IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поевтиня спрямо долара с 2,5% за една седмица

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги също разклати доверието в единната валута

12:45 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Позициите на еврото бяха разклатени от силния долар, поскъпнал вследствие на очакванията на инвеститорите за вдигане на лихвените равнища в САЩ през следващия месец. Европейската валута пропадна спрямо зелените пари с 2.5% в рамките на една седмица. Предстоящият референдум в Италия на 4 декември и несигурността около изборите в Германия, Франция и Холандия през следващата година подлагат еврото под натиск.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги също разклати доверието в еврото, след като заяви, че икономиката в еврозоната остава силно зависима от предприетите от банката стимули. Изказването на Драги допълнително оказа натиск върху еврото, подсказвайки по този начин, че банката най-вероятно ще удължи програмата си за количествени улеснения. Драги допълни, че от централната банка ще използва всички необходими инструменти, докато инфлацията не започне да нараства стабилно. Все пак президентът на ЕЦБ посочи, че се наблюдават и други окуражаващи сигнали, като подобрение на трудовата заетост и намаляване на зависимостта от експорта.

Златото също беше подложено на разпродажби през изминалата седмица заради тенденцията за пренасочване на инвеститорите към по-рискови активи. Ценният метал затвори под ключовото ниво от 1 220.00 долара за тройунция, като отчете спад от 0.70%. Петролът от своя страна приключи седмицата на зелена територия за пръв път от месец насам, като пазарните участници изглеждат обнадеждени за бъдещо споразумение за ограничаване на добива на петрол от страна на производителките, на предстоящата среща във Виена на 30 ноември. Министърът на петрола на Иран заяви, че е оптимист относно сключването на споразумение в края на месеца. Черното злато записа и най-добрата си седмица от последните осем. В същото време САЩ продължава да се увеличава броят на нефтените платформи, като през миналата седмица са отворени нови 19 и така общият брой на действащите платформи се увеличи до 471.

Борсовите индекси в Европа изпратиха последния ден на миналата седмица на червена територия, вследствие на повишението на долара и новината, че Volkswagen ще съкрати 30 000 служители. Лондонският UK100 спадна с 0.3% до 6 778.50 пункта, следван от германския DAX30 с 0.2% до 10 671.35 пункта. Индексите зад Океана също имаха лош ден и приключиха с понижения, заради очакванията за повишение на лихвените равнища в САЩ през идния месец. Индустриалният Dow Jones и широкият S&P500 записаха спадове с по 0.2% съответно до 18 865.45 пункта и 2 182.20 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

На 6 октомври споделихме идеята си за поскъпване при двойката. В анализа тогава писахме: „Двойката тества за трети пореден път подкрепата при 130.762. Необосновано скъпата йена дава добри предпоставки да очакваме възходящо движение, започващо около настоящата подкрепа. Несигурността на покупките тук идват от лирата, която е възможно да продължи поевтиняването си в контекста на предстоящото активиране на член 50. Поради това е добре да се наблюдават настроенията около лирата, за да се улови точния момент за краткосрочни покупки.“

Трети ноември беше ключов за лирата, тогава споделихме нашите предварителни очаквания за действието на (АЦБ), те се оказаха правилни и лирата поскъпна значително.

„[…]В последно време икономическите показатели за Острова са положителни като се забелязва тенденция в показатели като БВП, заетостта, както и за инфлацията. На 18 октомври потребителските цени достигнаха 1.0% на годишна база. Много малко вероятно е да видим промяна в монетарната политика. Ако сме прави, лирата може да поскъпне в рамките на лондонската сесия спрямо кошницата.[…]“ (Коментар за GBPCAD от 3 ноември)

На 6 октомври коментирахме, че ще наблюдаваме настроенията покрай лирата, за да уловим точния момент за покупки. Серията от положителни данни и решението на (АЦБ) да запази монетарната си политика непроменена беше идеален, предварително очакван от нас момент, за покупки на GBPJPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:53 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още