IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поднови възходящото си движение спрямо долара

Наближаващата среща на ЕЦБ в четвъртък засилва очакванията за нова вълна монетарни стимули

11:38 | 20.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар продължи с поскъпването спрямо основните си конкуренти вчера. Наближаващата среща на Европейската централна банка в четвъртък засилва очакванията, че еврозоната ще стане свидетел на нова вълна монетарни стимули, което от своя страна разклаща единната валута. Подобни инициативи се очакват и в Япония, като е възможно те да бъдат внедрени в края на този месец, а йената да поевтинее вследствие на тези действия. Политически страсти в Канада пък се оказаха причина за поевтиняването на канадския долар. Валутата се оказа с разклатени устои, след като лидерът на Либералната партия Джъстин Трюдо спечели изборна победа срещу Консерваторската партия на действащия премиер на страната Стивън Харпър.

През вчерашния ден еврото записа падения спрямо долара, обезценявайки се до 1,1305. Впоследствие обаче единната валута възвърна позиции, завършвайки търговията на ниво от 1,1328 долара. Задаващата се опасност от дефлация в еврозоната подхранва очакванията за дори по-силни от очакваните стимули, което би отслабило еврото. По-ниските цени на петрола тласнаха индекса на потребителските цени в еврозоната към отрицателните стойности за миналия месец, което може да засили програмите за стимулиране икономиката на Европейския съюз (ЕС).

Представянето на японската йена също бе колебливо, след като валутата на островната страна поевтиня спрямо зелените пари до 119,60. Японската централна банка също ще се наложи да предприема стимулиращи мерки за борба с дефлацията в страната. В края на месеца освен страстите около Япония и ЕС се очаква и срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед) на 27-28 октомври. Пазарните участници остават раздвоени около момента, в който Фед ще повиши лихвените нива за първи път от 2006 година насам. Председателят Джанет Йелън и други официални лица изказаха мнение, че повишението е нужно до края на тази година, докато други смятат, че прибързването може да е фатално за изгледите пред американската икономика.

Очевидната победа на Джъстин Трюдо в Канада доведе до поевтиняване на канадския долар. Зелените пари напреднаха до 1,3028 вчера, а днес се покачиха до 1,3047 канадски долара. Доларът напредна и спрямо британския паунд до 1,5496, но валутната двойка завърши деня на ниво от 1,5469. Австралийският долар записа турбулентна търговия вчера, поскъпвайки първоначално спрямо 0.7307 долара, но след това движението се обърна в полза на долара. Свързаната с представянето на петрола валута поевтиня, след като петролът записа спад от 4% в първия ден на новата седмица. Притесненията, че иранският петрол ще залее и без това пренаситения пазар, както и че Китай няма да може да компенсира спада в потреблението и ръста в предлагането натиснаха цената на „черното злато“ надолу. Щатският петрол потъна до 45.89 долара за барел, а Брентът се понижи до 48.61 долара за барел.

На фондовите пазари в САЩ основните измерители успяха да се повишат слабо. DJIA и S&P 500 се повишиха респективно до 17 230,54 и 2 033,66 пункта. В Азия Hang Seng записа загуба от 0,87%, докато японският Nikkei се повиши с 0,42%, възползвайки се от поевтиняващата йена.

Несигурността в САЩ по отношение на повишението на лихвените нива оказва негативно влияние на златото. Благородният метал записа 4-ти пореден ден на загуби, поевтинявайки до 1 168,47 долара за тройунция. Силният долар и предстоящото повишение на лихвите, заедно със срещата на Фед на 27-28 октомври допринасят за червените сесии при метала.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Еврото прави опит да възстанови позициите си спрямо долара, след като на 4-часова графика достигна локално дъно при 1,1304. Това създава предпоставки за възходящ импулс за единната валута, който може да го изведе до 1,1389. Двойката остава във възходящ тренд, а неговата валидност може да бъде тествана в случай, че двойката се понижи под дългосрочната възходяща трендлиния, разположена около 1,1220.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още