IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да жъне успехи на валутните пазари

През юли еврото успя да поскъпне с около 3% спрямо щатската валута

11:22 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото започна новата седмица с ръст, след като данните за нивото на безработица в еврозоната за месец юни се оказаха по-добри от очакваното. Голяма част от пазарните участници очакваха равнището на безработица във валутния съюз да се запази без промяна на ниво от 9.2%, но то се понижи с 0.1 процентни пункта до 9.1%. Това даде тласък на единната валута, която нарасна с над половин процент спрямо долара до 1.1845 - ниво, намиращо се на почти 150 пипса от психологическото ниво 1.2000. През юли еврото успя да поскъпне с около 3% спрямо щатската валута.

Доларът отчете поредно слабо представяне след смесените икономически новини от САЩ. Индексът за бизнес активността в Чикаго през юни изненада неприятно инвеститорите, като се понижи до 58.9 пункта. Прогнозите на икономистите бяха, че стойността на индикатора ще достигне 60.0 пункта. В същото време данните за продажбите на готови жилища отчетоха ръст от 1.5%. Това обаче не беше достатъчно и зелените пари отстъпиха спрямо почти всички водещи валути. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, спадна с над половин процент до 92.67 пункта - най-ниското ниво от повече от 14 месеца насам. В същото време последният доклад на CFTC показва, че стойността на нетните къси залози срещу долара се е повишила до 3.92 млрд. долара за седмицата до 25 юли.

Британският паунд нарасна с 0.36%, като валутната двойка GBPUSD се търгуваше на нива от 1.3183 долара за паунд. Спрямо еврото, британската валута отстъпи до 0.8959. Малко по-рано официалният говорител на Тереза Мей заяви, че британското правителство възнамерява да сложи край на свободното придвижване на хора към Острова, като това се очаква да стане в края на март 2019 г.

Златото се задържа в близост до 6-седмичния връх, който достигна в края на миналата седмица. Благородният метал не успя да се възползва от слабостта на долара и завърши деня почти без промяна на ниво от 1 268.67 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец август отстъпиха с 1.76 долара или 0.13 на сто до 1266.64 долара. През настоящата седмица основните движещи фактори за жълтия метал ще бъдат предстоящото заседание на Английската централна банка, както и данните за неселскостопанската заетост в САЩ. "Слабостта на долара тласка златото нагоре не само спрямо еврото, но и срещу повечето основни валути", коментира Оуген Венберг, анализатор от Commerzbank. "Американската политика към момента е голяма бъркотия, а икономическите данни, които идват от щатите, не са особено обещаващи", допълни още той.

Цената на петрола се повиши, след като инвеститорите реагираха положително на новината за предстоящата среща на петролните производители през следващата седмица. Някои анализатори не изключват възможността за налагането на евентуални санкции от страна на САЩ срещу Венецуела. Черното злато приключи търговията с ръст от 46 цента, достигайки 50.17 долара за барел. Сорт Брент пък добави 10 цента към цената си, приключвайки деня на ниво от 50.70 долара. Петролът успя да премине психологическата граница от 50 долара, след като американските власти намекнаха, че е възможно да наложат санкции на венецуелския петролен сектор като отговор на проведените в неделя избори, които бяха окачествени от САЩ като "фалшификация". Черното злато получи подкрепа и от вероятната среща на водещите страни производителки на петрол, която трябва да се проведе в периода 7-9 август в Абу Даби.

Американските фондови пазари започнаха новата седмица със смесено представяне. Dow Jones записа ново рекордно равнище, достигайки 21 891.12 пункта. С най-силно представяне в индекса бяха акциите на Goldman Sachs и Home Depot. Ценните книжа на Boеing нараснаха с около половин процент след новината за очаквания рекорден брой поръчки на самолети от Индия. Новината идва седмица след представените силни финансови резултати на компанията за последното тримесечие. S&P 500 се понижи с 0.07% до 2470.30 поради по-слабото представяне на компаниите от суровинния и технологичния сектор. Nasdaq реализира най-слабо представяне сред американските индекси, отстъпвайки с 0.42% до 6348.12 пункта. Разочароващо беше представянето на Alphabet и Facebook, които завършиха търговията на червена територия.

Водещите пазари в Европа също започнаха новата седмица със смесени резултати. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 0.13%. Най-слабо се представи САС40, който спадна с почти 0.8% до 5093.77 пункта. В същото време британският FTSE100 отчете лек ръст от 0.05% до 7 372 пункта. Акциите на суровинните компании успяха да поскъпнат с над 0.4%. Книжата на компаниите от банковия сектор също отчетоха положителни резултати. Акциите на HSBC скочиха с около 2%, след като от банката публикуваха финансовите си отчети за последното тримесечие, които се оказаха по-добри от предварителните прогнози на анализаторите. От банката обявиха също и новината за обратното изкупуване на акции на стойност 2 млрд. долара, което ще бъде направено.

Вторник ще бъде почивен ден в Швейцария поради националния празник на страната. Малко по-късно през деня се очакват данните за прогнозния брутен вътрешен продукт, както и за индекса на бизнес активността за производствения сектор в еврозоната. Следобед предстои обявяването на нова порция икономически новини от САЩ. Вниманието на пазарните участници ще бъде фокусирано главно върху данните за личните доходи и личните разходи, както и върху индекса на бизнес активността за производствения сектор на ISM, който измерва активността на мениджърите от промишления сектор. Прогнозите на икономистите са за понижение до 56.5 пункта, спрямо 57.8 пункта, която бе достигната през миналия месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

RBA остави основният лихвен процент без промяна, което бе широко очаквано решение. Очакваме моментно поевтиняване на AUD спрямо кошницата. Това би довело и до корекция при тази двойка. Възможно е да търсим къси позиции срещу моментния импулс.

GBP/JPY

Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 159.665.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.

NZD/USD

Кръглата цена от 0.76 има сериозен потенциал да възпре покачването на цената. Щатският долар поевтиня значително през последните месеци и е малко вероятно да задълбочи загубите си спрямо останалите основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още