IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за свития търговски дефицит в САЩ подкрепиха долара

Щатският долар записа повишение от 0.35% спрямо кошница валути през изминалия ден

11:34 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар записа повишение от 0.35% спрямо кошница валути през изминалия ден вследствие на спада на търговския дефицит на САЩ за месец декември. Все пак в рамките на изминалата година дефицитът на страната достигна 4-годишен връх, надхвърляйки 500 млрд. долара. Понижението през декември беше 3.2% спрямо предходния месец до 44.3 млрд. Основна причина за изненадващото свиване на дефицита е увеличеният износ на САЩ с 2.7% през декември. Към момента търговският дефицит на страната се равнява на 2.7% от БВП. На зелените пари не можа да попречи и изявлението на гуверньора на Фед за Чикаго Нийл Кашкари, който заяви, че инфлацията в САЩ не е достигнала нужното ниво и силният долар може да окаже натиск върху нея в краткосрочен план. Кашкари допълни, че пазарът на труда също трябва да се подобри още, за да бъде Фед уверен, че икономиката на страната не се нуждае вече от ниски лихвени равнища.

Златото продължава да се търгува рано тази сутрин над ключовото ниво от 1230.00 долара за тройунция, като позициите в благородния метал на борсово-търгуваните фондове нараснаха за 4-и пореден ден. Към момента най-големият фонд, следящ цената на златото - SPDR Gold Trust, притежава 818.65 метрични тона злато, което е най-високото ниво, достигано от фонда тази година. Петролът от своя страна поевтиня с 1.58% до 51.25 долара за барел заради притесненията на инвеститорите от увеличения добив от страна на САЩ. Пазарните участници не смятат, че ОПЕК ще успее да ребалансира пазара със сегашните мерки. Цената на черното злато в момента се намира в тесен рейндж от 50-52 долара за барел. От Baker Huges обявиха, че новите нефтени платформи в САЩ са достигнали 14-месечен връх и се очаква да бъдат отворени нови, ако цената на петрола се задържи на тези нива.

Индексите в Европа приключиха вчерашния ден разнопосочно, като германският DAX30 записа повишение от 0.3% до 11 547.05 пункта, а френският САС40 спадна до 4 758.30 пункта. Основна вина за спада на френския индекс носи BNP Paribas, която отчете по-ниска от очакваното печалба и акциите ѝ поевтиняха с 4.8%. Щатските борсови индекси също приключиха на различни територии. Индустриалният Dow Jones се покачи с 0.2% до 20 055.95 пункта, а широкият S&P500 се понижи до 2 289.35 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

В края на днешния ден ще бъдат обявени лихвените нива за Нова Зеландия. Възможно е да видим повишена волатилност при двойката. Фокусът ще бъде върху проекциите за бъдещата монетарна политика на НЗЦБ. Пазарните участници искат да разберат дали отново ще се наблегне на скъпата местна валута, която възпрепятства износа и инфлацията. Ако се наблегне за пореден път върху този проблем, ще видим рязко поевтиняване на NZD спрямо кошницата. От техническа гледна точка цената тества солидна зона на съпротива на седмичната графика. Съпротивата би оказала допълнителен натиск, затова ще следим отблизо двойката. Няма да бъде неразумен ход, ако отворим предварително къса позиция с малък обем (по-малък от стандартния) и при благоприятно стичане на обстоятелствата да разширим експозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още