IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се възстановява от загубите след оптимистичните данни от Германия

Въпреки положителните сигнали редица големи компании от региона разочароваха с финансовите си резултати

12:58 | 23.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се възстановява от загубите след оптимистичните данни от Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото изтри натрупаните по-рано през деня загуби спрямо долара, след публикуваните силни данни за бизнес активността в производствения сектор на Германия. Признаците за стабилизация на цялата Еврозона вдъхнаха силна доза оптимизъм сред пазарните участници. В същото време представянето на щатския долар остава стабилно, след като зелените пари поскъпват за трети пореден ден спрямо кошница от десет основни валути.

Единната валута поскъпна по-рано днес след публикуваните данните за бизнес активността в Германия и в Еврозоната като цяло. Данните от водещата европейска икономика показаха, че прогнозният индекс на бизнес активността в производствения сектор, се е изкачил до 51,8 пункта, изпреварвайки прогнозата за спад до 49,6 пункта. Стойности над 50 пункта свидетелстват за разширение на измерителя. Същият индекс, обхващащ цялата Еврозона, отчете повишение до 50,7 пункта и също изпревари прогнозите.

Изненадващо добрите новини за бизнес активността в Европа се отразиха положително на фондовите пазари, което допълнително подкрепи еврото. Единната валути записа значителни загуби във вторник и сряда, на фона на доклад на ЕЦБ, от който стана ясно, че централните банкери може да предприемат допълнителни стимули за икономиката. В същото време, данните от днес в известна степен успокоиха пазара и намалиха натрупалото се напрежение, свързано със спекулациите за забавяне на световния икономически растеж.

Фокусът на пазара върху икономическите новини и подемът, на който станахме свидетели по време на днешната европейска сесия, ще бъде краткотраен, смятат анализаторите. Те припомнят, че в момента се провеждат стес-тестове на всички банки от Еврозоната и очакванията са, че 11 от тях няма да ги преминат.

В същото време редица големи компании от региона разочароваха с финансовите си резултати. Тези притеснителни данни вероятно ще окажат негативно въздействие върху пазара през следващите дни, оказвайки натиск върху еврото.

Погледите на пазарните участници до края на днешния ден отново ще са насочени към САЩ, където ще бъдат публикувани данните за молбите за помощи за безработица, както и индексът на водещите индикатори. Очакванията са, че молбите за изминалата седмица са се увеличили минимално спрямо предходния период, а бенчмаркът, събиращ в себе си данните на всички важни индекси от САЩ, се е покачил с 0,7% през септември.

Едно евро се разменя срещу 1,2660 долара, в близост до върховете от днес. GBP/USD се намира около 1,6010 в близост до най-ниските нива за деня. В същото време един долар се разменя около 107,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин двойката тества силната подкрепа при 1,2613. Сигналите, че доларът е възобновил низходящото си движение срещу еврото се увеличават. Валидността на низходящия тренд ще бъде потвърдена, в случай, че на дневна база цената се задържи под психологическата граница при 1,2600.

Нивата около 1,2700 оказват основна съпротива срещу поскъпване на еврото. Дългосрочното предимство се запазва на страната на зелените пари.

GBP/USD

Британската лира губи позиции за трети пореден ден. На няколко пъти цената тества психологическата подкрепа при 1,6000, а в случай, че това ниво бъде преминато, можем да очакваме достигане на дъната при 1,5875.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден.

USD/JPY

По всичко личи, че низходящата корекция, която се формира от началото на месеца, е към своя край, след като цената се оттласна от дъното при 105,19 и успя да премине ключовото ниво при 107,00. В случай, че доларът продължи да поскъпва, можем да очакваме тест на подкрепата при 108,00, а след това и на тази при 109,15.

През следващите седмици зелените пари вероятно ще направят опит да пробият достигнатия на 30 септември връх при 110,13.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Еврото се възстановява, след оптимистични данни от Германия. Което от своя страна създава огромни главоболия на Марио Драги, чиято цел е битката на живот и смърт с дефлацията. Аз все още не мога да разбера защо добрите новини от икономиката покачват курса на валутата. Всъщност това мога да го разбера. Не мога да разбера това покачване на курса, което би трябвало да е признак за добро състояние на икономиката така разстройва финансистите? Единственото ми обяснение е, че изобщо не ги разстройва - те просто така се правят. Казват ни колко лошо нещо е дефлацията а в същото време тайничко потриват ръце, че ще имат възможност още един път да пуснат печатницата. Така ги виждам аз нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още