IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стартира новата седмица, стабилизирайки позициите си

Вниманието на инвеститорите в Европа е насочено към преговорите на Гърция с европейските кредитори

12:00 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът стартира новата седмица, стабилизирайки позициите си

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешния ден с минимални печалби, прекъсвайки серията от четири поредни дни на отрицателна територия. През изминалата седмица зелените пари не успяха да намерят подкрепа, тъй като по-сериозните макроикономически новини от САЩ разочароваха инвеститорите. В същото време австралийският и новозеландският долар поскъпнаха, след като в неделя централната банка на Китай взе решение да намали размера на минималните си задължителни резерви, което трябва да даде допълнителен стимул на икономиката.

В петък бяха изнесени данните за инфлацията в САЩ за месец март. Стойностите съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, задържайки се на същото ниво от предходния отчетен период. Инвеститорите реагираха противоречиво на данните, тъй като ръста в инфлацията в страната не е достатъчно голям, което създава допълнителни въпроси около точния момент, в който Фед може да повиши лихвите.

Изненадващото решение на китайската централна банка да понижи размера на минималните задължителни резерви предизвика скок при стоковите валути като австралийския и щатския долар. Китай е най-големият експортен пазар за Австралия и Нова Зеландия и новите стимули за насърчаване на растежа вероятно ще спомогнат за увеличаването на търсенето на суровини. Комбинацията от намаляващо търсене от страна на Китай, както и ниски цени на стоките, оказаха сериозен натиск върху двете валути през последните месеци, а стимулите от централната банка създават надежда за прекъсване на тази тенденция.

Вниманието на инвеститорите в Европа е насочено към преговорите на Гърция с европейските кредитори. Атина продължава да търси споразумение, с което да разсрочи дълга си, без да предоставя ясен план, по който ще работи. Експертите са на мнение, че липсата на прогрес в преговорите създава потенциален риск за еврото.

Едно евро се разменя срещу 1,0790 долара, в близост до най-високите нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото прекъсна възходящото си движение, след като се доближи до съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на декември насам. В случай, че предимството се запази на страната на единната валута, можем да очакваме тестване на следващата психологическа граница в диапазона 1,1030-50, докъдето двойката достига на няколко пъти през месец март.

От друга страна текущата подкрепа за двойката се намира около 1,0715, а следващото важно ниво се намира при 1,0620.

GBP/USD

Ралито на британския паунд срещна съпротивата на психологическото ниво около 1,5000. В петък лирата за кратко проби това ниво, но в крайна сметка завърши седмицата под него. В случай, че текущото силно еднопосочно движение изведе двойката над 1,5000, можем да очакваме тестване на следващото важно ниво при 1,5100, където се намира 100-дневната пълзяща средна.

От друга страна силното еднопосочно движение, продължаващо седма поредна сесия, създава предпоставки за завръщане на предимството в полза на долара.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още