IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът удължава загубите си в очакване на края на срещата на Фед

Прогнозите за увеличение на лихвите до октомври 2015 г. намаляха до 50% спрямо 85% през септември

14:30 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът удължава загубите си в очакване на края на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар записа три поредни дни на отрицателна територия спрямо еврото. Загубите идват на фона на сигналите за неравномерно възстановяване на икономиката на САЩ, които накараха инвеститорите да коригират очакванията си относно момента, в които Федералният резерв ще повиши лихвените проценти. Погледите на пазара са насочени към резултатите от днешната среща, тъй като тя трябва да даде повече яснота около политиката, която ще бъде провеждана от банкерите през следващата година.

Представянето на долара през последните дни е силно повлияно от провежданата вчера и днес среща на Федералния резерв на САЩ. Спекулациите за различни действия на централните банкери оказаха натиск върху зелените пари и в същото време доведоха до рали на фондовите пазари в страната.

Тази сутрин доларът потъна до едноседмично дъно спрямо кошница от десет основни валути, след като публикуван във вторник доклад показа, че поръчките на трайни стоки в САЩ неочаквано са се понижили. Свиването на поръчките се случва за втори пореден месец, след като през август те спаднаха с 18,3%, а през септември с 1,3%, съобщиха от Министерството на търговията на страната.

Силните макроикономически новини отвъд Океана продължават да се смесват с противоречиви такива. Именно поради тази причина инвеститорите очакват с интерес резултата от срещата на Федералния резерв. От изказванията на централните банкери през последните два месеца личи, че те са склонни да задържат текущата си лихвена политика още известно време.

Нивата на инфлацията, намиращи се под поставената бариера от 2%, както и стабилните нива на безработицата, дават възможност на Фед да моделира политиката си, задържайки ниските лихвени равнища значително по-дълго от очакваното. Прогнозите на пазара за увеличение на лихвените проценти до октомври 2015 г. намаляха до 50% спрямо 85% на 30 септември.

Едно евро се разменя срещу 1,2730 долара, в близост до нивата на отваряне от днес. GBP/USD се намира около 1,6125 и също се колебае около днешните стартови нива. В същото време един долар се разменя около 108,00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото направи нов опит за поскъпване спрямо долара, след като вчера цената за кратко се изкачи над съпротивата при 1,2750, но в крайна сметка завърши деня в подножието на тези нива.

В случай, че единната валута продължи възхода си, можем да очакваме тест на следващата съпротива около 1,2840. Въпреки движението през последните седмици, дългосрочният низходящ тренд остава валиден, а възможностите за по-сериозно поскъпване на долара остават.

GBP/USD

През вчерашния ден британската лира тества силната съпротива при 1,6180, но за трети пореден път не успя да се изкачи над тази стойност. Това създава предпоставки за поскъпване на щатския долар и продължаване на дългосрочния низходящ тренд.

В случай, че цената пробие подкрепата около 1,6075, можем да очакваме по-дълбоко понижение до психологическите 1,6000, а след това и на дъното при 1,5875.

USD/JPY

От началото на седмицата цената остава в сравнително тесен рейндж на движение без ясно изразено предимство за една от двете валути. През октомври станахме свидетели на рязко понижение на долара, а впоследствие по-голямата част от него беше заличена.

Предимството се запазва в полза на зелените пари и цената вероятно ще тества силната съпротива при 110,00, където се намира 6-годишният връх за двойката.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още