IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се ориентира към печалби с наближаването на срещата на Фед

Китайският юан продължи да се обезценява, достигайки 4,5-годишно дъно

11:17 | 14.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

С наближаването на срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед), щатският долар поскъпна спрямо кошница от основни валути по време на азиатската сесия. Зелените пари се възползваха от очакванията за по-високи лихви в икономика номер едно и заличиха част от загубите, регистрирани през изминалата седмица. В същото време китайският юан продължи да се обезценява, достигайки 4,5-годишно дъно. Народната банка на Китай обяви, че също е започнала да съотнася юана спрямо кошница от валути, което бе интерпретирано от инвеститори като сигнал за допълнително поевтиняване.

Данните за китайското индустриално производство изненадаха приятно пазарните участници, след като то е записало увеличение от 6,2% за месец ноември, при очаквания от само 5,7%. Тези стойности са най-високите за последните 5 месеца, а ръстът в този измерител се отрази на австралийския долар. Валутата на страната поскъпна спрямо щатския долар, започвайки новата седмица с повишения до 0,7214 по време на азиатската сесия. Освен това данните за продажбите на дребно също бяха на ниво, което допълнително даде импулс на австралиеца, който се влияе от представянето на китайската икономика.

Спрямо долара единната валута се задържа на нивата, достигнати след срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в началото на месеца. Единната валута поскъпна рязко тогава, след като мерките за стимулиране на растежа, предприети от институцията не задоволиха очакванията на пазарните участници. Фокусът тази седмица е обявяването на решението на Фед по отношение на лихвените нива в сряда. Основен момент е с какъв темп централните банкери ще пристъпят към затягане на монетарната политика, както и какво послание и с какви очаквания ще оставят инвеститорите.

Въпреки че акцентът тази седмица пада върху срещата на Федералния резерв, продължаващият спад на цената на петрола продължава да се следи от пазара. През изминалата седмица „черното злато“ поевтиня с цели 11%, докато индексът на волатилността (VIX), също така наричан „индексът на страха“ се покачи с 68%. Освен това енергийният сектор на S&P 500 бе ударен силно от поевтиняването на суровината, загубвайки цели 6,5% от стойността си миналата седмица. Индексът като цяло загуби 1,94%, спадайки до 2 012,37 пункта, докато индустриалният DJIA спадна с 1,76% до 17 265,21 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Подкрепата при 121,25 за момента удържа цената и виждаме моментно поскъпване след първия тест. Разбира се най-важен фактор за взимане на решения остава решението на Фед за лихвения процент. Преди обявяването му няма смисъл да се предприемат действия, тъй като ще бъде обзалагане с пазара. Възможно е да видим рязко поевтиняване на долара след покачването на лихвите, като реакция на предварително изтъргувани очаквания. Поради това е по-добре да изчакаме, въпреки че в момента нивата за покупки са добри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
freegan
преди 8 години
По-често коментари за DAX. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още