IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна значително в началото на азиатската сесия

Според пазарните анализатори случилото се, макар и в малка степен, наподобява „flash crash”-а на британския паунд от началото на октомври

11:26 | 30.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Тази нощ в рамките на 2 минути от 23:39 GMT до 23:40 GMT еврото записа ръст спрямо щатския долар с 1.6% до 1.0653 долара за 1 евро. Инвестиционни сайтове като Bloomberg, MarketWatch, Reuters и DailyFX посочват, че в рамките на един час в най-неликвидната част на денонощието са преминали 20 000 фючърсни контракта на EURUSD, които са били поставени с алгоритмична поръчка. Според пазарните анализатори случилото се, макар и в малка степен, наподобява „flash crash”-а на британския паунд от началото на октомври, след намесата на експертна система в най-ниско ликвидния период за търговия в денонощието между американската и азиатската сесия.

Очаква се днес щатският долар да възвърне част от регистрираната загуба, след като данните за молбите за безработни вчера записаха спад до 265 000, при очакван ръст от анализаторите до 277 000 заявки. По този начин молбите за помощи при безработица останаха под ключовото ниво от 300 000 документа за 95-а поредна седмица, което е най-дългия записан период от 1970 г. насам. Тези нива отговарят на стабилното подобрение на трудовия пазар в САЩ. Рано тази сутрин двойката EURUSD се търгува на ниво от 1.0523 долара за 1 евро.

Увеличението в петролните запаси в САЩ с 0.6 млн. барела не попречи на ръста на черното злато. Лекият суров петрол сорт WTI се покачи до 53.92 долара за барел в края на изминалия ден. Петролът продължава да се търгува близо до неговите най-високи нива от близо 1.5 години насам, вследствие на очакваното намаление на добива от основните производителки от и извън ОПЕК, което ще започне от 1 януари 2017 г. Комисията, която бе назначена да следи дали споразумението се изпълнява от всички страни ще се срещне във Виена на 21-22 януари, за да провери дали сделката ще бъде изпълнявана стриктно.

С изключение на лондонския UK100, европейските борсови индекси приключиха на червена територия. Британският UK100 затвори на рекордното ниво от 7 099.50 пункта, вниманието на инвеститорите в Европа продължава да бъде насочено към италианския банков сектор. Индексите зад Океана също приключиха изминалия ден с леки понижения, като Dow Jones се търгуваше на ниво от 19 822.95 пункта, на фона на спада на акциите на JPMorgan Chase и Goldman Sachs.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

Двойката премина над зоната на съпротива при 0.8560/0.8580, но не успя да се задържи над ключовото за нея ниво. В момента можем да станем свидетели на поевтиняване до нива от порядъка на 0.8486, където може да се генерира възходящ импулс, който да осигури необходимите обеми за по-трайно поскъпване при двойката. Като цяло тенденцията остава позитивна за по-дългосрочно поскъпване.

NZD/USD

Негативната тенденция при тази валутна двойка се запазва. В допълнение може да се отбележи, че цената се намира под двете пълзящи средни и можем да очакваме успешен тест на съпротивата около 0.6965, след което NZDUSD има възможност да продължи низходящото си движение. По-сериозна подкрепа може да очакваме около 0.6724 и най-вече при 0.6585, което се явява ключова зона за двойката от средата на 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
какво става зелените гущери взеха да дават на заден ход предновогодишна 4еститка за турист спорт банк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още