IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отслабва преди данните за заетостта в САЩ

Ако очакванията на анализаторите се потвърдят, това би довело до повишение в щатската валута

10:59 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Въпреки все по-добрите икономически данни от САЩ доларът записа спад от 0.54% спрямо кошницата от валути. Изглежда вниманието на всички пазарни участници е насочено към днешните данни за неселскостопанската заетост в страната. Промяната в неселскостопанската заетост показва промяната в броя на работните места през предишния месец, с изключение на селскостопанските отрасли на икономиката, правителствения сектор и частните еднолични търговски дружества. Очакванията на анализаторите са за ръст от 14 000 до 175 0000 работни места. В случай че очакванията се потвърдят, това ще доведе до повишение в щатската валута. Друг важен индикатор, който може да подкрепи долара, е равнището на безработица, което се очаква да е на ниво от около 4.9%. Излизането на положителни данни и за двата индикатора, ще помогнат везните да натежат в посока вдигане на лихвените равнища в САЩ от страна на Фед през декември.

Въпреки повишението в молбите за помощ за безработица в САЩ със 17 000 до 268 000, те все още остават под ключовото ниво от 300 000 за 91-ва седмица поред. От своя страна бизнес активността в промишления сектор се ускорява и индексът расте до 53.2 пункта при очаквано повишение до 52.5 пункта. Това е добър знак за състоянието на този проблемен за американската икономика сектор, който записа трети пореден месец на ръст.

Петролът от своя страна продължи да поскъпва рязко в четвъртък, след като от ОПЕК успяха да се споразумеят в последния ден на месец ноември за намаляване на производството си с 1.2 млн. барела на ден. Това решение бе подкрепено от Русия, която към момента заяви, че ще намали своето производство с 300 000 барела на ден. Все пак за ребалансиране на пазара според анализаторите ще е нужно производството в световен мащаб да намалее с 2 млн. барела на ден, което означава, че ОПЕК и Русия трябва да убедят и други страни да се включат в споразумението, за да покрият останалите 500 000 млн. барела.

Референдумът в Италия, който ще се проведе в тази неделя, започна да натежава на европейските борсови индекси, които приключиха с понижения сесията в четвъртък. Германският DAX30 спадна с 1% в края на изминалия ден до 10 494.85 пункта, следван от лондонския UK100 с 0.5% до 6 726.00 пункта. Индексите зад Океана приключиха в разнопосочни посоки, като Dow Jones записа ръст от 0.4%. По този начин измерителят достигна до рекордна стойност от 19 187.95 пункта, което бе повлияно и от ръста на акциите на Goldman Sachs. Широкият S&P500 поевтиня с 0.4% до 2 190.77 пункта, след спад в акциите на технологичните компании включени в него.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Инфлацията в САЩ е 1.6 процента на годишна база. Това е най-високата стойност от октомври 2014 г. Достатъчно силна индикация, че икономиката се разширява тенденциозно. Увеличението на лихвения процент изглежда все по-вероятен ход. Днес в 15:30 часа ще бъдат публикувани данни за заетостта в САЩ, очакват се по-добри данни от предходните. Положителните стойности биха подкрепили долара, особено като имаме предвид оптимизма за предстоящото решение на Фед. Въпросът е какво ще се случи с валутните двойки, ако данните са по-слаби от прогнозните стойности. Подобна ситуация може да бъде катализатор за изтегляне на инвестиции от щатския долар, които ще се налеят обратно за кратък период, в случай на увеличение на лихвата. Следователно, при по-лоши данни ще получим дълбока корекция. Понякога такива ситуации са по-ниско рискови за търговия, отколкото да търгуваме дългоочаквани действия на централните банки. При лоши данни ще търсим дългите позиции, те ще са краткосрочни, най-вероятно в рамките на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още