IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото върна част от загубите си след разпродажбите от сряда

Очакванията за скорошен паритет при двете валути от страна на пазарните участници започнаха да се охлаждат

12:15 | 29.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Еврото бе подложено на силни разпродажби през вчерашния ден, след като достигна ниво от 1.0371 евро за долар. Данните за ръст на потребителското доверие в САЩ до 15-годишен връх подкрепиха значително щатския долар. По този начин зелените пари се изстреляха до близо 14-годишен връх спрямо кошницата от основни валути. Индексът на потребителското доверие нарасна до 113.7 пункта при очаквани от анализаторите 108.9 пункта, което потвърждава общото мнение на пазара за по-силен растеж на щатската икономика. Това от своя страна ще доведе до по-агресивно повишение на лихвените равнища през 2017 г. Проблемите на италианския банков сектор също оказаха сериозен натиск над единната валута.

Днес еврото е предпочитано от инвеститорите, като двойката EUR/USD се търгува на ниво 1.0456 долара за 1 евро, като почти изтри натрупаната загуба от вчерашния ден. Очакванията за скорошен паритет при двете валути от страна на пазарните участници започнаха да се охлаждат след днешното поскъпване на еврото.

Днес цената на петрола също записва повишение след натрупаните загуби от сряда. Оптимизмът, че ОПЕК и страните производителки извън картела ще изпълнят договореното намаляване на добива, продължава да качва цената на черното злато. Един барел лек суров петрол сорт WTI се търгува за 53.75 долара. Данните за петролните запаси на САЩ се очаква да окажат допълнителен стимул за цената на суровината. Очакванията на анализаторите са за спад в запасите от 1.3 млн. барела.

Европейските борсови индекси записаха леки понижения вследствие на неяснотите около италианските банки, които остават под солиден натиск от продажби с оглед на продължаващи опасения относно бъдещето на Banca Monte dei Paschi di Siena. Германският DAX30 поевтиня до 11 441.35 пункта, след втори пореден ден на спад на акциите на Deutsche Bank, които приключиха на цена от 17.49 евро за акция. Индексите зад Океана също се търгуваха на червена територия, като пазарните участници започнаха да губят надежда, че флиртът на Dow Jones с психологическото ниво от 20 000 пункта ще приключи скоро, след като индексът затвори при 19 846.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

Двойката в момента се търгува под зоната на съпротива 0.8560/0.8580 от една страна, a от друга страна, над двете пълзящи средни, които са „подсигурени“ и от възходящата тренд линия. Най-вероятно ще наблюдаваме консолидация и краткосрочно поевтиняване преди очакваното поскъпване, което да отведе цената до нива около 0.8740.

GBP/JPY

Двойката прави тест за пореден път около текущото ниво, като сега важна роля ще играе и 200-периодната пълзяща средна. При успешен тест на текущите котировки можем да станем свидетели на поевтиняване на японската валута до стойности от порядъка на 151.90 йени за британска лира. В случай на неуспешен тест и пробив на 142.30, може да очакваме спад до 138.50 йени за една лира. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
brekzit za dooollllaaaarrrraaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
brekzit za dooollllaaaarrrraaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
не е много сигорно еврака поема на горе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Tyrista
преди 7 години
0,95 Q-2 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още