IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската банка изненада пазара, въздържайки се от допълнителни стимули

Щатският долар беше подложен на слаб натиск, след като стана ясно, че Фед няма да прибързва с ново покачване на лихвите

11:28 | 28.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Срещата Федералния резерв на САЩ, както и тази на Японската централна банка предизвикаха резки движения на пазарите. Фед реагира спрямо очакванията на инвеститорите, оставяйки лихвените нива непроменени и в същото време затвърди позицията си, че няма да бърза с ново покачване на лихвите. От друга страна ЯЦБ изненада пазарите тази сутрин, след като се въздържа от дългоочаквано разширение на паричните стимули.

Щатският долар беше подложен на слаб натиск, след като стана ясно, че централните банкери на САЩ нямат намерение да прибързват с ново покачване на стимулите, а ще наблюдават внимателно макроикономическите показатели. Очакванията на специалистите са, че Фед ще повиши лихвите още 1 или 2 пъти през тази година, но с всяка изминала среща се увеличават и залозите, че лихвите ще се запазят непроменени за по-дълъг период от време.

По време на азиатската сесия станахме свидетели на сериозно поскъпване на японската йена, комбинирано с рязко понижение на индекса NIKKEI 225. Сътресенията на пазарите в Япония се дължат на донякъде изненадващото решение на централната банка да запази размера на монетарните стимули непроменен. През януари ЯЦБ въведе отрицателен лихвен процент, а очакванията за днешната среща бяха, че наливането на пари в икономиката ще бъде сериозно увеличено.

Япония се бори с дефлационна спирала, в която е попаднала от години насам, а целевите нива на инфлацията в размер от 2% остават мираж. Именно поради тази причина голяма част от пазарните участници се надяваха, че централната банка ще разшири вливането на пари в икономиката, но това не се случи. Председателят на институцията Харухико Курода заяви, че е необходимо повече време, за да се усети ефектът от въведените отрицателни лихви и за момента не са необходими допълнителни намеси.

Един от основните печеливши на пазара през вчерашния ден беше петролът. Суровината достигна 45.58 долара за барел, което е най-високото ѝ ниво за 2016 г. Поскъпването идва на фона на увеличаващите се петролни запаси в САЩ и слабия щатски долар. Тези два показателя традиционно оказват негативно влияние върху представянето на „черното злато“, а случилото се противно на тази логика поскъпване означава, че други по-силни фундаментални фактори тласкат цената във възходяща посока. Според голяма част от специалистите цената на петрола от последните месеци беше прекалено ниска, а продължителното ѝ задържане на нива под 40 долара за барел не са изгодни за никого. Суровината е поскъпнала с повече от 75% спрямо достигнатите дъна от 11 февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GER30

Германският индекс почти достигна до съпротивата при 11 030 пункта, където е добре да се затворят дългите позиции отворени около дъното при 8 971 пункта. Възможно е цената да обърне посоката си на движение, без да пресече нивото на съпротива. По-консервативните участници може ръчно да приключат сделката, тъй като тя е на 90% изпълнена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
rate hike Q-2 16, USD/EUR - 1.08 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
rate hike Q-2 16, USD/EUR - 1.08 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
фед е малка шаика бандюги които првят каквото си поискат така 4е не ги мислете фед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още