IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът достигна 6-седмично дъно в понеделник

Несигурната ситуация привлича инвеститорите към златото, цената на благородния метал отбеляза 2-седмичен връх

10:51 | 21.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Изглежда, че Федералният резерв на САЩ възнамерява да вдигне основния лихвен процент още 2 пъти през тази година и ще бъде повече или по-малко агресивен в зависимост от инфлацията и фискалната политика, разбрахме от изказване на члена на Комисията по парична политика на Фед Чарлс Евънс в понеделник. Евънс, който се смята за по-умерен, все пак не изключи възможно 4-то увеличение. Интересно е, че повтори коментара на Джанет Йелън от сряда, визирайки възможност да се остави инфлацията над целевата рамка от 2%. Другото събитие, което предизвика волатилност, беше съобщението, че Обединеното кралство ще активира чл.50 от Лисабонския договор на 29-и март, започвайки по този начин формално процедурата по напускане на ЕС. Макар и самото решение за напускане да се смята за отразено в голяма степен в цената, преговорите, които ще засегнат и търговията, все още не са отразени, смятат стратези на Goldman Sachs.

Доларът продължи с корекцията и в понеделник, а индексът, измерващ силата му срещу кошница от 6 валути, достигна 6-седмично дъно при 100.20 пункта. След изказването на Чарлс Евънс щатската валута възвърна част от загубите си особено спрямо паунда, който беше разпродаден и се отдръпна от 3-седмичния връх. Лирата покачи стойността си спрямо долара с близо 0.3% в последните дни, но след новините, че член 50 ще бъде активиран на 29 март валутата удари дъно от 1.2368 долара за паунд. Еврото се търгуваше в рейндж и не отбеляза напредък, завършвайки сесията на 1.0740 долара за 1 евро, но все още се намира близо до върха от миналата седмица $1.0782. В ранните часове на вторник японската йена продължи да поскъпва, търгувайки се около 112.44 йени за 1 долар. Според японски анализатори натискът върху зелените пари се дължи на понижаващата се доходност по американските облигации. Стратезите са единодушни, че цената от 112 йени за долар е силна психологическа граница, която би довела до засилени разпродажби на долара, ако бъде подмината.

Американският фондов пазар завърши търговската сесия на смесена територия, след като за пазарните участници започна да става все по-ясно, че фискалната реформа на Доналд Тръмп може да отнеме повече време от очакваното. Широкият индекс S&P500 приключи сесията с леко понижение от 0.2% до стойност от 2 373 пункта. Повечето включени в него сектори поевтиняха, като водещ в това отношение беше финансовият. Технологичният Nasdaq за кратко достигна нова рекордна стойност, но затвори на неутрална територия. Приносът за новия рекорд се дължи на Apple(AAPl), акцията също достигна рекордно ниво от 141.46 долара. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0.9%, приключвайки на 20 905 пункта. Ясно е, че ралито, което видяхме в последните месеци няма да продължи докато не видим повече детайли относно обещаните данъчни облекчения за бизнеса.

Европейските борси приключиха първия ден от седмицата на червена територия, за което най-много допринесе обявеното активиране на чл. 50 от Лисабонския договор. Срещата на министрите от Г-20 повдигна въпроси относно борбата с протекционизма и поощряването на свободната търговия. Изглежда, че тези рискове също натежаха върху цената на европейските акции. Широкият индекс Stoxx600 спадна с 0.17 процента, а повечето сектори, включени в него завършиха на червено. Най-губещ на Стария континент беше германският Dax, който изтри 0.35% от стойността си и приключи на 12052.90 пункта. Азиатските акции, от друга страна, докоснаха 15-месечни върхове в понеделник. Стабилният глобален растеж се отразява добре на японските акции, но поскъпването на йената от последните дни натежава на експортно ориентираните компании. Финансовият сектор на страната също записа понижение заради доходността по американските облигации. Японският индекс Nikkei(Jpn225) отвори сесията във вторник с уверено повишение.

Златото достигна 2-седмичен връх в понеделник. Спот цената се покачи с 0.41%, а дневният връх от 1 235.5 долара за унция е най-високото ниво 6-и март. Фючърсите с доставка през месец април добавиха $3.80 към стойността си до 1 234 долара. Цената на ценния метал е чувствителна към лихвени увеличения, но такива не се очакват в близко бъдеще, което обяснява и бичите настроения на инвеститори и анализатори. От лихвеното увеличение миналата сряда златото е поскъпнало с около 35 долара за унция.

Във вторник ще видим основните и най-важни измерители на инфлацията във Великобритания. Очаква се забавяне на растежа на производителските цени през февруари, но пък е възможно да бъдем приятно изненадани от растежа на цената на потребителската кошница на годишна база. Един час по-късно, в 12:30 българско време ще има изказване на гуверньора на Централната банка Марк Карни. Интерес ще представлява и изменението в текущата сметка на САЩ за последното тримесечие, като е възможно да видим изострящ се дефицит. Разбира се, вниманието на инвеститорите ще приковат думите на члена на Комисията по парична политика на Фед Уилям Дъдли, който може би ще хвърли още светлина върху настроенията във Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

Както писахме в анализа вчера, тази валутна двойка е с потенциал за движение нагоре. Днес можем да допълним и потвърдим конкретния сценарий с развитието и на фигурата „обърната глава с рамене“. Разглеждайки я, имаме потенциал за развитие до зоната около 1.1280, където е таргетът на самата формация и едновременно с това, важна съпротива за цената, идваща от актуалния връх.

EUR/AUD

И тук разглеждаме ситуация от графичните фигури. Имаме потенциална „глава с рамене“, като ще ни е нужен пробив на вратната линия и достигане до 1.3860, за да можем да отваряме къси позиции. Към този сценарий ни насочва и ударът на цената в пълзящата средна, а както виждаме по графиката преди това, този сигнал е с голям процент на изпълнение. При пробив и достигане на ключовото ниво може да се очаква движение до 1.3740.

EUR/NZD

На 6 март писахме: “През последните седмици сигнализирахме многократно за потенциала на двойката да поскъпне. През последните два дни от миналата седмица станахме свидетели на ръст от 370 пипса, повече от задоволителна волатилност. При корекция по-консервативните участници може да търсят покупки.” Ето, че корекцията започна да се обособява като рейндж. Цената се намира над зоната на подкрепа от 1.5194, като вече е наличен и ясно изразен бичи импулс. Нивото е подходящо да позиционираме покупки. По-консервативните трейдъри може да затворят позиции при нивото на съпротива от 1.5450. При пробив на съпротивата, дългосрочната бича прогноза остава актуална. От друга гледна точка на техническия анализ, при пробив на подкрепата от 1.5194, е много вероятно корекцията да се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още