IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларовият индекс на 5-годишен връх на фона на икономическите новини от САЩ

Данните за търговския баланс на Китай разочароваха пазарните участници

13:42 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларовият индекс на 5-годишен връх на фона на икономическите новини от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до най-високото си ниво от повече от 5 години насам спрямо кошница от десет основни валути. Това се случи, след като в петък бяха изнесени изключително силни данни за състоянието на пазара на труда в САЩ, което подкрепи зелените пари спрямо еврото и йената. Слабите данни от Китай, публикувани тази сутрин, понижиха търсенето на стокови валути като австралийския и новозеландския долар, а това даде още по-голямо предимство на щатската валута.

Отличните икономически новини от САЩ изкачиха долара до нов 7-годишен връх спрямо йената. Зелените пари спечелиха позиции и спрямо еврото и британския паунд, където също записаха нови, рекордни за тази година нива. Данните от петък показаха, че създадените през месец ноември работни места в САЩ били 322 000, което е значително повече от прогнозираните 231 000.

Докладът изненада приятно пазарните участници и това доведе до моментално рали за долара. По-добрите икономически новини от страната увеличават спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените равнища по-рано от очакваното през следващата година.

През тази седмица отвъд Океана ще бъдат публикувани данните за потребителското доверие и продажбите на дребно. Очакванията са резултатите от тези два измерителя също да са по-добри спрямо предходния отчетен период. В случай, че данните в действителност оправдаят прогнозите или са по-добри от тях, това ще даде нов силен тласък на долара, тъй като това още повече ще повиши очакванията към Фед.

Данните за търговския баланс в Китай, изнесени по време на сутрешната азиатска сесия, разочароваха пазара. Вносът във втората по големина икономика е намалял с 6,7%, разминавайки се рязко с прогнозите на специалистите, които очакваха показателят да се увеличи с 3,8% през ноември.

В същото време износът се увеличи с 4,7% спрямо прогнозата за ръст от цели 8%. Разминаването при тези два показателя доведе до понижение на стоковите валути като австралийския и новозеландския долар. Двете страни разчитат на износ на суровини към Китай и колебанията, които показва водещата азиатска икономика, се отразяват негативно на тези валути.

Едно евро се разменя срещу 1,2255 долара, което е най-ниското ниво за днес. GBP/USD се намира около 1,5580, след като по-рано днес достигна дъно при 1,5539. В същото време един долар се разменя за около 121,10 йени, близо до върховете от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният низходящ тренд при двойката поднови своето движение. Еврото продължава да записва нови дъна спрямо долара, а цената се намира около подкрепата при 1,2250.

Следващото препятствие за зелените пари ще бъде нивото около 1,2160, а след това и дъното от юли 2012 г. при 1,2040. Текущата съпротива, която ще ограничава евентуално поскъпване на еврото, продължава да бъде низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец август.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още