IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната валута достигна 3-седмичен връх спрямо долара

Пазарите са в очакване на президентската надпревара във Франция

10:50 | 21.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Предварителни преброявания сочат, че най-вероятният изход от първия тур ще бъде балотаж между френския кандидат-президент Еманюел Макрон и Марин льо Пен, която оглавява крайнодесния Национален фронт. Те също показаха, че Макрон ще победи с лекота Льо Пен във втория тур след две седмици. „Пазарите разчитат на уменията на Макрон да извади държавата от лошата икономическа и политическа ситуация, в която се намира“, коментира Наим Аслам, анализатор от Think Markets в Лондон.

Станахме свидетели на намаляване на доходността по френските държавни ценни книжа, което е добър сигнал за предстоящите избори. Като резултат единната валута достигна 3-седмичен връх спрямо долара, след като някои трейдъри решиха да затворят позициите си преди самите избори в неделя. Европейската валута се търгуваше на ниво от 1.0714 долара за евро в края на търговската сесия, като преди това достигна 3-месечния връх от 1.0777 долара за евро. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, продължава да губи от стойността си през изминалите седмици, повлиян от по-слабите икономически данни и притесненията дали администрацията на Тръмп ще успее да прокара данъчни и фискални реформи. Това показва, че пазарите очакват по-бавен темп на определяне на бъдеща политика тази година в сравнение с това, което се очакваше по-рано през годината. Стойността на доларовия индекс бе около 99.82, което е спад от 0.08%, след като достигна 3-седмично дъно от 99.374 по-рано през търговската сесия.

Цените на петрола бяха смесени в четвъртък след данните за увеличаващия се петролен добив отвъд Океана и коментарите от водещите производители на петрол, че вероятността за удължаване на спогодбата между ОПЕК и други страни производители е много вероятна. Сортът петрол Brent успя да достигне дъно от 52.66 долара за барел, затваряйки около 52.95 долара за барел, което от своя страна е близо до нивото от 53.05, на което отвори в четвъртък. Лекият суров петрол приключи търговската сесия на 50.695 долара за барел. Саудитска Арабия и Кувейт сигнализираха, че ОПЕК и други производители, включително Русия, най-вероятно ще продължат споразумението си за ограничаване на добива след юни. Джеймс Уилямс, президент на консултантската компания WTRG Economics коментира, че това изявление ще компенсира загубите от сряда, но не успя да го направи. Виждаме слабо възстановяване на тези загуби, но въпреки това не е достатъчно движението да бъде обърнато, поради заплахата от увеличения добив на шистов газ. Припомняме, че в сряда цените на лекия суров петрол се потопиха с повече от 3.5%, след като правителствени данни показаха, че запасите на щатски петрол са спаднали с по-малко от очакваното, а бензиновите запаси са отчели неочакван ръст от 1.5 млн. барела.

Златото бе стабилно през изминалия ден след най-големия му дневен спад от повече от 6 седмици. Спот златото се търгуваше на ниво около 1279.70 долара за тройунция. Металът достигна 5-месечен връх от 1295.42 долара за тройунция в понеделник, преди да направи корекция на обратно. „Въпреки че моментната сила на пазара е позитивна, има други фактори, които пречат на по-силно движение нагоре – нагласите са, че най-вероятно ще има по-силни данни от САЩ и доходността по държавните ценни книжа най-вероятно ще се повиши, което от своя страна ще ограничи положителното движение при златото.“ Това коментира анализаторката Жоржет Бойл.

Американските акции поскъпнаха, след като повече компании публикуваха резултатите си от тримесечието и финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин обяви, че администрацията е много близо до огромна данъчна реформа. Мнучин, който по-рано тази седмица се отдръпна от първоначалната си цел да прокара данъчна реформа през август, заяви, че Белият дом ще предложи нов план „много скоро“. Въпреки това, администрацията на Тръмп бе поставила срокове по-рано за обявяване на данъчен план, на които не успя да отговори. Американският индекс Dow Jones отчете ръст в стойността си от повече от 150 пункта, търгувайки се на ниво около 20578.71 пункта, като най-голям принос за това имаха Goldman Sachs и American Express. Гигантът American Express обяви по-добри очакваните резултати за тримесечието отчасти поради по-голямото потребление от страна на картодържателите. Вторият по големина американски индекс S&P500 също записа увеличение в стойността си от 0.7% до 2355.84 пункта, като най-голям принос за това имаха финансовия, индустриалния и материалния сектор, които поскъпнаха с повече от 1%. Индексът също затвори около 50-дневна пълзяща средна, което е ключово техническо ниво. Европейските индекси от своя страна останаха сравнително непроменени, като най-голяма промяна от 0.06% записа английския индекс FTSE100 до 7118.54 пункта.

Новините с по-голямо влияние днес ще засегнат предимно британската лира и канадския долар. Първите данни, които ще получим в 11:30 часа българско време, са данните за продажбите на дребно във Великобритания и показват промяната в общата стойност на продажбите. По-висока стойност обикновено влияе положително върху валутата, като днес преобладаващите очаквания са да има спад в стойността на продажбите от 0.3%, като миналия месец наблюдавахме увеличение от 1.4%. В такъв случай можем да станем свидетели на отрицателно движение при валутните двойки, свързани с британската лира.

Вторите данни от 15:30 часа българско време са данните за инфлацията в Канада и по-висока стойност говори за икономически растеж и следователно подкрепа на канадския долар. Това е един от най-важните индикатори, тъй като инфлацията пряко влияе върху решенията на централната банка, свързани с лихвените равнища в страната. Очаква се да видим повишение в стойността на индикатора от 0.4%, което е по-високо от 0.2%, което видяхме миналия месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

Двойката поевтинява в последно време със сериозен темп, което предполага и рязко отскачане. Днес ще бъде обявена инфлацията в Канада, а очакванията са положителни. Ако настоящите данни надхвърлят очакванията на анализаторите, може да видим покачване при двойката в рамките на деня. Ще търсим дневна търговия именно тук, ако всичко се подреди според нуждите за покупки, ще опитаме да се позиционираме с дълги позиции.

GBP/CAD

На 23 февруари публикувахме по-дългосрочна перспектива за двойката: „Двойката забавя своя низходящ ход през последните месеци и чисто графично цената ни навежда на мисълта, че биковете е време да вземат надмощие над продавачите. Имаме и добра фундаментална основа да смятаме, че техническият анализ не ни подвежда. Покрай “Brexit”, лирата се обезцени драстично спрямо кошницата от валути. Икономиката зад паунда към момента дава добри индикации и е много вероятно лирата да се окаже подценена валута – идеална възможност за покупки в дългосрочен план.“

Двойката тества първата структурна съпротива от низходящия тренд около 1.74079. Очакваното от нас поскъпване вече е факт, въпросът е дали цената ще достигне далечната съпротива около 1.8090? Около днешните нива е добре да се затвори половината от дългата експозиция и при нова свежа информация, подкрепяща ралито, да разширяваме допълнително в търсене на далечния таргет.

UK100

Индексът тества ниво на подкрепа, от което има вероятност да видим нов възходящ момент. Има немалка вероятност корекцията да се задълбочи до по-ниските нива, посочени на графиката. За целта при подходяща ценова активност ще купуваме, но този път с плитки стопове и малки обеми, а ако се задълбочи корекцията, ще търсим нови възможности за покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още