IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът прекъсна двудневното си поевтиняване

Позитивните изказвания на някои от членовете на Фед също спомогнаха за ръста на щатската валута

11:18 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Въпреки по-слабо от очакванията повишение в неселскостопанската заетост на САЩ в края на миналата седмица щатския долар записа повишение от 0.69% спрямо кошницата от валути. По този начин доларът прекъсна двудневното си поевтиняване спрямо останалите валути. Неселскостопанската заетост отчете повишение от 156 000 работни места, което бе значително под прогнозите на анализаторите за около 175 000 места. Данните за декември бяха по-слаби от очакваното, но все пак продължават да се намират над нивото от 120 000 работни места, които е необходимо да бъдат създавани всеки месец, за да се запази позитивната тенденция на подобрение на пазара на труда. Безработицата в страната също записа повишение до 4.7%, но все още се намира под поставената от Фед цел от 5%, с което САЩ поддържат ниво на пълна заетост.

Позитивните изказвания на някои от членовете на Фед също спомогнаха за ръста на щатската валута. Президентът на Фед за Ричмънд Джефри Лакър посочи, че може би повишението на лихвените проценти в страната ще се случи по-бързо, отколкото очакват пазарите. „Очакваните фискални стимули от страна на администрацията на Доналд Тръмп ще дадат силен тласък на икономиката“, допълни още той.

Петролът днес се търгува с леко понижение до 53.63 долара за барел, като вниманието на инвеститорите до края на месец януари ще бъде насочено към действията на ОПЕК и страните извън картела, когато ще стане по-ясно дали ще бъде спазено споразумението, сключено в края на миналата година, за намаляване на добива на черно злато. Тогава ще бъдат оповестени първите проучвания за реалното производство. Златото от своя страна продължи възстановяването си през изминалата седмица, въпреки спада записан в петък, вследствие на добрите икономически данни за трудовия пазар в САЩ. Дългите позиции върху фючърсите на златото спаднаха с 16% през миналата седмица, като достигнаха най-ниското си ниво от 11 месеца насам.

Позитивните данни от щатската икономика помогнаха на борсовите индекси да затворят последния ден на изминалата седмица на зелена територия. Германския DAX30 се повиши с 0.1% до 11 614.85 пункта, а френският САС40 се търгуваше на ниво от 4 915.30 пункта. Индексите зад Океана продължиха да се търгуват на рекордно високи нива, като Dow Jones почти докосна психологическата граница от 20 000 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Необоснованият оптимизъм към щатския долар за пореден път надделя и зелените пари поскъпнаха спрямо кошницата от валути. Разбира се това са по-скоро моментни настроения. Към момента тези тенденции нямат потенциал да променят значително общата картинка.

Двойката GBPUSD се търгува около ключови структурни нива на подкрепа и всеки тест на зоната около 1.20936 ще бъде добър момент за откриване на дълги позиции. Интересно ще бъде за инвеститорите какви ще бъдат данните за промишлеността във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още