IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпва, след като стимулите на ЕЦБ могат да бъдат преразгледани

Щатският долар успя да запише поскъпване спрямо йената, достигайки най-високо ниво вчера при 119,96

12:30 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото остана на стабилни позиции спрямо щатския долар и японската йена, след като стана известно, че банките в еврозоната са разпуснали стандартите, по които отпускат кредити. Това говори за повече пари в обращение и съответно намалява необходимостта от планираните допълнителни количествени улеснения на Стария континент. По-голям брой отпуснати кредити в икономиката намалява нуждата от предвидената по-рано от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за изкупуване на активи на стойност 1 трлн. евро. Тези факти биха оказали подкрепа на еврото, увеличавайки доходността по германските облигации. Количествени улеснения, обаче все пак може да има до края на годината, а информация за тях пазарните участници ще очакват на срещата на ЕЦБ утре.

Единната валута се покачи спрямо долара до 1,1386 през вчерашния ден, но успя да приключи търговията за деня на ниво от 1,1354. Днес обаче покупките се възобновиха и еврото отскочи до 1,1367 по време на азиатската сесия. То записа и поскъпване спрямо японската йена до 136,22 вчера, а днес възходящото движение продължи до 136,36 йени. Въпреки печалбите за еврото, валутата остава податлива на волатилни движения преди конференцията на ЕЦБ утре.

Щатският долар успя да запише поскъпване спрямо йената, достигайки най-високо ниво вчера при 119,96. Зелените пари днес продължават похода на зелена територия, задминавайки нивото при 120,00 йени. Очакваните количествени улеснения в Япония след срещата на централната банка на страната на 30 октомври могат да обезценят още повече валутата, което лимитира риска от рязко поевтиняване на долара в краткосрочен план. Освен това започването на нови строителни проекти за жилища през септември нарасна с 6,5%, което допълнително подкрепи долара.

Австралийският долар успя да се предпази от поевтиняване спрямо щатската валута вчера, но днес зелените пари взеха своето и австралиецът поевтиня до 0,7232, което е спад от последния тик за изминалия ден при 0,7266. Негативното движение за валутната двойка бе провокирано, както от добрите перспективи пред долара, така и от спада в цената на петрола. „Черното злато“ загуби позиции, като американският сорт поевтиня до 45,99 долара за барел, докато Брентът се понижи до 48,58 долара за барел. Низходящото движение за петрола бе подхранено от спекулации, че нивото на запасите в САЩ, което ще бъде обявено днес, само би подчертало размера на пренасищане на световния пазар.

На фондовите пазари в САЩ търговията премина без съществени промени за основните измерители. DJIA спадна с 0,1%, а S&P 500 с 0,14. За Nikkei обаче, сесията бе на зелена територия, като японският индекс се покачи с 1,85%, на база на очакванията, че количествените улеснения в страната ще се забавят. Предстоящите стимули в еврозоната оказаха разнопосочно влияние върху европейските индекси. Основните измерители на Стария континент се лутаха между печалби и загуби. Днес обаче германският DAX се доближи максимално до 10 200 пункта, а френският CAC започна сесията над 4 700 пункта, достигайки 4 711,95.

Забавящата се китайската икономика стана причина за най-силния темп на намаляване на японския износ, основно поради занижено търсене от Китай. Спадът в търсенето на страната причиниха понижение за медта до 2-седмично дъно, което пък от своя страна подкопа основите за австралийския индекс с 0.6%. Златото обаче не се поколеба от застоя в Китай и записа зелена сесия. Спадът на долара спрямо еврото и занижените очаквания за монетарни стимули в Европа, както и неизвестността по отношение на повишението на лихвените нива в САЩ дадоха зелена светлина на златото, като благородният метал се повиши до 1 180,78 долара за тройунция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

EUR/USD

Прогнозата ни за възходящ импулс в полза на еврото за момента се изпълнява. Следващата съпротива пред единната валута се намира при 1,1389. Двойката остава във възходящ тренд, а неговата валидност може да бъде тествана в случай, че двойката се понижи под дългосрочната възходяща трендлиния, разположена около 1,1220.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още