IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се стабилизира след загубите, които регистрира в края на седмицата

Минималните отстъпления на долара идват преди множеството икономически данни от САЩ

13:12 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се стабилизира след загубите, които регистрира в края на седмицата

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната валута отскочи от новото двугодишно дъно, до което достигна спрямо долара в петък. Противоречивото представяне на еврото се дължи на президентските избори в Гърция, както и на спекулациите около политиките на ЕЦБ през новата година. Минималните отстъпления на долара от тази сутрин от друга страна, идват преди множеството икономически данни от САЩ, които ще бъдат публикувани утре. Поради по-късата работна седмица всички предстоящи икономически новини отвъд Океана ще бъдат публикувани във вторник.

Перспективите пред еврото през новата 2015 г. са противоречиви, смятат голяма част от пазарните анализатори, взели участие в анкета на Reutres. Преобладаващите очаквания са, че единната валута ще продължи да се понижава и през новата година, а натискът върху нея ще дойде от Европейската централна банка, която ще продължи с плановете си за обратно изкупуване на активи и вероятно ще прибегне до разширяване на текущата програма.

Изключително популярното през годините обратно изкупуване на активи от страна на централните банки се определя от анализаторите като съвременния вариант за печатане на пари. В Европа този процес може да доведе до по-сериозно поевтиняване еврото и дори излизане от познатия през последното десетилетие рейндж на движение.

Гръцкият министър-председател Антониос Самарас, чиято партия в проучванията се нарежда зад Сириза, ще се опита да избегне провеждането на предсрочните избори за президент, насрочени за 23 и 29 декември. Притесненията на пазара са за нови стачки в Гърция и опасността страната да се насочи отново към фалит, в случай, че постът бъде зает от човек от партия с крайни възгледи.

Поради предстоящите почивни дни по случай честването на Коледа, европейските пазари ще са отворени само в понеделник и вторник. Всички по-важни икономически новини от Стария континент са насрочени за началото на следващата година.

В същото време през утрешния ден в САЩ ще бъдат изнесени редица важни новини, по-голямата част, от които ще се публикуват предсрочно, тъй като през останалите три дни от работната седмица администрацията в страната ще почива. Именно тази порция новини е възможно да предизвика по-сериозни движения на пазарите през тази седмица.

Едно евро се разменя срещу 1,2255 долара, след като започна седмицата на дъното при 1,2220. GBP/USD се намира около 1,5620, задържайки се в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за около 119,80 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В петък еврото се понижи до ново двугодишно дъно при 1,2218. Това бе трета поредна силно негативна сесия за единната валута, след която от началото на днешния ден наблюдаваме минимална корекция в цената. Най-близката съпротива в момента се намира около 1,2300.

Движенията от последната седмица потвърдиха дългосрочния низходящ и погледите отново са насочени към достигане до психологическото ниво при 1,2000, а след това при дъното от юни 2010 г. при 1,1870.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още