намаля с шест пункта до 2474.92. Най-слабо в индекса се представиха книжата на суровинните компании. Технологичният Nasdaq отстъпи с 0.21 процентни пункта, затваряйки на ниво от 6370.46 пункта. Акциите на Michael Kors и Ralph Lauren скочиха съответно с 21.5% и 13.3%. Причина за силното представяне бяха публикуваните финансови данни за последното тримесечие, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Днес икономическият календар е скромен откъм събития. В 14.00 часа българско време се очакват данните за индекса МВА за молбите за ипотечни кредити в САЩ. Този показател служи за отразяването на нивото на постъпили молби за ипотечни кредити в страната. Малко по-късно предстои и публикуването на данните за американските петролни запаси. Прогнозите на икономистите са за понижение на запасите с 2.72 млн. барела. Значителен спад в нивото им би подкрепило цената на петрола. В случай, че видим увеличаване на петролните запасите в страната, това ще създаде допълнителен натиск върху цената на петрола и може да доведе до нови загуби за черното злато.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Еврото поевтиня спрямо зелените пари според очакванията ни. В началото на седмицата коментирахме потенциала на щатския долар за допълнително покачване под влиянието на NFP от петък миналата седмица. Това беше изключително чист и ниско рисков шорт.

GBP/JPY

Една краткосрочна идея. Ако цената се върне около трендлинията на 5-минутна графика и видим активизиране на купувачите ще търсим още една покупка. Двойката има потенциал за покачване днес, предвиди разпродажбите през последните дни.

AUD/NZD

Тази двойка я търгуваме дългосрочно и вече настъпи момента за затваряне на останалите 50% от дългата експозиция.

На 7 юни публикувахме идеята за покачване на двойката. „Към момента цената консолидира около диагоналната подкрепа. Дългите позиции, отворени около 1.044, ще бъдат частично затворени около 1.063.“

На 18 юли допълнихме: Съответното ниво бе достигнато след рязкото поскъпване на AUD спрямо цялата кошница от основни валути – затворихме 50% от покупката, останалата част ще затворим при изтощението на импулса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още