IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта в САЩ може да повлияят и на ценните метали

Евентуален по-слаб ръст в заетостта може да доведе до сериозен спад при златото и среброто

11:41 | 02.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Бизнес активността в производствения сектор на САЩ спадна през месец август повече от очакваното от 52.6 пункта до 49.4 пункта, като резултат под 50 пункта показва свиване в индустриалното производство. Цели 11 от 18 индустрии в индекса на ISM показаха по-слаби резултати. Разочароващите данни отслабиха щатския долар през втората половина на деня, като инвеститорите започнаха да се съмняват в евентуално повишение на лихвените равнища през септември в САЩ.

Вниманието на всички пазарни участници през днешния ден ще бъде насочено към данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани в 15.30 часа българско време. Докладът е ключов и може да подскаже дали Фед ще повиши лихвите през септември. Щатският долар загуби около 0.32% спрямо кошницата от валути през вчерашния ден въпреки по-добрите стойности в седмичните молби за помощи при безработица, възлизащи на 263 000. В четвъртък щатският долар загуби най-много спрямо британския паунд, като двойката продължава да се търгува в двумесечен рейднж между 1.3000 и 1.3500.

Златото успя да се задържи през изминалия ден над ключовото ниво от 1 300.00 долара за тройунция след излизането на данните за бизнес активността в производството в САЩ. Среброто също продължи спада си, продължаващ вече един месец, като пробив на нивото от 18.28 долара за тройунция вероятно ще засили разпродажбите. Данните за неселскостопанската заетост ще бъдат ключовите не само за валутите, но и за ценните метали, като по-слаб ръст в заетостта ще доведе до сериозен спад в цената им. Фючърсите върху петрол сорт WTI с доставка месец септември поевтиняха с 2.7% до 43.50 долара за барел, като пазарните участници започнаха да се съмняват дали ще има бъдещо споразумение за замразяване на производството на страните производителки на петрол.

Слабите данни за производството в САЩ повлияха негативно на борсовите индекси в Европа, който затвориха на червена територия в четвъртък. Германският DAX30 записа спад от 0.6% до 10 569.50 пункта, а лондонския FTSE100 се търгуваше на ниво от 6 772.30 пункта, като поевтиняващият петрол също оказа натиск на индексите. Измерителите в САЩ затвориха без изменения в очакване на данни за неселскостопанската заетост днес. Широкият S&P 500 записа лек спад през вчерашния ден и се търгуваше на ниво от 2 168.32 пункта, а индустриалния Dow Jones записа лек ръст от 0.1% до 18 406.50 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

След вчерашните впечатляващи резултати на бизнес активността в промишления сектор на Великобритания, стерлингът поскъпна рязко и категорично. Отскокът в производствения сектор подкрепи и нашата идея за продажба на двойката, която се намираше във фаза на свръх–купен пазар по средносрочните времеви рамки. Ако през днешния ден лирата направи нов възходящ импулс ще бъде добре да се затворят позициите изцяло или поне частично, тъй като еврото има потенциал да поскъпне в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още