IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена отново започна да поскъпва

Валутата бе силно подкрепена от намаляващата склонност на инвеститорите да влагат своите средства в инструменти с по-висока степен на риск

11:06 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена записа силно поскъпване спрямо кошница от основни валути по време на азиатската сесия. От една страна, валутата бе силно подкрепена от намаляващата склонност на инвеститорите да влагат своите средства в инструменти с по-висока степен на риск, което доведе до ръст на йената спрямо щатския долар до 108.822. От друга страна, рязкото поскъпване на долара през месец май предполагаше корекция, което в комбинация с неяснотата около данъчната политиката на Токио доведе до засилване на позициите на валутата убежище. Поскъпването на йената остави японския Nikkei на червена територия, който загуби 2.14% от стойността си.

Щатският долар все пак успя да запише моментни ръстове спрямо своите конкуренти, след като индексът на производствената активност на ISM реализира по-добри стойности от очакваните. Зелените пари поскъпнаха спрямо британския паунд до 1.43855 с оглед на опасенията за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Наближаващият референдум на 23 юни също подкрепя японската йена, която поскъпна спрямо стерлинга до 156.933 по време на азиатската сесия, отдалечавайки се от достигнатия във вторник връх при 163.884.

По-късно днес пазарните участници очакват срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която централните банкери ще хвърлят повече светлина около прогнозните величини, касаещи ръста и инфлацията в еврозоната. Към момента програмата за количествени улеснения има за цел да избави Стария континент от изключително ниските нива на инфлация, които засилват опасността от навлизане в дефлационна спирала. От години ЕЦБ не успява да достигне целевите нива на инфлация от 2%, което бива възпрепятствано от висока безработица, относително ниско потребление и задържане на ниска цена на петрола. Президентът на институцията Марио Драги вероятно ще наблегне на намеренията да не се понижават още лихвените нива, което обаче би довело до разширение на програмата за количествени улеснения до края на 2017 г. Еврото записва ръст спрямо долара тази седмица, оставайки около нивата при 1.1200 преди срещата на ЕЦБ.

Друго важно събитие за пазара се състои днес, а именно срещата на ОПЕК във Виена. Очакванията са, че страните членки ще се опитат да достигнат споразумение за установяване на таван на производството, който да не бъде надвишаван. Тази идея среща подкрепата на лидера на Организацията в лицето на Саудитска Арабия, но Иран едва ли ще се съгласи с него, след като увеличаването на добивите в Техеран продължава. Потенциално споразумение между двете страни би се приело като изненада, с оглед на годините разногласия, които доведоха до множество силни колебания в цената на „черното злато“. Преди срещата на ОПЕК през декември 2015, производственият таван бе 30 млн. барела дневно, който впоследствие бе постепенно завишаван. Иран гони нивата на производство преди наложените от Запада санкции и се противопоставя на ограничения от този тип, което дърпа цената на суровината надолу. Очакванията за изхода от срещата не предполага споразумение. Ако обаче такова има, това би довело до скок в цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

В понеделник на 30 май сигнализирахме за предстоящо низходящо движение на двойката. По-агресивните участници, отворили къси позиции около 1.4600, е добре да ги затворят около трендлинията. Има и още по-рискован вариант за участие, който включва изчакване на данните за заетостта от САЩ утре, които ще се публикуват в петък в 15:30 часа. Ако данните са положителни, късите позиции могат да бъдат запазени, а в случай, че са отрицателни, позициите трябва да бъдат затворени. Рискът при изчакването на данните е, че цената може да се върне до нивото на отваряне на около 1.4600 или дори по-високо, минути преди обявяването на данните и ако те са отрицателни, може да се стигне до загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още