IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът беше повлиян от положителните данни от САЩ

Поръчките на трайни стоки се повишиха с 1% и доведоха до ръст на зелените пари с 0.65% спрямо кошниците от валути

12:14 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар продължи да поскъпва на фона на добрите икономически показатели, като поръчките на трайни стоки се увеличиха с 1.0% при очаквания на инвеститорите за повишение от 0.2%. Тези поръчки често изискват големи инвестиции, за да бъдат произведени и обикновено отразяват оптимизма на част от потребителите. Тъй като, поръчките на стоки оказват влияние върху действителното производство, техните стойности могат да се смятат за отлична прогноза за производителността на САЩ.

Доларът записа 13-годишен връх спрямо основните си конкуренти след излизането на данните, поскъпвайки с 0.65% спрямо кошницата от валути. Японската йена поевтиня с 1.24% спрямо зелените пари, като днес двойката продължи възходящото си движение до 113.22 йени за долар. Европейската валута също остана под натиск, като рано тази сутрин се търгува на ниво от 1.0528 долара за 1 евро. Силата на долара не бе разклатена дори от увеличението в молбите за помощи при безработица, които записаха ръст от 18 000 до 251 000 молби, при очаквани от анализаторите 250 000 молби. Все пак подадените молби остават под нивото от 300 000 вече 90 поредни седмици.

Златото продължи да потъва на фона на силния долар и успя да пробие психологическото ниво от 1 200.00 долара за тройунция за първи път от февруари месец насам. Очакванията на пазарните участници след излизането на протокола от срещата на Фед вчера засилиха положителните нагласи за повишение на лихвените равнища през декември, което от своя страна ще насочи инвеститорите към по-рискови активи от златото. ОТ своя страна петролът се задържа под нивото от 48.00 долара за барел, след като от Иран засега отказва да приеме условията предложени от ОПЕК, за включване в замразяването на добива. От Администрацията за енергийна информация на САЩ, съобщиха за спад в запасите на петрол от 1.3 млн. барела на ден, което в крайна сметка не помогна на черното злато да поскъпне.

Понижените прогнози за британската икономика докараха борсовите индекси в Европа на червена територия през изминалия ден. Въпреки това лондонският UK100 се понижи леко до 6 830.80 пункта спрямо предходния ден. Щатските индекси продължиха да поставят рекорди подпомогнати от положителните данни от САЩ. Индустриалният Dow Jones поскъпна леко с 0.3% до 19 075.95 пункта, следван от S&P500 с 0.1% до 2 201.90 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката регистрира нови минимуми след плитка тридневна корекция. Щатският долар поскъпна вчера след смесени данни и изявлението на Йелън, в което тя заяви, че покачване на лихвата в близко бъдеще ще бъде подходящо спрямо бързия ръст и потенциалът му да увеличи инфлацията. Доларът поскъпна допълнително и спрямо японската йена, като двойката вече се търгува на 113.00 йени за един долар. В рамките на няколко седмици зелените пари възстановиха загуби, реализирани за повече от половин година. Цялата ситуация спрямо щатския долар трябва да изостря вниманието ни, особено след дългоочакваното вдигане на лихвата за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още