IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото успя да компенсира загубите си от изминалата седмица

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изказа пред Wall Street Journal своето притеснение около щатската валута

11:52 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

В сряда цената на долара се понижи значително, след като американският президент Доналд Тръмп изказа мнението си, че щатският долар започва да става прекалено силен. Зелените пари се търгуваха с около 0,4% надолу спрямо кошница от валути, като единната валута достигна цена от 1,0640 долара за евро. Йената също достигна връх спрямо долара, търгувайки се около 109,30 йени за долар с предпоставки за поскъпване на японската валута. Причините за високото търсене на валутата убежище са притесненията около президентските избори във Франция и отношенията на САЩ със Сирия и Северна Корея. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, отчете спад до 100,55 по време на търговската сесия, което пък е най-ниското ниво от 5 дни насам. Британската лира от своя страна записа най-големи печалби сред основните валути срещу долара, добавяйки 0,25% към стойността си, след като силни данни от Обединеното кралство показаха по-големи от очакваните увеличения в работните надници.

Лекият суров петрол завърши търговската сесия със загуби от 54 цента на ниво от 52,87 долара за барел, което сложи край върху дългата положителна серия от осем поредни търговски сесии. Основно влияние върху тези загуби имаха данните за щатските петролни запаси, които дадоха информация, че пазарът все още е пренаситен с петрол. Доклад показа, че запасите в Къшинг, Оклахома, са се увеличили с 276 000 барела през седмицата. Сортът петрол Brent се търгуваше на цена около 55,57 долара за барел, след като достигна 1-месечен връх при 56,65 долара за барел. Причината за ранните върхове при двата вида петрол бе изявлението на Саудитска  Арабия, че подлага под натиск членове на ОПЕК, както и други страни, като ги кара да удължат ограниченията върху добива на петрол след юни. Анализатори коментираха, че дългосрочните фундаменти са още в сила и е по-вероятно да станем свидетели на още намаления в петролните запаси, тъй като рафинериите излизат от поддържащия сезон.

Златото бе сравнително стабилно в сряда, след като достигна 5-месечен връх в резултат на политическите напрежения, довели до повишен интерес към метала, смятан за убежище. Цената на спот златото се понижи с около 0,11% до 1272,71 долара за тройунция, след като достигна връх от 1278,18 долара за тройунция по-рано през търговската сесия. Щатските фючърси за юни записаха ръст от 3,90 долара до 1278,31 долара за тройунция, като преди това успяха да достигнат 1281,80 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 10 ноември насам. В краткосрочен план влиянието на геополитиката най-вероятно ще отшуми, но благородният метал бе свръх продаден, поради очакванията за увеличение в броя на повишенията на лихвените равнища, а реалността създава предпоставки за движения нагоре, каза Хамза Кхан, стратег в ING. Златото обикновено записва печалби, когато намалее вероятността за повишаване на лихвите, защото по-ниските лихви намаляват разходите за инвестиране в ценния метал.

Европейските пазари затвориха със смесени резултати, като индексът STOXX600 достигна годишни върхове покрай геополитическите притеснения. Най-голяма промяна сред основните европейски индекси записа английският индекс FTSE100, който реализира загуби от 16,51 пункта, или 0,22%, до 7348,99 пункта. Другият индекс, който отчете промяна, бе германският DAX30, чиято стойност се повиши с 15,35 пункта, или 0,13%, до 12154,70 пункта. Автомобилният сектор бе един от най-добре представящите се сектори, след като германският производител Daimler отчете по-добра от очакваната през първото тримесечие печалба. Най-лошо се представиха основните ресурси, записвайки загуби от 2,58%. Това е резултат от загубите от 3,9% на компанията Rio Tinto, поради критиките върху липсата на “креативност на заседателната зала“. Всички американски индекси от своя страна приключиха търговската сесия на червена територия, като най-голяма загуба записа NASDAQ Composite, който изтри 30,61 пункта от стойността си до 5836,16 пункта. Dow Jones Industrial Average пък затвори с 59,44 пункта надолу до 20 591,86 пункта, като най-лошо се представи Caterpillar, а най-добре Nike. Вторият най-използван индекс за оценка на състояние S&P500 пък отчете спад от 0,38% или 8,85 пункта и затвори на ниво от 2344,93 пункта.

Днес в 15:30 часа българско време ще получим данни за индекса на производствените цени в САЩ, който измерва промените в цената на производителите за предоставяне на стоки и услуги. Данните се публикуват на месечна база и по-добрите стойности служат, като подкрепа за съответната валута. Днес очакванията са за спад в стойността на индекса от 0,3% до 0.0%, което може да повлияе негативно върху долара. Друга новина, която ще засегне зелените пари, е броят на подадените молби за помощи, която ще бъде публикувана също в 15:30 часа. Преобладаващите очаквания са броят да се е увеличил до 242 000 спрямо 234 000 от миналата седмица, което също може да има негативен ефект. В 17:00 часа ще очакваме и данните за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет, което дава представа дали потребителите са склонни да харчат средствата си. По-високата стойност се приема като положителен знак за валутата и днес очакванията са да има повишение в стойността му до 97,1 спрямо 96,9 от миналия месец.

В 15:30 часа българско време ще получим и данни за индекса на доставките в промишления сектор в Канада, който отразява промяната в стойността на новите доставки, направени през изминалия месец. Това е водещ индикатор за икономическото здраве, тъй като производителите са бързо повлияни от пазарните условия и промените в техните продажби могат да бъдат ранен сигнал за бъдещи събития, като инвестиции, наемане и др.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Изказването на Тръмп оказа сериозно влияние върху щатския долар. Бележката на президента, че USD е твърде скъп, подкрепи очакванията ни и получихме необходимото покачване при двойката. След поскъпването на зелените пари, въпреки слабите данни за заетостта, коментирахме големия потенциал за корекция при щатския долар.

На 10 април публикувахме следния коментар за eEURUSD: “[…] Предстои корекция на зелените пари и тя най-вероятно ще компенсира понижението при двойката от петък.[…]”

AUD/USD

В началото на седмицата обърнахме внимание на австралийския долар спрямо щатския. Достигането на солидната бича зона около 0.74727 подсказваше бъдещото покачване. Данните за трудовия пазар на Австралия щяха да бъдат на фокус днес. Поевтиняването на USD изпревари събитията и оказа необходимото влияние. Днес е добре дългите позиции, отворени около 0,74900, да се хеджират преди данните от Австралия. При добри данни отключваме хеджа, а ако данните са слаби чакаме корекция при двойката и тогава взимаме решение дали да го отключим или да затворим всичко.

NZD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още